Israël wil Gaza helpen tegen coronavirus als Hamas stopt met agressie maar die weigert

Te midden van de toenemende bezorgdheid van Hamas over de toenemende gevallen van coronavirus in de Gazastrook, heeft Israël de terreurgroep verteld dat het de hulp zal bieden die nodig is om de pandemie het hoofd te bieden, maar alleen als het onmiddellijk alle aanvallen stopzet die vanuit het grondgebied komen, aldus een rapport van vrijdag.

Channel 13-nieuws zei dat Hamas buitengewoon bezorgd is over de verspreiding van COVID-19-gevallen onder de bevolking van Gaza, die tot voor kort in quarantainecentra was ondergebracht. Het door Hamas gecontroleerde gezondheidsministerie van Gaza zei laat op vrijdag dat er 146 gevallen in de Strip waren, waaronder 37 in quarantainecentra en 109 in het grote publiek.

Al bij al zijn er in de Palestijnse gebieden (Gaza & Westbank) 147 doden gevallen – 29 per miljoen inw. –  wat betrekkelijk weinig is op een bevolking van ca. 5,79 miljoen Palestijnen. Vergelijk met Israël: 909 doden ofte 99 per miljoen inwoners, ruim drie keer meer dus.

Bovendien zouden de Gazanen zelves ook wat kunnen en moéten doen. Bekijk bijvoorbeeld hieronder de videobeelden van 25 augustus 2020 van de begrafenisstoet in Gaza van 4 terroristen die omkwamen bij het maken van raketten. Hier duidelijk geen Covid-19 probleem; geen mondmaskers, geen sociale afstand, nada, niks en dan maar klagen bij de VN en WHO en Israël de schuld geven voor de door zichzelf veroorzaakte ellende….

Zonder externe steun zal de terreurgroep een uitbraak niet aankunnen, aldus het rapport. Israël erkent dit en heeft aan Hamas aangegeven dat het de nodige hulp zal bieden, maar alleen als alle agressie inclusief brandstichtingen met ballonnen wordt gestopt.

De Palestijnen in de Stook hebben de afgelopen weken golven brandstichtingsballonnen over de grens gestuurd, die tientallen bosbranden in het zuiden van Israël hebben veroorzaakt, raketten over de grens hebben gelanceerd en gewelddadige protesten hebben gehouden langs het veiligheidshek.

Israël heeft als vergelding bijna nachtelijke luchtaanvallen uitgevoerd tegen Hamas-doelen, de invoer naar de Strip beperkt en de visserijzone beperkt.

VN-gezant Nickolay Mladenov waarschuwde vrijdag dat de situatie in en rond Gaza ‘snel verslechtert’ te midden van verslechterende omstandigheden en een toename van het aantal gevallen van coronavirus in het gebied.

Ik ben ERG bezorgd dat escalatie op handen is. #Palestijnse militanten moeten onmiddellijk stoppen met het lanceren van projectielen, brandbommen. #Israël moet #UN-brandstofleveringen voor elektriciteit herstellen. Onder de huidige omstandigheden kunnen bemiddelingspogingen om escalatie te voorkomen en de situatie te verbeteren niet slagen.


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinian factions blame Israel for coronavirus ‘catastrophe’ in Gaza” van 27 augustus 2020 en een artikel “Incendiary balloons cause 23 fires in southern Israel” van 29 augustus 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelAs Gaza fears virus outbreak, Israel said to offer aid — if all attacks halted” en een artikelHamas: ‘We will exact a heavy price from anyone who lays siege to Gaza’” van 28 augustus 2020 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.