Trump’s ‘Engelen Moeder’ Mendoza stapt op na het promoten van antisemitische complottheorie

Plaatje hierboven: Een nieuwe internetgroep ‘Q‘ aka QAnon dook onlangs op op een meeting van Donald Trump. Die mensen zijn aanhangers van een grootschalige samenzweringstheorie waarin president Trump het opneemt tegen een wereldwijde elite die hem wil vermoorden [beeldbron: CNN]

Mary Ann Mendoza, een moeder die dinsdagavond op de Republikeinse Nationale Conventie zou spreken, werd uit het programma geschrapt nadat ze haar Twitter-volgers had aangespoord om een ​​thread te lezen van een antisemitische complottheoreticus.

Uren voor haar geplande verschijning op de conventie deelde Mendoza een thread van een maand die werd gepost door een feed genaamd WarNuse die meerdere antisemitische laster bevat, waaronder het argument dat de Protocollen van de Elders of Zion, een beruchte vervalsing die beweert dat Joden de wereld beheersen geen verzinsel is. “Doe jezelf een plezier en lees deze draad“, postte ze.

Vrijwel elke tweet in de thread, gepost door een aanhanger van de QAnon-complottheorie, weerspiegelt antisemitische tropen. Nadat The Daily Beast een verhaal over Mendoza’s tweet had gepubliceerd, verwijderde ze het en zei dat ze niet op alles in de thread had gelet. “Ik heb eerder een heel lange thread geretweet zonder elk bericht in de thread te lezen,” zei ze. “Mijn excuses dat ik geen aandacht heb besteed aan de bedoeling van de hele boodschap. Dat weerspiegelt helemaal niet mijn gevoelens of persoonlijke gedachten.

Maar Mendoza had eerder getweet over de theorie, die stelt dat de bankfamilie Rothschild een internationale oorlog heeft uitgelokt. In november 2018 deelde ze een inmiddels verwijderde tweet en schreef: “En daar heb je het: de Rothschilds hebben hun globalistische media-spreekbuis gebruikt om te verklaren dat Donald Trump dreigt de Nieuwe Wereld te vernietigen!

Mendoza is een ‘Angel Mom’, de term die president Donald Trump, die Mendoza formeel zou onderschrijven, gebruikt om moeders te beschrijven van slachtoffers van misdaden door immigranten zonder papieren. De zoon van Mendoza werd gedood door een dronken chauffeur met een strafblad.

Trump heeft kandidaten omarmd die banden hebben met QAnon, ook al hebben topfunctionarissen van de Republikeinse Partij afstand genomen van de theorie en haar aanhangers. Marjorie Taylor Greene, een genomineerde voor het congres uit Georgië, zei dinsdag dat ze donderdag aanwezig zou zijn in het Witte Huis wanneer Trump de nominatie accepteert.

Greene, een eenmalige QAnon-liefhebber, heeft zich ook verdiept in antisemitische tropen. Ook aan het woord is Abby Johnson, een anti-abortusactivist die in 2017 op Twitter zei: ‘Ik vind het moeilijk om te begrijpen hoe mensen het verband tussen abortus en de Joodse holocaust niet kunnen zien.’

Plaatje hierboven: Supporters van QAnon wachten op de komst van Donald Trump voor een bijeenkomst in Mohegan Sun Arena in Wilkes-Barre, Pennsylvania, in 2018 [beeldbron: Mandel Ngan / AFP / Getty Images]

QAnon
QAnon is een extreemrechtse samenzweringstheorie waarin wordt beweerd dat een cabal van satanaanbiddende pedofielen een wereldwijde kinderhandel leidt, een complot tegen president Donald Trump beraamt, die tegen hen vecht. Geen enkel deel van de theorie is gebaseerd op feiten.

De theorie begon met een post uit oktober 2017 op het anonieme imageboard 4chan door ‘Q’, die vermoedelijk een Amerikaans individu was, maar waarschijnlijk een groep mensen werd. Q beweerde toegang te hebben tot geheime informatie over de regering-Trump en zijn tegenstanders in de Verenigde Staten.

Er zijn vele, vele threads van het QAnon-verhaal, allemaal even vergezocht en bewijsvrij als de rest, inclusief subplots die zich richten op het leven van John F Kennedy Jr, de Rothschild-familie die alle banken controleert en kinderen die worden verkocht via de website van meubelverkoper Wayfair. Hillary Clinton, Barack Obama, George Soros, Bill Gates, Tom Hanks, Oprah Winfrey, Chrissy Teigen en paus Franciscus zijn slechts enkele van de mensen die QAnon-volgers hebben gecast als schurken in hun alternatieve realiteit.

Op 28 oktober 2017 kwam ‘Q’ uit het oer-moeras van het internet op het prikbord 4chan met een post waarin het vol vertrouwen beweerde dat de ‘uitlevering’ van Hillary Clinton ‘al in beweging was’ en dat haar arrestatie op handen was. In daaropvolgende posten – er zijn er tot nu toe meer dan 4.000 – vestigde Q zijn legende als een insider van de regering met een uitstekende veiligheidsmachtiging die de waarheid kende over de geheime strijd om de macht tussen Trump en de ‘diepe staat’.

Hoeveel mensen geloven in QAnon? En wie zijn zij? Niemand weet het, maar we denken dat het redelijk is om ten minste 100.000 mensen te zeggen. Deskundigen in complottheorieën wijzen erop dat het geloof in QAnon verre van gebruikelijk is. Terwijl op een gegeven moment 80% van de Amerikanen een complottheorie geloofde over de moord op Kennedy, bleek uit een peiling van Pew Research in maart dat 76% van de Amerikanen nog nooit van QAnon had gehoord en slechts 3% wist er “veel” van.

De grootste Facebook-groepen gewijd aan QAnon hadden ongeveer 200.000 leden voordat Facebook hen medio augustus verbood. Toen Twitter in juli soortgelijke actie ondernam tegen QAnon-accounts, beperkte het functies voor ongeveer 150.000 accounts. In juni resulteerde een Q-drop met een link naar een jaar oud Guardian-artikel in ongeveer 150.000 pageviews in de komende 24 uur. Dit zijn ruwe cijfers om een ​​conclusie te trekken, maar bij gebrek aan betere data duiden ze op de omvang van de online beweging.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ron Kampeas “‘Angel mom’ Mary Ann Mendoza dropped from RNC lineup after promoting anti-Semitic conspiracy theory” van 25 augustus 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency

♦ naar een artikel van Julia Carrie Wong “QAnon explained: the antisemitic conspiracy theory gaining traction around the world” van 25 augustus 2020 op de site van The Guardian

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.