Eerwraak in Iran: Vader die zijn dochter onthoofde met sikkel krijgt 9 jaar opsluiting

Een Iraniër is veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor het onthoofden van zijn tienerdochter in haar slaap, meldden lokale media vrijdag, eraan toevoegend dat de moeder wil dat hij wordt geëxecuteerd.

De zogenaamde ‘eerwraak’ van de 14-jarige Romina Ashrafi op 21 mei leidde tot wijdverspreide verontwaardiging, waarbij de media ‘geïnstitutionaliseerd geweld’ in de Islamitische republiek veroordeelden.

Media zei dat Romina werd onthoofd in het huis van de familie in Talesh in de noordelijke provincie Gilan. Na het plegen van de moord, gaf Romina’s vader, Reza Ashrafi, zich aan bij de politie en met de bebloede sikkel nog in zijn hand, bekende hij trots de misdaad en zei dat zijn gebroken eer gewroken was.

Het moordwapen

“Ondanks de druk van de gerechtelijke autoriteiten op een ‘speciale behandeling’ van de zaak, heeft het vonnis mij en mijn familie doodsbang gemaakt,” vertelde Rana Dashti, de moeder van het meisje, aan persbureau ILNA. “Ik wil niet dat mijn man ooit meer naar ons dorp terugkeert”, zei ze, en ze riep op tot herziening van het vonnis en omzetting in ‘executie’.

Dashti zei dat ze nu vreesde voor het leven van de rest van haar familie. Irans ‘oog om oog’ vergeldingsrecht is niet van toepassing op een vader die zijn kind vermoordt, zei ILNA, eraan toevoegend dat de gebruikelijke straf gevangenisstraf en boetes is.

Volgens het Iraanse wetboek van strafrecht is executie de maximale straf voor misdrijven zoals de uitgebreide handel in harddrugs. Misdrijven zoals diefstal kunnen worden bestraft met handamputatie, terwijl overtreders van herhaalde fraude tot 10 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

De Iraanse president Hassan Rouhani had zijn spijt betuigd na de moord op Romina en riep op tot het snel doorgeven van verschillende anti-geweldswetten. Het meisje was naar verluidt weggelopen nadat haar vader had geweigerd haar toestemming te geven om te trouwen met een man van 15 jaar ouder dan zij.

Maar ze werd door de autoriteiten vastgehouden en naar huis gebracht, ondanks het feit dat ze bij een rechter had gesmeekt dat ze bij terugkeer voor haar leven vreesde. De man met wie ze wilde trouwen, Bahman Khavari, werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, zeiden lokale media, zonder de aanklacht te specificeren. De wettelijke huwelijksleeftijd voor vrouwen in Iran is 13 jaar.


Bronnen:

♦ naar een artikelIranian man jailed for 9 years for beheading daughter, 14, in ‘honor killing’” van 28 augustus 2020 op de site van The Times of Israel

♦ een artikel op deze blogEerwraak in Iran: Vader onthoofdt zijn 14-jarige dochter Romina Ashrafi in haar slaap” van 2 juni 2020

♦ naar een artikel “Iran: 13-year-old girl beheaded by her father as she slept in horrific Muslim ‘honor killing’” van 28 mei 2020 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelIran: Father Beheads 14-year-old Daughter as She Slept in Honor Killing” van 3 juni 2020 op de site van Hide Out Now

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.