Waarom sommige Palestijnen het akkoord tussen Israël en de VAE steunen

Terwijl Palestijnse leiders doorgaan met het voeren van een massale ophitsingscampagne tegen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) vanwege de normalisatieovereenkomst met Israël, hebben sommige Palestijnen de deal gesteund en de Palestijnse leiders ervan beschuldigd de betrekkingen van Palestijnen met de Arabieren Staten te schaden.

In de afgelopen twee weken hebben president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit (PA) en de leiders van zijn regerende Fatah-factie de VAE en hun feitelijke leider, kroonprins Mohammed Ben Zayed, herhaaldelijk beschuldigd van “het steken van de Palestijnen in de rug met een giftige dolk” en het verraden van de Al-Aqsa-moskee, Jeruzalem en de Palestijnse zaak.

Ze hebben de Golfstaat er ook van beschuldigd in strijd te handelen met het Arab Peace Initiative van 2002, dat stelt dat de Arabische landen hun betrekkingen met Israël pas zouden normaliseren na een volledige terugtrekking van Israël tot de wapenstilstandslinies van vóór 1967 en de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. De beschuldigingen hebben de Palestijnen ertoe aangezet protesten te houden in Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, waarbij ze vlaggen van de VAE en foto’s van Ben Zayed verbrandden.

Sommige Palestijnen delen echter niet de woede van hun leiders jegens de VAE. Deze Palestijnen zeggen dat ze zich zorgen maken dat de overdreven reactie van de Palestijnse leiders op de deal tussen de VAE en Israël contraproductief is en de Palestijnse zaak nog meer schade zal berokkenen.

Desalniettemin lijkt de Palestijnse leiding zich niet druk te maken over de stemmen die hun bezorgdheid uiten over de schade die is toegebracht aan de Palestijns-Arabische betrekkingen als gevolg van het aanzetten tot de VAE en haar leider. Door deze stemmen te negeren, laten Abbas en zijn medewerkers opnieuw zien dat ze geen probleem hebben om tegen de belangen van hun eigen volk te handelen.

Erger nog, door de Israël-VAE-deal dagelijks te veroordelen, hebben de leiders van de Palestijnen duidelijk gemaakt dat ze de voorkeur geven aan de kant van Iran en zijn Palestijnse en Libanese bondgenoten – Hamas, de Islamitische Jihad en Hezbollah – door elk compromis met Israël af te wijzen.

Door de deal tussen Israël en de VAE te verwelkomen en de leiders van de Emiraten te prijzen, proberen sommige Palestijnen de schade te beperken aan wat Abbas en de Palestijnse leiders hebben gedaan door een wrede aanval uit te voeren op kroonprins Ben Zayed en hem te beschuldigen van een verrader te zijn.

Verschillende burgers van de VAE, Saudi-Arabië en andere Arabische staten hebben de heftige aanvallen van de Palestijnse leiders op Ben Zayed, waaronder het verbranden van vlaggen van de VAE, krachtig veroordeeld en hebben de Palestijnen ervan beschuldigd ‘ondankbaar’ te zijn.

Door hun aanvallen op de VAE en andere Arabische landen voort te zetten die naar verluidt overwegen om relaties met Israël aan te gaan, richten Abbas en andere Palestijnse leiders niet alleen enorme schade aan de Palestijnse gemeenschappen in de Arabische wereld, maar voeden ze ook de vraatzuchtige honger van de anti-vredes en afwijzend kamp in de Arabische en islamitische landen.

Door Palestijnen te arresteren en te bedreigen die publiekelijk de deal tussen Israël en de VAE durven te promoten, tonen de Palestijnse leiders opnieuw aan dat ze, net als alle andere Arabische dictators, de fundamentele mensenrechten kennelijk beschouwen als een voorrecht dat ze alleen voor zichzelf reserveren.

door Khaled Abu Toameh


Bronnen:

♦ naar een artikel (ingekort) van Khaled Abu Toameh “Why Some Palestinians Support the Israel-UAE Accord” van 27 augustus 2020 op de site van The Gatestone Institute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.