Palestijnen boycotten andere Arabieren omwille van normalisatiepact met Israël

De poging van de Verenigde Arabische Emiraten om normalisatie met Israël na te streven, heeft geleid tot een terugslag van Arabische kunstenaars en intellectuelen, met verschillende boycotten van door de Emiraten gesteunde culturele prijzen en evenementen om de Palestijnse zaak te ondersteunen.

“Ik kondig aan dat ik me terugtrek uit uw tentoonstelling”, schreef de Palestijnse fotograaf Mohamed Badarne aan de Sharjah Art Foundation, gevestigd in een van de zeven emiraten die de VAE vormen. “Als volk onder bezetting moeten we stelling nemen tegen alles wat te maken heeft met verzoening met de (Israëlische) bezetter”, zei Badarne uit Berlijn.

De VAE kwam vorige maand overeen om volledige diplomatieke banden met Israël aan te gaan in een door de VS bemiddelde deal, waardoor het de eerste Golfstaat is en het enige derde Arabische land dat dit doet. De overeenkomst werd door de Palestijnen aan de kaak gesteld als ‘een steek in de rug’ en leidde tot protesten.

Veel Palestijnen zien de normalisering van de VAE met Israël als een verraad, waarbij de consensus wordt verbroken dat normalisatie met Israël pas mag komen nadat de Palestijnse kwestie is opgelost. Minister van Cultuur Atef Abu Seif van de Palestijnse Autoriteit drong er bij de Arabische intellectuelen op aan zich te verzetten tegen een besluit dat “de (Israëlische) vijand versterkt”. Culturele figuren uit Algerije, Irak, Oman en Tunesië – evenals de VAE – veroordeelden het akkoord.

Arabische Liga boycot Palestijnse producten
2 december 1945

Prijzen verworpen
“Een trieste en catastrofale dag”, schreef de Emirati-schrijver Dhabiya Khamis, na de verrassende aankondiging van de deal van de Amerikaanse president Donald Trump op 13 augustus. “Nee tegen normalisatie tussen Israël en de Emiraten en de landen van de Arabische Golf!” voegde Khamis eraan toe. “Israël is de vijand van de hele Arabische natie.”

De VAE hebben de afgelopen jaren enorme bedragen geïnvesteerd in cultuur, waaronder het Louvre Abu Dhabi, een tak van het iconische museum van Parijs, dat in 2017 werd geopend. De olierijke Golfstaat financiert ook verschillende literaire onderscheidingen, zoals de Sheikh Zayed Book Prize, genoemd naar de voormalige president van de Emiraten, die elk jaar gouden medailles en geldprijzen uitreikt voor in totaal ongeveer $ 1,9 miljoen.

De Marokkaanse schrijfster Zohra Ramij heeft de terugtrekking van haar nieuwste roman uit de competitie aangekondigd, terwijl de Marokkaanse dichter Mohamed Bennis ontslag heeft genomen uit het organiserend comité. “Het zou een zonde zijn om een ​​Emirati-prijs te krijgen”, zei de Palestijnse auteur Ahmed Abu Salim, die zijn inzending uit de Internationale Prijs voor Arabische Fictie (IPAF) terugtrok.

De wedstrijd, die begon in 2007 en wordt begeleid door de Booker Prize Foundation in Londen, wordt gefinancierd door het Ministerie van Cultuur en Toerisme van Abu Dhabi. Het kent $ 50.000 toe aan de winnaar en $ 10.000 elk aan degenen op de shortlist. “Ik ben een intellectuele voorstander van de Palestijnse zaak, wat de prijs ook mag zijn“, zei Salim tegen AFP.

Verschillende voormalige prijswinnaars en juryleden, waaronder de Palestijnse intellectueel Khaled Hroub, schreven een open brief aan IPAF-beheerders om stopzetting van de Emirati-financiering te eisen. “We roepen de huidige Board of Trustees op om zijn historische culturele verantwoordelijkheid te nemen bij het beschermen van de prijs door de Emirati-financiering te beëindigen, om de geloofwaardigheid en onafhankelijkheid van de prijs te behouden“, aldus de brief. IPAF reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Het Palestijns-Amerikaanse BDS-kopstuk Neveen Ayesh:

Boycot, desinvestering, sancties
Omar Barghouti, Palestijnse mede-oprichter van de Boycott, Desinvestering en Sancties (BDS) beweging, zei dat een dergelijke boycot “een natuurlijke en patriottische reactie was van Arabische intellectuelen.”

Israël beschouwt BDS als een strategische bedreiging en werpt tegen dat de beweging de dekmantel van ‘burgerlijk verzet’ gebruikt wordt om haar motivatie om de Joodse staat te delegitimeren of te vernietigen, te maskeren, en zegt dat zijn voorstanders vaak anti-Israël retoriek gebruiken als dekmantel voor antisemitisme. De VAE hebben vorige week de wetgeving uit 1972 ingetrokken die de Joodse staat boycotte.

Maar Barghouti waarschuwde wat hij de ‘corrupte tycoons’ van de VAE noemde die het embargo beëindigden, dat ze de impact van de boycot nog steeds zouden voelen. De Palestijnse dichter Ali Mawassi zei dat zelfs als staten de betrekkingen normaliseren, de burgers niet hetzelfde hoeven te doen.

Tientallen jaren nadat Jordanië en Egypte vrede sloten met hun Israëlische buurman, weigeren veel Egyptische en Jordaanse kunstenaars “nog steeds om te gaan met alles wat met Israël te maken heeft“, zei Mawassi. Maar, zei Mawassi, andere artiesten zullen nog steeds met contant geld worden uitgelokt. “Er zijn veel artiesten die zullen zwijgen … om te profiteren van de kansen die het Emirati-geld biedt,” zei hij.


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinians lead Arab artists to boycott UAE cultural events after Israel deal” van 3 september 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Palestijnen boycotten andere Arabieren omwille van normalisatiepact met Israël

  1. Bravo voor al deze ‘principiele kunstenaars’ die toch allemaal moeten eten aan het einde van de dag en vette pech, in de Emiraten zit het grote geld en dus…….even afwachten en ze komen allemaal via de achterdeur weer binnen.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.