Nederlandse Marokkaan veroordeeld voor plaatsen nepbom aan Joods restaurant in A’dam

Plaatje hierboven: In de nacht van 14 op 15 januari 2020 plaatste Hassan N. een nepbom in de portiek van het koosjere restaurant HaCarmel te Amsterdam. De Nederlandse Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), moest ter plaatse komen om het ding weg te nemen [beeldbron: Maarten Brante/AD]

Een 46-jarige man Nederlandse Marokkaan die een nepbom plaatste voor een koosjer restaurant in de Nederlandse hoofdstad, is woensdag veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf. De strafrechtbank in Amsterdam sprak ook een voorwaardelijke straf van nog eens vier maanden uit aan de man, in de media alleen geïdentificeerd als de in Marokko geboren Hassan N.

In januari plaatste hij een kartonnen doos zonder explosieven met het logo van het Heineken-bier voor het HaCarmel-eetcafe. De doos had bevestigingsdraden met plakband en een zwarte elektrische trekkerschakelaar aan de bovenkant. Hij werd gevonden via zijn DNA op de draden en beelden van de beveiligingscamera, meldde het Nederlands-Joodse weekblad van de NIW.

Hassan’s nepbom

“Vuile kankerjood”
Hassan N. geboren in Marokko was eerder veroordeeld voor het beledigen van een werknemer van de nationale spoorwegmaatschappij, NS, door hem uit te schelden voor ​​’vuile kankerjood‘. Hassan N is ook veroordeeld om de eigenaren van het HaCarmel-restaurant € 3.000 aan schadevergoeding te betalen.

De verdachte heeft een verleden in harddrugs en een rijkelijk gevuld strafblad opgebouwd waarop ook veroordelingen staan vanwege uitingen tegen joden. Zo schold hij een slachtoffer uit voor ‘vuile kankerhomo’. “Ik ga je vermoorden vuile kankerjood. Ik ga jullie allemaal uitroeien,” zei hij toen het slachtoffer hem vroeg waarom hij niet gewoon een kaartje kocht, in plaats van met hem door de ov-poortjes te glippen.

Hij heeft twee eerdere veroordelingen wegens antisemitisme. Hassan N. stond woensdag ook terecht voor het in 2019 versturen van een dreigbrief aan zijn bovenbuurvrouw met de tekst: ‘Dood aan die jodin, pas goed op je woorden voor je levend verbrand, denk aan je zoon.’ De brief was ondertekend met: ‘Adolf 2019’. Voor dat feit heeft het OM 4 maanden geëist.

Herman Loonstein, de advocaat die de eigenaren van het restaurant, de familie Bar-On, vertegenwoordigt, vertelde NIW dat de straf ‘zeer licht’ was en niet zou voorkomen dat dergelijke handelingen zich opnieuw zouden voordoen.

In 2017 sloeg een 29-jarige man die met een Palestijnse vlag zwaaide met een houten knuppel de ramen van HaCarmel in en stal een Israëlische vlag die daar hing. Een Syrische asielzoeker werd na 52 dagen in de gevangenis veroordeeld voor vandalisme in afwachting van zijn proces, maar werd vrijgelaten zonder extra straf. De uitspraak tegen hem bevatte geen verwijzing naar zijn daden als een haatmisdrijf.

Plaatje hierboven: Amsterdam, vrijdagochtend 8 december 2017. Een 29-jarige boze moslim met een Palestijnse vlag, een vluchteling uit Syrië zo bleek later, liep naar een restaurant en schreeuwde “Allahu Akbar!” waarna hij vervolgens met een knuppel het raam verbrijzelde van het kosjerrestaurant HaCarmel in Amsterdam en wordt daarna overmeesterd door enkele politieagenten [beeldbron]

In 2018 waren er in Nederland 19 procent meer gevallen van antisemitisme dan in 2017. Dat blijkt uit de Monitor Antisemitische Incidenten van CIDI. In totaal registreerde de Joodse organisatie 135 incidenten. Daarnaast werden 95 meldingen geregistreerd van online antisemitisme.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Dutch Moroccan gets 8 months in jail for fake bomb at kosher eatery” van 26 augustus 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel8 maanden cel voor nepbom bij HaCarmel” van 26 augustus 2020 op de site van het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW)

♦ naar een artikel van Raounak Khaddari “Justitie eist 12 maanden voor plaatsen van nepbom bij restaurant HaCarmel” van 12 augustus 2020 op de site van Het Algemeen Dagblad (AD.nl)

Een gedachte over “Nederlandse Marokkaan veroordeeld voor plaatsen nepbom aan Joods restaurant in A’dam

Reacties zijn gesloten.