VAE, Dubai: ‘Zelfs als Israël soevereiniteitsverklaring doorzet zal dit de vrede niet stoppen’

Plaatje hierboven: Historisch plaatje op de voorpagina van Khaleej Times, het grootste dagblad in Dubai (VAE) [beeldbron: KT]

Zelfs als Israël doorgaat met zijn plannen om de soevereiniteit in de Jordaanvallei en nederzettingen in Judea en Samaria uit te roepen, zal dit het vredesproces tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten niet stoppen, aldus Jamal al-Musharakh.

Jamal al-Musharakh, directeur beleidsplanning van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Emiraten zie dit tegenover Israëlische journalisten op een persconferentie dinsdag. Het historische bezoek aan Abu Dhabi door de Israëlisch-Amerikaanse delegatie eindigde dinsdagmiddag.

Musharakh benadrukte echter dat zijn regering “de verzekering had gekregen” van de Amerikaanse en Israëlische regeringen dat de annexatie niet zou doorgaan. “We hebben de annexatie gestopt en hebben ons toegewijd aan Arabische beslissingen over de Palestijnen“, zei hij.

Musharakh sprak hard over de Iraanse president Hassan Rouhani, die de VAE ervan beschuldigde “de Palestijnen te verraden” door vrede te sluiten met Israël. “De weg naar vrede is niet door ophitsing en haat. Die retoriek helpt niet bij het pad van vrede of het regionale pad”, zei hij.

Premier Netanyahu twitterde op 1 sep. 2020:

Afgebeeld: omslag van een van de toonaangevende kranten in de VAE. Een historisch moment van “Peace for Peace”! Vandaag hebben we de eerste overeenkomst getekend tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten over samenwerking op het gebied van bankieren en financiën. De overeenkomst zal ons helpen enorme investeringen in Israël te promoten die meer geld voor de burgers en meer banen zullen opleveren.

De Verenigde Arabische Emiraten willen snel banden met Israël op alle gebieden, zei Musharakh. “De gesprekken waren veelbelovend. De gesprekken gingen over cultuur, diplomatieke banden, luchtvaart en andere zaken. Er is veel werk aan de winkel op alle niveaus, maar het is bewezen dat de weg van vrede leidt tot welvaart en samenwerking.

Israël wisselde decennia geleden ambassades uit met buurlanden Egypte en Jordanië onder vredesakkoorden. Maar tot nu toe hadden alle andere Arabische staten geëist dat het eerst meer land aan de Palestijnen zou afstaan. In opmerkingen van het staatspersbureau WAM van de VAE suggereerde Kushner dat andere Arabische staten snel zouden kunnen volgen.

Toen hem werd gevraagd wanneer het volgende Arabische land de banden met Israël zou normaliseren, werd hij als volgt geciteerd: “Laten we hopen dat dit binnen enkele maanden gebeurt.” Kushner vloog later naar Bahrein en vervolgens naar Saoedi-Arabië en zal naar verwachting ook Qatar bezoeken.

Kushner in Saoedi-Arabië op 1 september 2020


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ariel Kahana “Emirati official: Israeli declaration of sovereignty won’t stop peace” van 1 september 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelAfter UAE-Israel breakthrough, Kushner pushes other Arabs to go next” van 2 september 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Garry Willig “Kushner: All 22 Arab states could eventually recognize Israel” van 1 september 2020 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “VAE, Dubai: ‘Zelfs als Israël soevereiniteitsverklaring doorzet zal dit de vrede niet stoppen’

  1. Langzaam maar zeker gaat het de juiste richting uit.

    2 staten…..Israel & Jordanie/Palestina met enkele grenscorrecties ‘aan de Westbank.

    De pragmatische Arabische landen hebben eindelijk begrepen dat het palestijnse chantagemodel niet heeft gewerkt en een verliespost voor allen is gebleken.

    Nu de Europeanen nog!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.