De asse van de Bijbelse Val van Jeruzalem ca. 586 v.Chr. is nog steeds te zien nabij de Oude Stad

Plaatje hierboven: Prof. Yuval Gadot van de Universiteit van Tel Aviv staat hier tussen de overblijfselen van het gebouw dat in 586 v.chr. door de Babyloniërs werd verwoest bij de opgraving van de parkeerplaats van Givati ​​in de stad David, Jeruzalem [beeldbron: Rossella Tercatin/J-Post)

Wat zou er gebeuren als archeologen tranen zouden kunnen opgraven? Terwijl ik naar de verbrande stenen en balken keek die duidelijk zichtbaar waren in de ruïnes van een gebouw dat onlangs werd blootgelegd bij de opgraving die bekend staat als de ‘Givati ​​Parking Lot’ terwijl ik de site rondreisde, kon ik het niet nalaten mezelf de vraag te stellen.

Die zwartgeblakerde overblijfselen zijn er al meer dan 2600 jaar. De onderzoekers zijn erin geslaagd het moment van hun vernietiging vast te stellen tot 586 v.Chr., toen de Babyloniërs Jeruzalem veroverden en Solomon’s Tempel, aka de Eerste Tempel, verwoestten, die slechts een paar minuten verwijderd was van het prominente gebouw met twee verdiepingen.

Hoeveel tranen werden er vergoten, hoeveel kreten waren er te horen tijdens die brand die waarschijnlijk verzengende kracht toevoegde aan de toch al spreekwoordelijk hete zomerdagen in Jeruzalem? Het bouwwerk dat zo’n levendig getuigenis biedt van een van de grootste rampen die ooit over het Joodse volk zijn overkomen, dat ook het begin van hun eerste ballingschap markeerde, bevindt zich net buiten de muren van de Oude Stad van Jeruzalem op de westelijke helling van de Tyropoeon-vallei.

Plaatje hierboven: De verwoesting van Solomon’s Tempel ca. 586 v. Chr. door de Babyloniërs geleid door koning Nebukadnezar II. Deze Eerste Tempel werd gebouwd door Koning Solomon  ca. 833 v. Chr. boven op de top van de berg Moriah in Jeruzalem [beeldbron: Anne Eliott]

De opgraving van Givati ​​is al meer dan een decennium aan de gang en wordt beschouwd als onderdeel van het Nationaal Park van de Stad van David, aan de overkant van de straat, en biedt sporen van veel van de meest iconische periodes uit de geschiedenis van Jeruzalem.

De huidige expeditie, geleid door prof. Yuval Gadot van de Universiteit van Tel Aviv en dr. Yiftah Shalev van de Israel Antiquities Authority, heeft zich gericht op het onderzoeken van tijden die minder gedocumenteerd zijn in de intense archeologische activiteit die wordt uitgevoerd op de talrijke locaties rond de Stad, en met name de ijzertijd, de Perzische en de hellenistische tijdperken.

De samenwerking tussen de twee instellingen is bijzonder vruchtbaar geweest bij de voortgang van het project, ook gezien de gevoelige locatie, de oostelijke Jeruzalemse wijk Silwan, waarvan veel inwoners tegen de opgraving zijn, evenals de hele locatie van de Stad van David.

In Givati ​​slaagde de expeditie er echter in om een ​​paar weken te graven om het verwoeste gebouw op te graven, zoals Gadot op een heldere augustusochtend uitlegde. Verwijzend naar een heuvel gevormd uit de overblijfselen van verschillende perioden die zich op elkaar opstapelen zei hij:

Een van de kenmerken die dit gebied speciaal maakt, is dat we het echt als een ‘telefoon’ kunnen beschouwen. We kunnen de lagen identificeren die teruggaan tot de negende eeuw voor Christus in de ijzertijd tot de 10e eeuw na Christus en de Abbasidische periode, die in Jeruzalem buitengewoon uniek is.

De geleerde benadrukte ook dat de opgraving in Givati ​​de grootste blootstelling vertegenwoordigt van archeologische overblijfselen van de westelijke helling van de vallei, nadat onderzoekers zich decennia lang op de oostelijke helling hadden gericht. Als je de opgraving van bovenaf bekijkt, zal een onervaren oog alleen een doolhof van muren zien die zijn opgetrokken in typische goudwitte Jeruzalemstenen van verschillende afmetingen.

Plaatje hierboven: Huis van Ahiel is een vervallen woonhuis gebouwd in de typische Israëlitische stijl van die tijd en bestaande uit vier kamers, ontdekt in gebied G van de Stad van David en dateert uit het einde van de Eerste Tempelperiode. In het huis werden scherven van klei met de naam ‘Ahiel’ gevonden, wat leidde tot de identificatie als het huis van Ahiel [beeldbron: Madain Project]

Die ruimtes markeerden echter ooit de kamers, kelders en binnenplaatsen van huizen, openbare voorzieningen en vestingwerken, en voor de onderzoekers vertegenwoordigen ze driedimensionale pagina’s met fragmenten uit de geschiedenis van Jeruzalem. Routinematig geven de ruïnes ook onschatbare schatten terug: een schat aan gouden munten, zeldzame zegels en zegelsafdrukken, aardewerk en andere voorwerpen die getuigen van het dagelijkse leven van de oude Jeruzalemieten.

