Terwijl agressie vanuit Libanon blijft toenemen, vermindert UNIFIL zijn troepenmacht aan de grens?!

Plaatje hierboven: VN-soldaten van UNIFIL staan er voor spek & bonen bij aan de Israëlisch-Libanese grens [beeldbron: FDD]

De VN-Veiligheidsraad heeft vrijdag unaniem een ​​resolutie goedgekeurd waarbij de VN-vredesmacht in Zuid-Libanon wordt beperkt en het mandaat wordt uitgebreid om de zorgen van de VS en Israël over activiteiten van de terreurgroep Hezbollah in het gebied weg te nemen.

De door Frankrijk opgestelde resolutie verlaagde het troepenplafond voor de strijdmacht, bekend als UNIFIL, van 15.000 tot 13.000 onder druk van de VS, terwijl het mandaat met nog een jaar werd verlengd.

De resolutie deed nog een concessie aan de VS en Israël – het roept de Libanese regering op om ‘onmiddellijke en volledige toegang’ te vergemakkelijken tot locaties die door VN-vredeshandhavers voor onderzoek zijn aangevraagd, inclusief tunnels die de door de VN getrokken Blauwe Lijn tussen Libanon en Israël oversteken.

En het dringt aan op bewegingsvrijheid en onbelemmerde toegang voor vredeshandhavers tot alle delen van de Blue Line, en veroordeelt ‘in de sterkste bewoordingen’ alle pogingen om VN-troepenbewegingen en aanvallen op missiepersoneel te beperken.

Israël heeft Hezbollah, die wordt gesteund door zijn grootste vijand Iran, herhaaldelijk beschuldigd van het verhinderen van UNIFIL-vredeshandhavers bij het uitvoeren van hun mandaat, een visie die sterk wordt gesteund door de regering-Trump . In 2019 vernietigde Israël een reeks aanvalstunnels die door Hezbollah onder de grens waren gegraven.

Plaatje hierboven: Sommige tunnels van Hezbollah werden versterkt door beton terwijl anderen rechtstreeks in de rotsen werden gegraven. De Ramiyeh-tunnel was op een diepte van 80 meter gegraven en had 20 trappen (plaatje hierboven). De tunnel, waarvoor Hezbollah een aantal jaren nodig had om te graven, bevatte ook spoorbanen om apparatuur en afval te vervoeren, en was uitgerust met verlichtingsapparatuur, airconditioning en ladders [bron]

De resolutie bezorgt de Verenigde Staten een symbolische overwinning, maar zal vrijwel zeker ook worden verwelkomd door Veel landen die UNIFIL als cruciaal beschouwen voor het handhaven van de vrede in de onstabiele regio en hun huidige mandaat, dat grotendeels nog een jaar wordt gehandhaafd, krachtig steunen.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN Kelly Craft verklaarde na de stemming:

Vandaag stoppen we een lange periode van zelfgenoegzaamheid van de Raad over UNIFIL en de groeiende en destabiliserende invloed van Iran en zijn cliënt, de terroristische organisatie Hezbollah. De regering-Trump maakt zich de afgelopen jaren grote zorgen over het algehele onvermogen van UNIFIL om de dreiging van Hezbollah in te dammen.

Kraft drong er bij de VN op aan ‘de instrumenten te grijpen’ in de resolutie en dat de Libanese regering haar inspanningen zal verdubbelen om ervoor te zorgen dat UNIFIL haar mandaat kan afdwingen. Kellu waarschuwde verder:

We gaan dit niet zo laten. De Raad moet zich bij ons aansluiten om dit aan te pakken. Als de actie van vandaag echter niet leidt tot de nodige verbeteringen, waaronder verbeterde toegang voor UNIFIL en stappen om het enorme en groeiende Hezbollah-arsenaal aan wapens te verkleinen, moeten raadsleden bereid zijn om verdere actie te ondernemen wanneer het mandaat volgend jaar moet worden verlengd.

De Israëlische ambassadeur bij de VN Gilad Erdan zei dat het VN-besluit bedoeld was om UNIFIL effectiever te maken en dat het een ‘laatste waarschuwing’ betekende aan de regering van Beiroet. Hij zei dat Israël en de VS in de komende weken zouden werken om de capaciteiten van UNIFIL in de strijd tegen terrorisme te versterken.

Als Hezbollah straffeloosheid zou blijven krijgen om tegen Israël op te treden ‘onder de neus van UNIFIL’, zei hij, zou Israël handelen om zichzelf te verdedigen, zou de Libanese regering ‘de gevolgen dragen‘ en zou Israël heroverwegen of het zin had om te handhaven UNIFIL.

Vanwege de COVID-19-pandemie hebben de 15 leden van de raad per e-mail gestemd met een deadline op vrijdag. Kort daarna stuurde de voorzitter van de Veiligheidsraad, de Indonesische VN-ambassadeur Dian Triansyah Djani, een brief naar de raadsleden, verkregen door The Associated Press, waarin hij zei: “De ontwerpresolutie kreeg 15 stemmen voor … [en] is aangenomen als resolutie 2539.

De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, schreef op 29 juli aan de raad waarin hij een 12 maanden durende verlenging van het mandaat van UNIFIL aanbeveelt, waarbij hij het belang onderstreept van handhaving van een hoge troepenmacht.

UNIFIL werd in 1978 opgericht na de Israëlische operatie tegen Palestijnse terroristen in Zuid-Libanon. Het werd dramatisch vergroot in 2006, na een 34-daagse oorlog tussen Israël en Hezbollah in juli van dat jaar. Het telt nu meer dan 10.000 troepen afkomstig uit 45 bijdragende landen.

De kracht omvat een maritieme task force (MTF) ter ondersteuning van de Libanese marine. UNIFIL heeft ook een grote civiele staf van ongeveer 900 medewerkers, zowel internationaal als lokaal. Het jaarlijkse budget van UNIFIL is ongeveer $ 512 miljoen, waarvan de VS gemiddeld $ 145 miljoen bijdraagt ​​- ongeveer 28 procent. Alleen al in de afgelopen zeven jaar hebben de VS meer dan $ 1 miljard uitgegeven aan UNIFIL.


Bronnen:

naar een artikel van Edith Lederer “UN resolution trims UNIFIL numbers, demands access to Lebanon border tunnels” van 29 augustus 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “IDF destroys Hezbollahs last largest cross border attack tunnel” van 30 mei 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel “Tunnel crossing between Lebanon and Israel went 22 storeys deep” van 3 juni 2019 op de site van The Telegram

2 gedachtes over “Terwijl agressie vanuit Libanon blijft toenemen, vermindert UNIFIL zijn troepenmacht aan de grens?!

  1. UNIFIL……..totale tijd, geld & energie verspilling van een overbodige organisatie die niets bijdraagt aan vrede & veiligheid.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.