VAE heft formeel boycot van Israël op; El Al plant 1ste commerciële vlucht naar Abu Dhabi

De president van de Verenigde Arabische Emiraten, Khalifa bin Zayed Al Nahyan, heeft officieel een economische boycot tegen Israël geschrapt, waardoor handels- en financiële overeenkomsten tussen de landen een nieuwe belangrijke stap zijn richting normale banden, meldde het staatspersbureau van de VAE zaterdag.

De president vaardigde een decreet uit tot afschaffing van een boycotwet als onderdeel van “de inspanningen van de VAE om de diplomatieke en commerciële samenwerking met Israël uit te breiden, wat leidt tot bilaterale betrekkingen door economische groei te stimuleren en technologische innovatie te bevorderen“, aldus het persbureau WAM.

Premier Benjamin Netanyahu prees het besluit en noemt het ‘een belangrijke stap in de richting van het bevorderen van welvaart en vrede in de regio’. Minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi zei dat de stap ‘economische en commerciële successen zal brengen voor beide landen.’ Hij riep andere landen in het Midden-Oosten op om het ‘dappere pad’ van de Emiraten te volgen.

El Al -vlucht naar de VAE
De aankondiging kwam toen El Al zich voorbereidde op de eerste rechtstreekse vlucht van het land tussen Tel Aviv’s Ben-Gurion Airport en de hoofdstad van de VAE, Abu Dhabi, op maandag.

Een Israëlische regeringsdelegatie en topmedewerkers van de Amerikaanse president Donald Trump, waaronder zijn senior adviseur Jared Kushner, speciale vertegenwoordiger voor internationale onderhandelingen, Avi Berkowitz, gezant voor Iran, Brian Hook en nationale veiligheidsadviseur, Robert O’Brian, zullen in Israël aankomen op zondag en de volgende dag deelnemen op de inaugurele vlucht naar de VAE. Het Trump-vredesteam zal naar verwachting een ontmoeting hebben met Netanyahu, minister van Defensie Benny Gantz en Ashkenazi in Jeruzalem.

De eerste commerciële vlucht tussen Israël en de VAE zal volgende week vertrekken vanuit Israël en landen in de VAE. Deze vlucht zet de doorbraak en regionale verschuiving voort die begonnen is door de Abraham-akkoorden. De vlucht tussen de VAE en Israël lijkt andere Golfstaten tot normalisatie met Israël te duwen. Landen als Bahrein en Oman zouden bijna overeenkomen om te normaliseren.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Lahav Harkov “UAE cancels Israel boycott, allows economic agreements” van 29 augustus 2020 en een artikel van Donna Rachel Edmunds “UAE hits back at Israel deal critics: ‘Nothing but fear and hate’” van 28 augustus 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel UAE formally abolishes Israel boycott law ahead of delegation’s arrival” van 29 augustus 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Micha Gefen “First UAE-Israel Commercial Flight Set To Fly and Iran Is Not Happy” van 27 augustus 2020 op de site van Israel Unwired

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.