Vaticaan verborg Holocaustwezen voor hun families en protesteerde niet tegen Jodendeportaties

Plaatje hierboven: Eugenio Pacelli als nuncio van Berlijn van 1917 tot 1929 in Duitsland. Pacelli werd in 1939 (tot aan zijn dood in 1958) Paus van Rome aka Pius XII, en werd ook de “Zwarte Paus” genoemd omwille van zijn sympathie voor de nazi’s en werd ook wel de “Zwijgende Paus” omtrent zijn akelig verdacht “zwijgen toen de Joden werden vermoord“…

Onderzoekers die de pas geopende geheime Vaticaanse archieven van Eugenio Pacelli, aka paus Pius XII, bestuderen, hebben al bewijs gevonden dat de paus nog tijdens de Tweede Wereldoorlog op de hoogte was van de massamoord op joden en dit uit zijn eigen bronnen.

De archieven werden op 2 maart 2020 geopend (75 jaar na dato!) maar werden kort daarna tijdelijk gesloten vanwege de coronaviruscrisis. Het onderzoek werd inmiddels hervat.

Het Vaticaan streed zowel tegen pogingen om twee Holocaustwezen te herenigen met hun familieleden en drong er bij paus Pius XII op aan om niet te protesteren tegen de nazi-deportatie van Italiaanse joden, ontdekte Brown University-historicus David I. Kertzer.

Kertzer publiceerde de resultaten van zijn onderzoek naar Vaticaanse documenten die in maart werden onthuld in een artikel dat donderdag door The Atlantic werd gepubliceerd.

Hij herhaalde het spraakmakende verhaal van de joodse tweeling Robert en Gérald Finaly, die werden ontvoerd en gedoopt door Franse katholieke priesters. Angelo Dell’Acqua, een ambtenaar van het staatssecretariaat van het Vaticaan die later kardinaal van Rome werd, en die een sleutelrol speelde in de smokkel van de Finaly-tweeling van Frankrijk naar Spanje.

Dat gebeurde nadat Franse rechters hadden bevolen dat de jongens, die in een katholiek klooster voor de nazi’s waren verborgen, aan hun tante moesten worden overgedragen. Dat gebeurde uiteindelijk in 1953, en de tweeling woont nu in Israël.

Video: Dr. Robert Finaly beschrijft zijn oorlogservaringen met het Vaticaan
(19 oktober 2010)

Pius XII wordt er al lang van beschuldigd de Holocaust een oogje dicht te knijpen, wat al vroeg in zijn periode van bijna 20 jaar als paus plaatsvond, tot aan zijn dood in 1958. De bevindingen van Kertzer dragen bij aan deze algemeen aanvaarde indruk.

Ze bevatten een memorandum waarin Pius wordt geadviseerd om niet formeel te protesteren tegen de arrestatie van ongeveer 1.000 Joden in Rome in 1943 voor deportatie naar Auschwitz. Dell’Acqua adviseerde Pius XII om privé met een Duitse ambassadeur te spreken over de razzia in een lezing “waarin hij hem aanbeveelt de toch al ernstige situatie van de Joden niet verder te verslechteren”, ontdekte Kertzer.

Maar hij vroeg de paus om niet publiekelijk tegen de beweging te protesteren.

Uit het rapport van Kertzer:

Het zwijgen van Pius XII tijdens de Holocaust heeft lange tijd tot bittere debatten geleid over de rooms-katholieke kerk en de joden. De memoranda, doordrenkt van antisemitische taal, omvatten discussies op het hoogste niveau over de vraag of de paus een formeel protest zou moeten indienen tegen de acties van de nazi-autoriteiten in Rome. Ondertussen blijven conservatieven in de kerk aandringen op de heiligverklaring van Pius XII als heilige.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Vatican hid Holocaust orphans from their families and urged Pope Pius XII not to protest deportations” van 28 augustus 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Nicolas Baudy “The Affair of the Finaly Children:France Debates a Drama of Faith and the Family” op de site van The Commentary Magazine juni 1953

Een gedachte over “Vaticaan verborg Holocaustwezen voor hun families en protesteerde niet tegen Jodendeportaties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.