President Erdogan geeft Hamasleiders Turkse paspoorten en staatsburgerschap

Plaatje hierboven: Het meest nutteloze paspoort ter wereld: dat van de Palestijnse Autoriteit. Eén ‘voordeel’ echter: met dit paspoort ben je gemachtigd om Joden te vermoorden waar ook ter wereld en dit met de expliciete en financiële steun van de internationale gemeenschap, EU, VN, Arabische Liga enz.

Een Israëlische diplomaat bevestigde woensdag dat Turkije het staatsburgerschap verleent aan een tiental leden van de terreurgroep Hamas. ‘Sommige zijn in het proces, sommige hebben al (de documenten), maar we hebben het over een tiental,’ vertelde Roey Gilad, zaakgelastigde bij de Israëlische ambassade in Turkije, aan persbureau Reuters.

Gilad zei dat Israël bewijs heeft van het fenomeen. ‘We hebben al één document dat we in kopie aan de regering zullen presenteren’, zei hij. ‘Te oordelen naar de laatste ervaring die we hadden door een goed onderbouwde portfolio aan de regering voor te leggen … en geen antwoord te krijgen, moet ik zeggen dat ik geen hoge verwachtingen heb dat er deze keer iets zal worden gedaan.’ Gilad beschuldigt de Hamas-leden die Turkse paspoorten ontvingen ervan terreuroperaties te financieren en te organiseren.

De Turkse president Recep Erdogan had zaterdag een ontmoeting met een Hamas-delegatie, waaronder hoofd van het politbureau Ismail Haniyeh en de nummer 2 van de terreurgroep Saleh al-Arouri – een militaire topcommandant die een premie van $ 5 miljoen op zijn hoofd heeft staan.

De bijeenkomst werd scherp veroordeeld door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, maar het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verwierp de kritiek en beschuldigde Washington ervan ‘de belangen van Israël te dienen’. Het voegde eraan toe:

Verklaring van de legitieme vertegenwoordiger van Hamas, die aan de macht kwam na het winnen van democratische verkiezingen in Gaza en een belangrijke realiteit is in de regio, aangezien een terrorist geen enkele bijdrage zal leveren aan de inspanningen voor vrede en stabiliteit in de regio.

Eerder deze maand meldde The Telegraph dat Turkije bezig was burgerschap te verlenen aan hooggeplaatste Hamas-leden die op zijn grondgebied wonen en die worden verdacht van betrokkenheid bij het leiden van terreuraanslagen. Van de 12 senior leden van de cel hebben de meesten al het staatsburgerschap gekregen, meldde het Britse dagblad.

Een belangrijke bron vertelde de krant dat zeven al het staatsburgerschap en paspoorten hebben ontvangen, terwijl de andere vijf hiermee bezig zijn. Sommige celleden leven onder aliassen in Turkije. In sommige gevallen is ook het staatsburgerschap toegekend aan de families van de Hamas-leden.

Een van degenen die blijkbaar het staatsburgerschap heeft gekregen, is Zacharia Najib, die naar verluidt toezicht hield op een complot om hoge Israëlische publieke figuren te vermoorden, waaronder de nationale politiecommissaris en parlementslid voor Likoed, Nir Barkat, die op dat moment burgemeester van Jeruzalem was.

Een Palestijn uit Oost-Jeruzalem die tijdens een bijeenkomst in Istanbul voor de zaak werd gerekruteerd, werd gearresteerd nadat hij naar Israël was teruggekeerd en had geprobeerd een pistool te kopen. Een woordvoerder van de Turkse regering weigerde in The Telegraph commentaar te geven op het rapport en beschreef het als een ongegronde claim tegen Turkije door een buitenlandse regering.

Een belangrijke Hamas-functionaris ontkende het rapport en zei dat de leden van de groep niet buiten de Palestijnse gebieden opereren en zich ook niet inlaten met terreuractiviteiten. Turkse burgers kunnen al visumvrij reizen naar verschillende landen, en volgens The Telegraph werkt Turkije aan het verkrijgen van vergelijkbare toegang tot landen van de Europese Unie. Er wordt gevreesd dat Hamas aanvallen op Israëli’s in Europa plant, zei The Telegraph, en het Turkse staatsburgerschap zou zijn leden in staat stellen gemakkelijker te reizen.

Turkije beschouwt Hamas als een legitieme politieke beweging. Het land heeft lange tijd warme banden onderhouden met Hamas, die duidelijker zijn geworden naarmate de banden met Israël de afgelopen tien jaar zijn afgekoeld. Israël heeft bij Ankara geklaagd over zijn banden met Hamas, maar volgens het rapport heeft dit niet geholpen.

In december 2019 citeerde The Telegraph Israëlische bronnen die zeiden dat Turkije Hamas-leden toestaat aanvallen op zijn grondgebied te plannen. Israëlische functionarissen vertelden de krant destijds dat Turkije afstand heeft gedaan van zijn door de VS onderhandelde toezegging van 2015 om Hamas-functionarissen niet toe te staan ​​terreuraanslagen tegen de Joodse staat vanaf zijn grondgebied te plannen.

De AKP-partij van Erdogan en Hamas zijn politiek met elkaar verbonden. Beiden hebben nauwe ideologische banden met de beweging van de Egyptische Moslimbroederschap.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsraeli diplomat confirms Turkey giving citizenship to Hamas members” van 26 augustus 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Report: Turkey Gives Hamas Members Passports, ID Cards” van 26 augustus 2020 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “President Erdogan geeft Hamasleiders Turkse paspoorten en staatsburgerschap

  1. Erdogan & Hamas…..2 handen op één buik.

    Deze nieuwe Turken kunnen binnenkort vrij & ongestoord in Europa rondreizen en aanslagen plegen.

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.