Hezbollah schendt systematisch Resolutie 1701 van de VN-Veiligheidsraad

In de loop van de jaren, en vooral in de nasleep van de Libanese burgeroorlog, hebben de Arabische en internationale gemeenschappen talloze resoluties en overeenkomsten aangenomen om de stabiliteit en veiligheid van de onstabiele Libanese arena te versterken.

Sinds het Taif-akkoord dat een einde maakte aan de burgeroorlog, heeft Hezbollah deze resoluties systematisch genegeerd en geschonden. Resolutie 1559 van de VN-Veiligheidsraad, aangenomen in 2004, roept op tot de ontwapening van alle gewapende milities, evenals hun medewerking om de Libanese staat in staat te stellen zijn soevereiniteit te doen gelden en een vrij en functionerend politiek systeem mogelijk te maken.

In strijd met deze resolutie heeft Hezbollah niet alleen geweigerd de wapens neer te leggen, maar heeft hij ook voortdurend de politieke stabiliteit van de staat bedreigd. Hezbollah gebruikt zijn wapens om politieke rivalen te vermoorden om de politieke concurrentie tot een minimum te beperken en om zijn wil op te leggen aan de legitieme regering, zoals werd geïllustreerd in de gewelddadige rellen die Hezbollah in 2008 tegen de Libanese regering opzette.

Resolutie 1701 UNSC (2006)
Resolutie 1701 van de VN-Veiligheidsraad, aangenomen in 2006 in de nasleep van de oorlog tegen Israël, roept Hezbollah op om onmiddellijk alle aanvallen te staken, en roept Israël op om alle offensieve militaire operaties te staken. Bovendien stelt het richtlijnen voor beide partijen, onder bepaalde voorwaarden, om af te zien van vijandelijkheden en stabiliteit te handhaven.

Hezbollah schendt openlijk en consequent de voorwaarden die zijn overeengekomen in Resolutie 1701. De organisatie verzamelt sinds 2006 wapens en munitie in heel Zuid-Libanon. Recente rapporten hebben aangetoond dat Hezbollah, naast het ontvangen van wapenoverdrachten uit Iran, ook infrastructuur bouwt voor onafhankelijke wapenproductie binnen Libanon.

Bovendien kan bewapend personeel van Hezbollah worden waargenomen langs de Blauwe Lijn, die af en toe het Israëlische grondgebied oversteken en verschillende operationele missies uitvoeren. Die missies hielpen bij het vergemakkelijken van eerdere vijandige acties tegen IDF-troepen.

In april 2017 organiseerden Hezbollah-militanten een mediatour voor buitenlandse en binnenlandse journalisten langs de grens met Israël, daarbij verwijzend naar zijn wens om zijn defensieve inspanningen in de regio te demonstreren. Journalisten waren in staat om geüniformeerde Hezbollah-jagers te fotograferen in de buurt van de Blue Line, gewapend met RPG’s en andere geavanceerde wapens, in directe strijd met resoluties 1559 en 1701. Hezbollah beweerde later dat deze tour was gecoördineerd met de LAF, wat de invloed die Hezbollah uitoefent binnen het Libanese leger verder aantoont.

Het bedrog van Hezbollah werd opnieuw duidelijk in juni 2017, toen werd onthuld dat Hezbollah ten minste vijf observatieposten langs de Blauwe Lijn had opgericht en gebruikt onder het mom van de milieuorganisatie ‘Green Without Borders‘. Het logo van de door Hezbollah gefinancierde organisatie kan worden gezien op deze posten, die door Hezbollah-agenten zijn gebruikt om informatie te verzamelen over de Israëlische activiteit nabij de grens van het afgelopen jaar.

In juli 2017 werd vastgesteld dat ten minste 30 inlichtingenagenten van Hezbollah herhaaldelijk verkenningen hebben uitgevoerd langs de Blue Line. Sommige zijn het afgelopen jaar maar liefst 18 keer op de grens gespot.

In december 2018 ontdekten IDF-troepen een uitgebreid netwerk van ondergrondse terreurtunnels die de Blauwe Lijn overstaken – een duidelijke schending van Resolutie 1701 van de VN-Veiligheidsraad. Hezbollah heeft deze tunnels gegraven met de bedoeling verrassingsaanvallen en ontvoeringen van Israëlische burgers en soldaten uit te voeren. Tijdens Operatie Northern Shield heeft de IDF deze tunnels met succes blootgelegd en geneutraliseerd.

Video: Hezbollah’s Violations of UNSC Resolution 1701

Hezbollah saboteert het werk van UNIFIL
Hezbollah werkt op verschillende manieren om de activiteit van UNIFIL-troepen in Zuid-Libanon te verstoren en om de doeltreffendheid van hun handhaving van Resolutie 1701 te belemmeren. Hoewel de secretaris-generaal van de VN rapporteert over de uitvoering van Resolutie 1701 en beweert te genieten  van een algehele bewegingsvrijheid, vermelden veel rapporten ernstige incidenten waarbij de vredestroepen werden uitgelokt of verstoord.

Bij deze incidenten zijn zowel de lokale bevolking betrokken (meestal ter aanmoediging van aan Hezbollah gelieerde individuen, zoals politici en lokale leiders) als Hezbollah-militanten die worden betrapt tijdens het uitvoeren van operaties, het verzamelen van inlichtingen of het overdragen van wapens.

De provocaties van Hezbollah, die meestal tegen IDF-troepen zijn gericht, brengen UNIFIL-troepen in gevaar die moeten ingrijpen. Voorbeelden hiervan zijn het inzetten van herders voor verkenning of het organiseren van volksdemonstraties die de Blue Line passeren.

Vermeldenswaard is het incident in januari 2015 waarbij Hezbollah-troepen antitankraketten afvuurden op IDF-troepen nabij het dorp Ghajar – waarbij twee soldaten omkwamen en zeven gewond raakten, waardoor de IDF reageerde met artillerie die leidde tot de tragische dood van een Spaanse UNIFIL soldaat.


Bronnen:

♦ naar een artikelHezbollah’s Systematic Violation of UN Security Council Resolutions” op de site van The Israel Defense Forces (IDF)

♦ naar een artikelGreen Without Borders: a Lebanese environmental organization that collaborates with Hezbollah and supports its activity near the Israeli border” van 24 februari 2020 op de site van The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center

Een gedachte over “Hezbollah schendt systematisch Resolutie 1701 van de VN-Veiligheidsraad

  1. Nee toch???????,

    Vraag is wat de UN soldaten in de zogenaamde vredes missie en die er toch met hun neus bovenop staan, doen.

    Antwoord….niets, nada!

    Maar als Israel met een halve meter Libanees grondgebied ”infiltreerd”…… reken maar dat ze dan hun plicht doen en per direct klacht indienen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.