De échte Arabische Lente begint vandaag in de Verenigde Arabische Emiraten

De Arabische Lente begon in december 2010 met een noodkreet van een Tunesische straatverkoper die zichzelf in brand stak. De zelfverbranding verspreidde zich snel als wijdverbreide protesten in andere islamitische Arabische landen toen mensen probeerden autoritaire regimes die geen verantwoording verschuldigd waren aan hun burgers omver te werpen.

De massa was ogenschijnlijk moe van de kleptocratie van de heersende klasse, het gebrek aan investeringen in onderwijs en technologie om een ​​economie van de 21e eeuw mogelijk te maken, evenals willekeurige regels en beperkingen in het dagelijks leven.

De westerse wereld ging ervan uit dat de protesten in meerdere landen ook zouden leiden tot wijzigingen van de diepgewortelde religieuze wetten die fundamentele mensenrechten verbieden, zoals bekering van de islam en vrouwenemancipatie, en tot de uitbanning van executies voor ‘misdaden’ zoals homoseksualiteit en overspel. De droom vervaagde voor zowel de lokale Arabieren als het Westen.

Het Westen keek toe terwijl Egypte zijn autocratische regime opzij schoof om het te vervangen door een democratisch gekozen Moslim Broederschap. Net als de Palestijnse Arabieren die de terroristische groepering Hamas voor een meerderheid van hun parlement stemden, leek het erop dat de Arabische massa gewoon hunkerde naar een ander type autoritair regime. Kortom, de broederschap werd opzij geschoven door een Egyptische militaire overname. Drie regimes in Egypte in twee korte jaren.

De leider in Jemen vertrok alleen en er ontstond een burgeroorlog met door Iran gesteunde Houthi’s aan de ene kant en door Saudi-Arabië gesteunde rebellen aan de andere kant. De regeringswisseling werd niet gevierd, want de dood klopte aan elke deur.

De lokale Arabieren in Syrië vochten hun eigen burgeroorlog. De Syrische leider was niet in staat de opstand neer te slaan met slechts 20.000 doden, zoals zijn vader in Hama in 1982 kon doen, en heeft 30 keer zoveel (en meer) afgeslacht met de hulp van Rusland en Iran. Syriërs verlangen nu naar het oude status quo, terwijl ze in ieder geval hun leven en huis hadden met dezelfde maniak die de leiding had.

Arabische Lente 2.0
Maar in augustus 2020 kon een klein land boven oude haat en achterlijk denken uitstijgen. De Verenigde Arabische Emiraten hebben publiekelijk aangekondigd de betrekkingen met Israël te erkennen en te normaliseren.

Hoewel het aantoonbaar een non-event was voor twee landen die nog nooit een oorlog hadden gevoerd om politieke en commerciële contacten te leggen, was de breuk met het regionale antisemitische denken schokkend, zinvol en volkomen verfrissend.

In de afgelopen jaren besloot het Koninkrijk Saoedi-Arabië vrouwen toe te staan ​​te rijden, Libanon accepteerde homoseksualiteit steeds meer en nu heeft de VAE contact opgenomen met de Joodse staat.

Hoewel het vele jaren kan duren voordat de Arabische Lente een revolutie teweegbrengt in de heersende klasse, gaan in ieder geval sommige landen voorbij aan historische antisemitische, homofobe en vrouwonvriendelijke patriarchale gevoelens. Hopelijk volgen er meer.


Bronnen:

♦ naar een artikelThe Arab Spring Blooms in the UAE” van 30 augustus 2020 op de site van First One Through

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.