Islamitisch antisemitisme: kenmerken, oorsprong en huidige effecten

Leden van de islamitische infanteriedivisie SS Handschar, bestuderen een brochure van eenendertig pagina’s in het Arabisch met de titel “Islam und Judentum“, gepubliceerd in Caïro op 18 augustus 1937 (plaatje hierboven).

Het boekje diende als een effectief propagandamiddel. Voor zover bekend is deze publicatie het eerste schriftelijke bewijs van islamitisch antisemitisme. In 1938 bracht de Berlijnse uitgeverij Junker und Dünnhaupt het uit onder de titel Islam – Judaism: Call of the Grand Mufti to the Islamic World in 1937, waarbij die dekvloer voor het eerst expliciet aan de Palestijnse Groot-Moefti Mohammed al-Husseini (1897-1974) werd toegeschreven.

In daaropvolgende edities die door de nazi’s werden uitgegeven tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de Mufti nog steeds als auteur genoemd. Of al-Husseini in feite de enige initiator en auteur van dit pamflet was, blijft een open vraag. Een ding is echter zeker; Het was op verschillende manieren een innovatie en was een voorloper van veel van de gedachten die later door Sayyid Qutb werden geuit.

Terwijl de klassieke islamitische literatuur Mohammeds strijd met de joden behandelt als een kleine episode in het leven van de profeet, werd thans Mohammeds conflict met de joden afgeschilderd als een centraal thema in zijn carrière en kreeg hun vijandschap jegens hem een ​​kosmische betekenis.

De anti-joodse verzen van de Koran werden veralgemeend en als geldig beschouwd voor de twintigste eeuw. Ten slotte werden voor het eerst religieuze stijlfiguren gecombineerd met elementen uit de complottheorie. Sinds Mohammeds dagen hebben de joden volgens de islam en het jodendom constant geprobeerd de ‘moslims uit te roeien’.

De brochure concludeert:

[De] verzen uit de Koran en de Hadith bewijzen u dat de Joden de bitterste vijanden van de islam zijn geweest en blijven proberen deze te vernietigen. Geloof ze niet, ze kennen alleen hypocrisie en sluwheid. Hou je vast aan elkaar, vecht voor de islamitische gedachte, vecht voor je religie en je bestaan! Rust niet voordat uw land vrij is van de Joden.

Hier worden de moslims voorgesteld als eeuwige slachtoffers om nieuwe vormen van agressie te legitimeren die meer doen denken aan het beleid van de nazi’s dan aan de houding van de profeet. In september 1937, dagen na de publicatie ervan, bereikte het boekje een breed publiek doordat het werd verspreid op het Nationaal Arabisch Congres in Bludan, een kuuroord in Syrië, vijftig kilometer ten noordwesten van Damascus.

De verspreiding van islamitisch antisemitisme
Dit eerste pan-Arabische congres, gehouden van 8 tot 10 september 1937, werd georganiseerd door Grootmoefti van Jeruzalem al-Husseini. Hij “verstrekte ook het geld om de twee grootste hotels in Damascus en Bludan te huren en schonk een groot aantal straatarme deelnemers kamers kosteloos.

Geen wonder dus dat het congres 411 aanwezigen trok, hoewel er slechts 250 werden toegelaten in de hal van het Grand Hotel van Bludan, waar het congres plaatsvond. De moefti kon niet aanwezig zijn omdat hij ondergedoken zat in Jeruzalem na een mislukte poging van de Britse autoriteiten in Palestina in juli 1937 om hem te arresteren.

In oktober 1937 vluchtte hij naar het door Frankrijk gecontroleerde Beiroet. Niettemin benoemden de afgevaardigden hem tot ere-voorzitter van de vergadering. Het congres was geen openbare gebeurtenis; Zelfs krantenverslaggevers mochten niet naar binnen. Kolonel Gilbert MacKereth, de toenmalige Britse consul in Damascus, regelde echter dat iemand in zijn vertrouwen aanwezig zou zijn.

Op basis van de rapporten van de spion beschreef MacKereth de gebeurtenis als ‘een manifestatie van judeofobie’. Hij verwees naar “een verrassend opruiend pamflet met de titel‘ De Joden en de islam ’, dat bij aankomst aan elk congreslid werd overhandigd. Het was gedrukt in Egypte.

Bijlage V van MacKereths memorandum, geschreven door zijn vertrouwelinge, draagt ​​de titel ‘Beschrijving van een gewelddadig anti-joodse pamflet, gedrukt in Caïro voor het Palestijnse Defensiecomité aldaar, dat werd overhandigd aan elk van de personen die het Bludan-congres bijwoonden.‘ De samenvatting van de inhoud van het pamflet in een bijlage bij het rapport laat er geen twijfel over bestaan ​​dat hij verwees naar de publicatie in Caïro van augustus 1937.

