El Al maakt deze maandagochtend een historische vlucht tussen Jeruzalem en Abu Dhabi

Deze maandagochtend van 31 augustus 2020 zal de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al met vlucht LY971 een historische mijlpaal neerzetten door vanaf Ben-Gurion Airport in Israël rechtstreeks naar de luchthaven van Abu Dhabi te vliegen, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.

In overeenstemming met de verklaring van premier Binyamin Netanyahu over het historische vredesakkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), een hoge professionele Israëlische delegatie onder leiding van de nationale veiligheidsadviseur en chef van de nationale veiligheidsraad Meir Ben-Shabbat deze maandagochtend vertrekken met een rechtstreekse vlucht van Israël naar Abu Dhabi, samen met een Amerikaanse delegatie onder leiding van de Amerikaanse National Security Advisor Robert O’Brien en Senior US Presidential Advisor Jared Kushner.

Premier Netanyahu twitterde gisteren: “Kijk: een familie in de VAE viert het vredesakkoord met Israël. Vrede maken uit vrede – vrede uit kracht”:

Het bezoek van de delegatie in de hoofdstad van de VAE, Abu Dhabi, vindt plaats van maandag tot en met dinsdag en omvat werkvergaderingen van gezamenlijke teams over een reeks onderwerpen, voorafgaand aan de ondertekening van samenwerkingsovereenkomsten op civiel en economisch gebied.

Het bezoek omvat ook een trilaterale bijeenkomst in Abu Dhabi tussen de voorzitters van de delegaties – National Security Advisor en chef van de National Security Council Ben-Shabbat, US National Security Advisor O’Brien, Senior US Presidential Advisor Kushner en UAE National Security Advisor Sjeik Tahnoun bin Zayed.

De chef van de National Security Council zal ook vergaderingen houden met extra hoge VAE-functionarissen. Directeur-generaal Ronen Peretz van het kabinet van de premier en directeur-generaal Alon Ushpiz van het ministerie van Buitenlandse Zaken coördineren het werk van de ministeries op burgerlijk en economisch gebied.

De besprekingen zullen plaatsvinden in werkgroepen bestaande uit Israëlische, Emiratische en Amerikaanse vertegenwoordigers op de volgende gebieden: diplomatie; Financiën; Luchtvaart- en inreisvisa; Gezondheid; Cultuur en toerisme; Ruimte, wetenschap en investeringen; Innovatie en handel.

Dit is de eerste vlucht van een Israëlische luchtvaartmaatschappij die rechtstreeks vanuit Israël naar de VAE vliegt. Bij de landing van de Israëlische delegatie in Abu Dhabi zal op de luchthaven een officiële receptie worden gehouden met deelname van de delegaties.

De Israëlische delegatie:

♦ National Security Advisor en hoofd van de National Security Council (NSC) Meir Ben-Shabbat, Premier’s Office (PMO); waarnemend directeur-generaal en delegatiecoördinator voor economische kwesties Ronen Peretz, kabinetssecretaris Tzachi Braverman, directeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken Alon Ushpiz, Directeur-generaal van het Ministerie van Volksgezondheid Prof. Chezy Levy, Directeur-generaal van het Ministerie van Wetenschap en Technologie Shai-Li Spiegelman, Directeur-generaal van het Ministerie van Economie en Industrie David Laffler, Directeur-generaal van de Autoriteit voor Bevolking en Immigratie Prof. Shlomo Mor-Yosef, Ministerie van Regionale Samenwerking Yosef Drezhnin, Yigal Unna, chef van de National Cyber ​​Directorate, Chief Scientist and Innovation Authority en delegatiewoordvoerder Dr. Shir Cohen, PMO waarnemend plaatsvervangend directeur-generaal voor Binnenlandse Zaken, Planning en Ontwikkeling Lior Farber, Directeur Civil Aviation Authority Yoel Feldasho, Bank of Israel Supervisor of Banks Yair Avidan, Hoofdeconoom van het Ministerie van Financiën Shira Greenberg, Plaatsvervangend Directeur-generaal van het Ministerie van Toerisme Pini Shani, Hoofd van de Cultuur en Sport van het Ministerie van Cultuur Galit Wahabe Shasho en anderen.

De Amerikaanse delegatie:

♦ Amerikaanse National Security Advisor Robert O’Brien, Senior US Presidential Advisor Jared Kushner, US National Security Council Senior Advisor on Middle East and North Africa Affairs Rob Greenway, US Special Representative for International Negotcements Avi Berkowitz, US Special Representative for Iran Brian Hook, CEO van de Amerikaanse International Development Finance Corporation Adam Boehler en andere vooraanstaande ambtenaren.

Saoedi-Arabië stond de El Al-vlucht naar de VAE toe om boven de lucht van het land te vliegen, ondanks het feit dat Saoedi-Arabië nog geen officiële betrekkingen met Israël heeft. De Saoedi’s stemden daarin toe onder meer vanwege het feit dat er hoge Amerikaanse functionarissen aan boord zullen zijn.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ido Ben Porat “LY 971: Historic flight from Israel to Abu Dhabi takes off Monday morning” van 31 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelHistoric first Israel-UAE commercial flight likely to cross Saudi airspace” van 31 augustus 2020 op de site van The Times of Israel (TOI)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.