De ‘normalisatie’ tussen Israël en de VAE volgt op jaren van mislukte vredesinitiatieven

Plaatje hierboven: Vlucht LY971 van El Al staat klaar voor een historische vlucht naar Abu Dhabi. In drie talen werd het woord ‘vrede’ op de romp geschilderd. Het vliegtuig werd voor de gelegenheid omgedoopt tot Kiryat Gat, een voormalig Arabisch dorp dat in 1949 werd achtergelaten door zijn bewoners en in 1954 werd opgericht tot een stad met ca. 58.000 Joodse bewoners [beeldbron: Al Jazeera]

Het besluit van de Verenigde Arabische Emiraten om de betrekkingen met Israël te normaliseren volgt op een geschiedenis van vredesinspanningen tussen Israël, de Palestijnen en hun Arabische bondgenoten die er niet in zijn geslaagd om decennia van wantrouwen en geweld te overwinnen.

De meeste Arabische landen, inclusief de VAE, hebben Israël niet erkend of hebben er geen formele diplomatieke of economische betrekkingen mee gehad vanwege wat zij beschouwen als Israëls dwarsbooming van de aspiraties van de Palestijnen voor een eigen staat.

Details van de normalisatieovereenkomst tussen Israël en de VAE zullen maandag in Abu Dhabi worden besproken tijdens vergaderingen tussen ambtenaren van de VAE en afgevaardigden van de VS en Israël.

Dit zijn de belangrijkste vredesinitiatieven in het Midden-Oosten die zijn ondernomen sinds een oorlog in 1967, toen Israël de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, het Sinaï-schiereiland en de Gazastrook en de Golanhoogten veroverde:

♦ 1967 – Resolutie 242 van de VN-Veiligheidsraad
Na de Zesdaagse Oorlog, roept Resolutie 242 van de VN-Veiligheidsraad op tot de ‘terugtrekking van de Israëlische strijdkrachten uit de gebieden die tijdens het recente conflict zijn bezet’ in ruil voor alle staten in het gebied om elkaars soevereiniteit, territoriale integriteit en onafhankelijkheid te respecteren. De resolutie is de basis voor veel vredesinitiatieven, maar de onnauwkeurige bewoording ervan – is de verwijzing naar alle gebieden of slechts enkele? – heeft tientallen jaren ingewikkelde inspanningen opgeleverd.

♦ 1978 – Camp David-overeenkomst
De Israëlische Menachem Begin en de Egyptische Anwar Sadat komen tot overeenstemming over een kader voor regionale vrede dat vraagt ​​om een ​​Israëlische terugtrekking in fasen uit de Egyptische Sinaï en een Palestijnse overgangsregering op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza. Dit wordt in 1979 gevolgd door een Israëlisch-Egyptisch vredesverdrag. Het eerste vredesverdrag tussen Israël en een Arabisch land bevat plannen voor een volledige Israëlische terugtrekking uit de Sinaï binnen drie jaar. In 1981 werd Sadat vermoord door islamistische revolutionairen die tegen de deal waren.

♦ 1991 – Top van Madrid
Vertegenwoordigers van Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) wonen een vredesconferentie bij. Er worden geen afspraken gemaakt, maar de scène is ingesteld voor directe contacten. In 1994 wordt een overeenkomst betekend tussen Israël en Jordanië dat hiermede het tweede Arabische land dat een vredesverdrag met Israël ondertekent. Maar het verdrag is niet populair en pro-Palestijns sentiment is wijdverbreid in Jordanië.

♦ 1993-1995 – Principeverklaring / Oslo-akkoorden
Israël en de PLO houden geheime besprekingen in Noorwegen die resulteren in tussentijdse vredesakkoorden waarin wordt opgeroepen tot de oprichting van een Palestijns interim-zelfbestuur en een gekozen raad op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza voor een vijftal jaren overgangsperiode en onderhandelingen over de terugtrekking van Israëlische troepen en over een permanente regeling.

♦ 2000 – Camp David-top
De Amerikaanse president Bill Clinton roept de Palestijnse leider Yasser Arafat en de Israëlische premier Ehud Barak bijeen in Camp David. Ze zijn het niet eens. Er volgt weer een Palestijnse opstand. 2002-2003 – Verklaring van Bush / Arabisch vredesinitiatief / Routekaart George W. Bush wordt de eerste Amerikaanse president die oproept tot de oprichting van een Palestijnse staat, die zij aan zij met Israël leeft ‘in vrede en veiligheid’.

