Schermutselingen grens met Libanon; Israël vraagt Veiligheidsraad sterker mandaat voor UNIFIL

Plaatje hierboven: De VN-blauwhelmen van UNIFIL lopen er maar voor spek & bonen bij aan de Libanees Israëlische grens wegens te weinig manschappen, slecht uitgerust en onderbewapend en een groot gebrek aan motivatie: “Als het regent lopen ze weg uit schrik om nat te worden …” [beeldbron: UNIFIL]

Na de schietpartij op dinsdagavond op een IDF-strijdmacht nabij de Libanese grens, stuurde de Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, woensdag een brief aan de leden van de Veiligheidsraad met de eis dat er aanzienlijke wijzigingen worden aangebracht in het mandaat van UNIFIL om de mogelijkheid van de VN-strijdmacht om volledig toegang te krijgen tot en toezicht houden op gebieden waarin Hezbollah actief is.

Erdans beroep komt als onderdeel van een diplomatieke inspanning onder leiding van de Verenigde Staten en Israël om het besluit van de Veiligheidsraad om het mandaat aan het einde van de maand te verlengen, te beïnvloeden. Ambassadeur Erdan zei:

Het is niet gerechtvaardigd om een ​​ondoelmatige troepenmacht te laten opereren op het grondgebied waarin Hezbollah zich gebruikt om zich te bewapenen en van Zuid-Libanon een terroristische basis te maken. Alleen een significante verandering in het doel en de capaciteiten van UNIFIL ter plaatse kan het bestaan ​​ervan rechtvaardigen.

Ambassadeur Erdan waarschuwde dat de acties van Hezbollah de stabiliteit in de regio ondermijnen en verwoestende gevolgen zullen hebben. Bovendien voegde Erdan een kaart van Zuid-Libanon bij waarop de gebieden worden vermeld waar Hezbollah-tunnels en raketwerpers werden ontdekt, evenals observatieposten van ‘Green Without Borders’, een ngo die Hezbollah aan het front gebruikt om IDF-soldaten te observeren.

Israël putte ook uit gegevens uit rapporten van de secretaris-generaal van de VN die aangaven dat de toegang van UNIFIL-soldaten tot deze gebieden ook is geblokkeerd. Daarom heeft Israël aan de Raad aangetoond dat er een duidelijk verband bestaat tussen de gebieden waar belangrijke terroristische activiteiten plaatsvinden en waar de toegang van UNIFIL is geblokkeerd.

Het Northern Command gelooft dat de terroristische organisatie Hezbollah zal blijven proberen om aanvallen uit te voeren aan de noordgrens, aangezien de secretaris-generaal van de groep, Hassan Nasrallah, vastbesloten is om een ​​Israëlische soldaat te vermoorden als reactie op een lid van de groep die wordt gedood in Syrië, berichtte Channel 13 News op woensdag.

Volgens het bericht wordt in Israël aangenomen dat er verschillende groepen terroristen actief zijn in het gebied die een bevel hebben gekregen van de Hezbollah-leider om soldaten te schaden en op zoek zijn naar geschikte doelen. De IDF zegt dat de omstandigheden waaronder de poging tot aanslag op de grens op dinsdagavond plaatsvond, aantonen dat de terroristen onder druk staan ​​om het bevel van Nasrallah uit te voeren.

De IDF-woordvoerder heeft woensdagavond een video vrijgegeven waarin het gebied te zien is van waaruit Hezbollah-terroristen dinsdagavond op IDF-strijders schoten. De video laat zien dat de schietpartij plaatsvond op 250 meter van de grens, vanaf een plek tussen twee VN-posities. ‘We zullen een hoog niveau van bereidheid blijven handhaven om de Israëlische soevereiniteit en de veiligheid van de inwoners waar nodig te handhaven’, zei hij.

De Israëlische premier Binyamin Netanyahu zei woensdag dat Israël de laatste opflakkering aan de Libanese grens met ‘grote ernst’ beschouwt en beloofde een harde reactie in het geval van verdere incidenten. “We zullen krachtig reageren op elke aanval tegen ons“, zei Netanyahu in een verklaring. “Ik adviseer Hezbollah om de kracht van Israël niet te testen. Hezbollah brengt Libanon opnieuw in gevaar vanwege zijn agressie.

Minister van Defensie en plaatsvervangend premier Benny Gantz (Blauw & Wit -partij) reageerde ook ’s nachts op het incident aan de Israëlisch-Libanese grens en zei woensdagochtend dat Israël’ krachtig ‘zal reageren op elke aanslag:

Gisteravond zijn de veiligheidsuitdagingen aan de gang, zowel aan het noordelijk als het zuidelijk front. We zullen blijven werken aan het herstellen van de volledige rust in onze zuidelijke regio. In het noorden zullen we niet toestaan ​​dat Nasrallah onze soldaten of ons land schade toebrengt. We zullen krachtig reageren op incidenten aan onze grens.

IDF-gevechtshelikopters en -vliegtuigen vielen woensdagochtend vroeg de terroristische doelen van Hezbollah aan na een aanval door terroristen in Libanon op een IDF-positie in het noorden van Israël. De terroristische aanslag vond plaats om 22.40 uur. In de buurt van Kibbutz Menara. Aan Israëlische zijde werden geen gewonden gemeld.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “IDF attacks Hezbollah targets following incident on northern border” van 25 augustus 2020 en een artikel van Gilad Erdan “Israel demands Security Council strengthen UNIFIL’s mandate” en een artikelIDF believes Hezbollah will continue to try to carry out attacks” van 27 augustus 2020 en een artikel Netanyahu vows ‘forceful’ response if Hezbollah attacks” van 26 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “Israeli aircraft strike Hezbollah posts after shots fired at troops” van 26 augustus 2020 en een artikelOwner of ship tied to Beirut blast had links to Hezbollah’s bank — report” van 22 augustus 2020 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.