Hamas schort terreuracties tegen Israël tijdelijk op in ruil voor hulp

De terreurgroep Hamas zei maandagavond een hudna (aka ‘rust’, ‘stilte’, een soort staakt-het-vuren) heeft bereikt met Israël waarmee een einde zou kunnen komen aan een bijna maand durende ronde van geweld langsheen de grens met Gaza.

Israël bevestigde niet expliciet het bestaan ​​van een deal, maar zei in een stilzwijgende erkenning dat het de visserijzone voor de kust van de Strip terug zou uitbreiden en de grensovergangen (Erez en Kerem Shalom) van de enclave vanaf dinsdag volledig zou heropenen.

Dit besluit zal in de praktijk worden getest: als Hamas, die verantwoordelijk is voor alle acties die worden ondernomen in de Gazastrook, niet aan zijn verplichtingen zal voldoen, zal Israël dienovereenkomstig handelen“, zei de militaire liaison van Israël met de Palestijnen in een verklaring.

Israël had immers al enkele dagen eerder hulp aangeboden maar wel op voorwaarde dat de wapens zouden zwijgen. “Rust wordt beantwoord met rust” is al jaren het devies van Israël. Hamas lijkt zich hierbij noodgedwongen neer te leggen – tenminste net zolang het duurt (en dat is nooit lang).

De doorbraak in de onderhandelingen kwam toen het aantal coronavirusgevallen in de belegerde Palestijnse enclave elke dag met tientallen bleef stijgen, wat een nieuwe humanitaire crisis dreigde te veroorzaken in een gebied dat al geen regelmatige toegang heeft tot elektriciteit en drinkbaar water.

Elke dag in het zuiden van Israël, wat dagelijks tientallen branden veroorzaakte die vele hectares Israëlisch land verbrandden en aanzienlijke materiële schade veroorzaakten. In de afgelopen week hebben sporadische raketaanvallen in Gaza-aangrenzende gemeenschappen getroffen, met schade aan huizen en lichte verwondingen tot gevolg.

“Op maandag werden opnieuw minstens 15 branden in Zuid-Israël gesticht met brandballonnen die werden aangewakkerd door de wind,” zei de brandweer. Als reactie op de ballonaanvallen en de raketten voerde de IDF sinds 12 augustus bijna nachtelijke vergeldingsaanvallen uit op Hamas-locaties in de Strip.

Hierbij werden zowel boven- als ondergrondse terreurfaciliteiten gebombardeerd, zonder daarbij terroisten te raken. Op 16 augustus stopte Israël ook met de overbrenging van alle goederen, met uitzondering van voedsel en humanitaire hulp, naar de enclave en blokkeerde het de Palestijnen voor de kust van Gaza.

In een verklaring van maandagavond zei Hamas dat de overeenkomst tot stand was gebracht door de Qatari-gezant Mohammad al-Emadi, die de afgelopen week regelmatig een ontmoeting heeft gehad met Gazaanse en Israëlische functionarissen.

“Als onderdeel van deze inspanningen zal een aantal projecten worden aangekondigd die onze mensen in de Gazastrook dienen en die zullen bijdragen aan het verlichten van onze crises in het licht van de coronavirusgolf die de Gazastrook trof, evenals de terugkeer van de situatie naar de Gazastrook. Status quo,” zei Hamas.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “Israel-Hamas ceasefire deal reached after weeks of Gaza balloon attacks” van 31 augustus 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelHamas, Israel reach ceasefire” van 31 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel “Palestinian factions blame Israel for coronavirus ‘catastrophe’ in Gaza” van 27 augustus 2020 en een artikel “Incendiary balloons cause 23 fires in southern Israel” van 29 augustus 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel “As Gaza fears virus outbreak, Israel said to offer aid — if all attacks halted” en een artikel “Hamas: ‘We will exact a heavy price from anyone who lays siege to Gaza’” van 28 augustus 2020 op de site van The Times of Israel

3 gedachtes over “Hamas schort terreuracties tegen Israël tijdelijk op in ruil voor hulp

  1. In plaats van hulp aan palestijnen moet je ze >….< Ze moeten bang van je zijn. Palestijnen willen graag martelaar worden. Help ze een handje, win/win situatie. De rest van de wereld gaat het geen moer aan wat israel doet

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.