♦ 2002 – Saoedisch Vredesinitiatief
Saoedi-Arabië presenteert door de Arabische Liga onderschreven vredesplan voor volledige Israëlische terugtrekking uit Palestijns grondgebied en aanvaarding door Israël van een Palestijnse staat in ruil voor normale betrekkingen met Arabische landen. De Verenigde Staten, de Europese Unie, de Verenigde Naties en Rusland presenteren hun eigen routekaart naar een permanente tweestatenoplossing voor het conflict.

♦ 2007 – Top in Annapolis
De Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Israëlische premier Ehud Olmert slagen er niet in om een ​​akkoord te bereiken op een door de VS georganiseerde top. Olmert zegt later dat ze dicht bij een deal waren, maar een onderzoek tegen hem en een Gaza-oorlog in 2008 verhinderen elke overeenkomst. 2009 – Netanyahu’s Bar-Ilan-toespraak De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat hij voorbereid zou zijn op een vredesovereenkomst die de oprichting van een gedemilitariseerde Palestijnse staat omvat. Hij stelt ook een andere voorwaarde: Palestijnse erkenning van Israël als de ‘staat van het Joodse volk’.

♦ 2013-2014 – Vredesbesprekingen
De onderhandelingen in Washington vallen uit elkaar. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry haalt Israëli’s en Palestijnen over om de besprekingen te hervatten. Ze mislukken en worden opgeschort in april 2014.

♦ Juni 2019 – Trump kondigt economisch plan aan
Voorlopige fase van Trump’s Mideast Plan gelanceerd in Bahrein door Trump’s schoonzoon, Jared Kushner. Hij kiest voor een ‘economie eerst’-benadering en roept op tot een investeringsfonds van $ 50 miljard om de Palestijnse en aangrenzende Arabische economieën te stimuleren. Palestijnse leiders verwerpen het.

♦ 2019 Netanyahu’s annexatieplan
De premier zegt dat hij van plan is nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te annexeren, en een groot deel van de Jordaanvallei als hij wordt gekozen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo steunt in feite het geclaimde recht van Israël om Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te bouwen door afstand te doen van een vier decennium oud standpunt van de VS dat ze in strijd waren met het internationaal recht. De meeste landen beschouwen ze nog steeds als illegaal.

♦ Januari 2020 – Trump’s plan deel 2
De Amerikaanse president onthult zijn volledige plan voor het Midden-Oosten in Washington, naast Netanyahu. Het bood de VS erkenning voor de soevereiniteit van Israël over zijn nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en eiste van Palestijnen dat ze moesten voldoen aan moeilijke voorwaarden voor een staat. Palestijnen verwerpen het als de facto annexatie en zeggen dat het hen een gefragmenteerde ‘Zwitserse kaas’ -staat zou achterlaten. Ook Israëls extreemrechtse kolonisten verwerpen het plan en verzetten zich tegen elke vorm van Palestijnse staat.

♦ 13 augustus 2020 – Trump en de VAE
kondigt een verrassingsovereenkomst aan om de betrekkingen tussen Israël en de VAE te normaliseren, en zegt dat hij hoopte dat andere Golfstaten zouden volgen. Ambtenaren van de VAE zeggen dat de deal een einde maakt aan de annexatie van de Westelijke Jordaanoever. Maar Netanyahu zegt dat het alleen betekende dat Israël had ingestemd met ‘tijdelijk wachten’.

♦ 31 augustus 2020 – Vliegtuig van El Al landt in Abu Dhabi


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael, UAE ‘normalization’ moves follow years of failed peace initiatives” van 31 augustus 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “De ‘normalisatie’ tussen Israël en de VAE volgt op jaren van mislukte vredesinitiatieven

  1. Laten we hopen dat dit de eerste dominosteen is die een avalange van stenen zal veroorzaken want het is anno 2020 echt de hoogste tijd voor de Arabische landen een normale relatie aan te gaan met Israel dat hen nooit iets heeft gedaan……behalve te bestaan.

    Verder is het verstandig “de palestijnen” en hun reactionaire Westerse supporters achter te laten en hen de tijd te geven over hun jarenlange onwil & acties te reflecteren die hen niets hebben opgeleverd…….., behalve miserie.

    De jaren lange mantra dat ‘vrede met de Arabische landen alléén via Ramallah loopt’……is een gepasseert station. De trein stopt per direct in Jeruzalem!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.