Nabestaanden families van drie vermoorde Joodse studenten klagen Hamas aan

De families van de drie tieners die in de zomer van 2014 werden ontvoerd en vermoord, zijn een rechtszaak begonnen tegen de terreurorganisatie Hamas die verantwoordelijk was voor de moorden op hun zonen zes jaar geleden.

Naftali Frankel (16), Gilad Shaar (16) en Eyal Yifrach (19) werden op 12 juni 2014 ontvoerd door Hamas-terroristen terwijl ze liftten in de buurt van de stad Alon Shvut in Gush Etzion. Onder de naam Operation Brother’s Keeper werd een intense zoektocht opgestart.

Het drietal werd drie weken later op 30 juni 2014 vermoord teruggevonden in de omgeving van Hebron, halfbegraven in een open veld, op ongeveer 20 kilometers van de plek van waar ze werden ontvoerd. Ze werden waarschijnlijk vrij kort na hun ontvoering omgebracht.

De verslagenheid in Israël was groot. Hun moorden leidden rechtstreeks tot een escalatie van geweld, wat acht dagen nadat de levenloze jongens waren teruggevonden op 8 juli 2014 resulteerde in Operatie Protective Edge. Het 3de verdedigingsoffensief tegen Hamas zal duren tot 28 augustus 2020. In die strijd tegen de Hamas-terreur kwamen 67 Israëlische soldaten en 6 burgers (waaronder 1 Thai) om het leven en nog eens 469 soldaten en 87 burgers gewond.

De twee Hamasterroristen Abu Aysha (33 j.) en Marwan Qawasmeh (29 j.), die de drie Joodse studenten hadden ontvoerd en vermoord, werden tijdens een nachtelijke raid in september 2014 opgespoord en werden in een vuurgevecht met de IDF gedood. Het brein achter de moorden, Hussam Qawasmeh (41 j.) een broer van Marwan, werd eveneens opgepakt en een half jaar later berecht.

Rechtzaak tegen Hamas
De juridische organisatie van Shurat HaDin heeft een claim wegens onrechtmatige daad van NIS 520 miljoen (ca. € 130 miljoen) ingediend tegen Hamas namens de families van de drie jongens bij de Districtsrechtbank van Jeruzalem. De families worden vertegenwoordigd door Adv. Nitzana Darshan-Leitner, Avi Segal en Avi Gaz.

Volgens een uitgebreide studie die is uitgevoerd voor de vervolging door luitenant-kolonel Alon Eviatar, een deskundige op het gebied van de Palestijnse Autoriteit en voormalig Palestijnse adviseur van COGAT, maakt de Palestijnse Autoriteit maandelijks tussen de € 42 miljoen en € 85 miljoen over aan Hamas.

Uit de studie blijkt dat het geld wordt overgemaakt naar de ministeries van Hamas in Gaza en naar verschillende organisaties in Gaza die onder controle staan ​​van Hamas. Bovendien stelt het rapport dat al het geld dat naar een van de takken van Hamas gaat, of het nu de militaire, politieke of sociale tak is, als Hamas-geld wordt beschouwd en in beslag kan worden genomen.

De leider van de terroristische cel die de ontvoeringen uitvoerde, Hussam Qawasmeh (plaatje hierboven), gaf in zijn verhoor toe dat hij het brein achter de ontvoering en moord was en dat hij voor de aanval geld had gekregen van Hamas. Hij kocht de wapens voor de aanval en overhandigde ze aan Marwan Qawasmeh, een andere terrorist uit dezelfde cel, en kocht ook het voertuig dat bij de operatie werd gebruikt.

Hij gaf verder toe dat hij de moordenaars na de aanval had bijgestaan ​​bij het begraven van de lichamen van de jongens, het verbergen van bewijsmateriaal op de plaats van de begrafenis en het ontsnappen aan de veiligheidstroepen. Qawasmeh werd op 30 december 2014 schuldig bevonden aan de moord op de Joodse studenten en veroordeeld tot drie keer levenslange opsluiting.

De militaire vleugel van Hamas, de Izz ad-Din al-Qassam Brigades, eiste ook de verantwoordelijkheid voor de moorden op. Khaled Meshaal, de toenmalige leider van het politburo van Hamas, gaf in een interview met Yahoo in augustus 2014 in Qatar toe dat Hamas achter de moorden zat.

De families van de drie jongens zeiden: “Deze rechtszaak geneest onze pijn natuurlijk niet, vermindert ons verdriet niet en minimaliseert ons verlangen naar onze kinderen niet. Als de rechtszaak de macht heeft om zelfs maar een klein beetje van deze kwade krachten af ​​te schrikken, dan is dat wat we eruit halen.”

De voorzitter van de Shurat HaDin-organisatie, Adv. Nitzana Darshan-Leitner, verklaarde:

Dit is een rechtszaak die precedenten schept. Voor het eerst zullen gelden van de Palestijnse Autoriteit in beslag worden genomen voor een terroristische aanslag door Hamas. Als de Palestijnse Autoriteit weigert de afscherming te honoreren en Hamas blijft financieren ondanks het executiebevel, zullen we het bedrag van de compensatie eisen van het belastinggeld dat de staat Israël overmaakt aan de Palestijnse Autoriteit. Hoe dan ook, de Palestijnse Autoriteit zal betalen voor haar steun aan Hamas, en de slachtoffers van terrorisme zullen gerechtigheid kunnen krijgen. Wat de staat niet doet – de overdracht van honderden miljoenen dolllars stoppen die de Hamas-organisatie opstrijkt via de Palestijnse Autoriteit –  zullen de slachtoffers van terrorisme daarin wel slagen.

Naftali Frankel, Gilad Shaar en Eyal Yifrach
“Nooit vergeten – nooit vergeven”


Bronnen:

♦ naar een artikelBereaved families of 3 teens sue Hamas” van 30 augustus 2020 en een artikelCabinet: Bodies of terrorists will not be returned” van 2 september 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelPalestinian security prisoner, 45, dies in Israeli jail” van 3 september 2020 op de site van The Times of Israel