De nazi’s beschouwden de islam en het jodendom als een bijzonder waardevol instrument. Tijdens de oorlog drukte en verspreidde Berlijn deze tekst vrijwel ongewijzigd in verschillende talen en edities. Er zijn bijvoorbeeld bewijzen dat de Spaanse autoriteiten in 1942 zo’n 1.500 exemplaren in beslag namen van ‘een Duits propagandapamflet in de Arabische taal genaamd‘ Islam en de Joden ’, dat naar het Duitse consulaat in Tanger was gestuurd.

Volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zouden deze brochures ‘onopvallend’ in Spaans Marokko zijn verspreid. ‘Onopvallend’ is hier het sleutelwoord. De moslims zouden hebben gelachen om een ​​SS-officier die openlijk een Arabische tekst verspreidde die deed alsof hij in naam van de islam sprak. Maar dit was inderdaad wat er gebeurde.

De nazi’s vermomden zich als moslims en vervalsten de islamitische geschriften om hun moorddadige jodenhaat geloofwaardig te maken. De Spaanse autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor Tanger, hebben dit plan echter gefrustreerd. Ze waren van mening dat ‘de verspreiding van dergelijke propaganda gericht tegen de Joodse elementen in Spaans Marokko niet kon worden toegestaan’ en lieten alle kopieën in beslag nemen en vernietigen.

In 1943 werden nog eens 10.000 exemplaren van hetzelfde pamflet gedrukt in Zagreb, de hoofdstad van de Duitse Kroatische satelliet, dit keer in het Servo-Kroatisch (Islam I Zidovstvo), en verspreid in Bosnië en Kroatië. Hoewel de precieze details van de verspreiding van het pamflet onbekend zijn, zou de islam en het jodendom wel eens kunnen worden beschouwd als de voorloper van Sayyid Qutbs beruchte tekst Our Struggle with the Jews uit de jaren vijftig.

David Motadel beschouwt de islam en het jodendom als “een van de belangrijkste voorbeelden van dit soort religieus geladen anti-joodse propaganda die onder moslims verspreid is“, terwijl historicus Jeffrey Herf het beschouwt als “een van de grondleggers van de islamitische traditie, een die de religie van de islam definieerde als een bron van haat tegen de joden.

Plaatje hierboven: Bosnië en Herzegovina, Haj Amin al-Husseini, de moefti van Jeruzalem, schouwt een eenheid moslim Bosniërs in dienst van de nazi’s [beeldbron: Yad Vashem]

De timing van de publicatie van Islam un Judentum, in augustus 1937, is ook onthullend. Het bewijst dat islamitisch antisemitisme zijn intrede deed toen de vlucht en verdrijving van de Palestijnse Arabieren (1948) en de Israëlische heerschappij over Gaza en de Westelijke Jordaanoever (1967) nog in de verre toekomst lagen.

Dit feit alleen al is in tegenspraak met de wijdverbreide veronderstelling dat islamitisch antisemitisme zich ontwikkelde als reactie op vermeende Israëlische wandaden.

Peel Commissie 1937
Het was niet het gedrag van de zionisten dat aanleiding gaf tot de publicatie van deze vijandige tekst, maar eerder het feit dat in de zomer van 1937 een eerste poging was gedaan om overeenstemming te bereiken over een tweestatenplan.

In de brochure Islam und Judentum van Amin Al Husseini culmineert de Jodenhaat zich dienovereenkomstig in de volgende oproep: “tolereer het verdelingsplan niet, want Palestina is al eeuwenlang een Arabisch land en zal voor altijd Arabisch blijven.” (over Palestijnen werd nog niet gepraat, want die moesten toen nog ‘uitgevonden’ worden …)

Dit pamflet was bedoeld om het territoriale conflict tussen Joden en Arabieren te theologiseren om de eerste belangrijke poging tot een compromis te vernietigen – die aanvankelijk met enige goedkeuring was ontvangen van enkele gematigde Arabieren. Het voorstel van de Peel Commissie pleitte voor de verdeling van Palestina onder het motto: “Geen van beide partijen alles wat ze verlangt; Het biedt echter iedereen wat hij het meest eist, namelijk vrijheid en veiligheid.”

De moefti en zijn donateurs wilden noch ‘vrijheid’ voor de moslims, noch ‘veiligheid’ voor de joden. In plaats daarvan voedden ze op een nieuwe manier Jodenhaat aan om de verleidelijke kracht van elke vorm van vreedzaam samenleven te ondermijnen.


Bronnen:

♦ naar een artikel (ingekort) van Matthias Küntzel “Islamic Antisemitism: Characteristics, Origins, and Current Effects” van 29 juli 2020 op de site van The Israel Journal of Foreign Affairs

Een gedachte over “Islamitisch antisemitisme: kenmerken, oorsprong en huidige effecten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.