Dr. Gadot vertelde:

De expeditie die voor ons lag, heeft een markt uit de Abbasidische periode blootgelegd; eronder vonden ze een Byzantijns herenhuis en daaronder een laat-Romeinse villa, bijna compleet, met een binnenplaats en verschillende kamers. Ze hebben ook een andere villa opgegraven en verschillende Joodse rituele baden uit de vroege Romeinse periode, evenals vestingwerken die dateren uit de Hasmonese of de Seleuciden.

Een element dat door de eeuwen heen consistent lijkt te zijn gebleven, is dat vanwege de exclusieve locatie, op slechts een paar minuten van de Tempelberg, het gebied gewijd was aan privéwoningen voor vooraanstaande families of openbare gebouwen. Dit is het geval met het gebouw dat door de Babyloniërs is afgebrand, wat de archeologen ook ongekende inzichten heeft geboden over het volgende hoofdstuk van het verhaal, het hoofdstuk dat volgde op de vernietiging, zoals Shalev uitlegde aan The Jerusalem Post:

We waren geïntrigeerd om te ontdekken dat later, in de vijfde eeuw voor Christus, mensen terugkwamen naar Jeruzalem en zich vestigden in de ruïnes, een deel van het bouwwerk opruimden en zich erin vestigden, wat we beschouwen als een indicatie van de slechte staat waarin zowel zij als de stad zich destijds bevonden.

Artefacten die uit deze periode zijn ontdekt, zijn onder meer munten en aardewerkschalen, evenals constructiematerialen van bescheiden kwaliteit. Waren die mensen Joden die na de ballingschap terugkeerden naar hun beloofde land en gedwongen waren zich te vestigen waar hun voorouders hadden geleefd en bloeiden? Of misschien mogen leden van de kleine groep joden blijven?

Op dit moment is het onmogelijk met zekerheid te zeggen. Dr. Shalev lichtte toe:

Wat we zeker kunnen zeggen is dat deze periode van armoede niet lang duurde, omdat we ook sporen vonden van een andere grote openbare structuur uit de late derde / vroege tweede eeuw v.Chr., dus we weten dat op dit punt Jeruzalem, zijn status en zijn economie weer omhoog ging. Er is nog veel dat we niet weten, maar het lange zwarte gat dat we eerder hadden, dat zich uitstrekte van het begin van de zesde eeuw tot het einde van de tweede eeuw, is op zijn minst verkleind.

Het blootleggen van nieuw bewijs om deze kloof te overbruggen is een van de doelstellingen van het TAU-IAA-project, voor dit jaar en voor de toekomst. Het opgegraven Hellenistische gebouw is het eerste dat in Jeruzalem is gevonden. Gedeeltelijk blootgelegd bij de vorige opgravingen, heeft de expeditie onder leiding van Gadot en Shalev verschillende nieuwe delen ervan blootgelegd, waaronder een grote kamer met aardewerkschalen op de vloer, in de vloer en onder de vloer, waardoor onderzoekers zeer nauwkeurige dateringen konden bereiken.

Veel artefacten, waaronder een gouden ring en talloze zegels, werden ook in de constructie gevonden. Hoe zinvol de bevindingen tot dusverre ook zijn blootgelegd, om meer te begrijpen over de geschiedenis van Jeruzalem, de onderzoekers benadrukten dat er nog veel te doen is in het gebied. ‘We weten bijvoorbeeld dat er een ander bouwwerk is ten noorden van het gebouw dat we al hebben gegraven, en we hebben nog steeds veel vragen‘, besloot Shalev. ‘We zullen hopelijk in de toekomst een aantal van hen behandelen, en sommige zullen we verlaten voor de generatie na ons, zoals het altijd belangrijk is om te doen bij archeologische opgravingen.’

De Stad van Koning David
ca. 1010–970 v.Chr.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rosella Tercatin “The ashes of Jerusalem’s biblical fall still show at dig near Old City” van 20 augustus 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ ARCHEOLOGIE site van The Jerusalem Post : De rijke bijbelse geschiedenis van Israël is te vinden in de archeologie van het land. The Jerusalem Post deelt het laatste nieuws over archeologische opgravingen op belangrijke bijbelse en historische locaties in Israël en de regio [KLIK HIER]

Een gedachte over “De asse van de Bijbelse Val van Jeruzalem ca. 586 v.Chr. is nog steeds te zien nabij de Oude Stad

Reacties zijn gesloten.