Zwarte September herinnerd: Hoe de PLO het Midden-Oosten zijn huidige vorm gaf

Uit de Palestijnse terreurgroep Zwarte September werd de moderne veiligheidsrelatie tussen de VS en Israël geboren, ontstond de familie Assad in Syrië en was een voorafschaduwing van problemen die de regio tot op vandaag blijven teisteren.

“Door de geschiedenis heen,” merkte Henry Kissinger op, “zijn de grenzen in het Midden-Oosten met het stuifzand verlegd.” De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken schreef over de zogenaamde ‘Zwarte September’ -crisis die deze maand vijftig jaar geleden plaatsvond toen Palestijnse terroristen probeerden Jordanië over te nemen.

Hoewel ze vandaag de dag vaak worden vergeten, hebben de gebeurtenissen van een halve eeuw geleden zowel de betrekkingen tussen de VS en Israël als het Midden-Oosten voor altijd veranderd. Inderdaad, uit Zwarte September werd de moderne veiligheidsrelatie tussen de VS en Israël geboren.

Helaas heeft het ook geleid tot de familie Assad in Syrië en een voorafschaduwing van problemen die de regio nog steeds teisteren. De crisis had zijn wortels in de Zesdaagse Oorlog van 1967, waarin Israël de Arabische legers van Egypte, Syrië en Jordanië versloeg. De verbluffende overwinning van Israël verwierp grotendeels het pan-Arabische nationalisme dat belichaamd werd door de Egyptische heerser Gamal Abdel Nasser en leidde tot groeiende steun voor Palestijnse groepen zoals de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en de Fatah-beweging onder leiding van Yasser Arafat.

In de nasleep van de oorlog probeerden verzwakte Arabische heersers hun afnemende populariteit te versterken door de hulp aan Fatah en de PLO te vergroten. Nasser steunde Fatah-leider Arafat in zijn poging om de PLO over te nemen, die als overkoepelende groep voor verschillende Palestijnse facties diende. In november 1969 zette de charismatische Egyptische leider de Libanese regering onder druk om de PLO toe te staan ​​Libanon te gebruiken als lanceerplatform voor terroristische aanslagen tegen Israël.

In Jordanië ontwikkelde zich een vergelijkbare situatie. De koning van het land, Hussein bin Talal, had zich met tegenzin bij Nasser aangesloten bij zijn plannen om de Joodse staat te vernietigen. Hussein negeerde de smeekbeden van Israëlische leiders om Nasser niet te helpen en verloor daarbij Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria), die beide Jordanië beheerst hadden sinds de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948.

Husseins greep op de macht was zwak. Zijn familie, de Hasjemitische dynastie, kwam niet uit het gebied, maar uit het huidige Saoedi-Arabië en de Golf. In 1921 creëerden de Britten het emiraat Transjordanië en plaatsten ze een Hasjemitische heerser, Abdullah, op de troon – een beloning voor de beslissing van de familie om de Britten te steunen in WO I, maar ook om hen te kalmeren.

Het koninkrijk Jordanië, zoals het na de oorlog van 1948 bekend zou worden, werd geregeerd door een monarchie die door veel burgers, evenals door veel van zijn buren, werd beschouwd als zowel een buitenlandse als een Britse marionet. Anderen hadden een hekel aan Abdullah’s bekende contacten met Israëlische functionarissen.

Sommigen, zoals de Palestijnse Arabische leider Amin al-Husseini, begeerden zijn koninkrijk. In 1951 werd Abdullah vermoord in het bijzijn van zijn zestienjarige kleinzoon, de toekomstige koning Hoessein, door huurmoordenaars die banden hadden met al-Husseini. Een jaar later werd Hoesseins vader gedwongen uit de macht te raken, en Hussein merkte dat hij regeerde over een koninkrijk waarvan de toekomst er steeds onzekerder uitzag.

In 1958 werden de Hasjemitische heersers van een andere door Groot-Brittannië gecreëerde staat, Irak, omvergeworpen en vermoord in een bloedige staatsgreep georkestreerd door anti-westerse Arabische nationalisten. Hussein was zich terdege bewust van de bedreiging voor zijn kroon en noemde zijn memoires uit 1962 Uneasy Lies the Head.

Hussein was niet de enige die zich zorgen maakte. Met de staatsgreep in Irak en de opkomst van door de Sovjet-Unie gesteunde heersers zoals de Egyptische Nasser, was Jordanië een van de weinige Arabische landen die als pro-Verenigde Staten werden beschouwd. Het Hasjemitisch Koninkrijk en zijn jonge koning werden door veel westerse beleidsmakers beschouwd als bolwerken tegen verdere Sovjetuitbreiding in het Midden-Oosten.

De nederlaag van Jordanië in 1967 droeg bij aan de precaire situatie van de koning. ‘Aanvankelijk’, merkte wijlen historicus Barry Rubin op, ‘bleef koning Hussein behoorlijk populair.’ Maar al snel ‘veranderde dit drastisch toen de PLO steun kreeg’ en zijn leider ‘Arafat werd al snel de rivaal van de monarch.’ Net als in Libanon maakte de met Sovjet uitgeruste PLO Jordanië al snel tot een basis voor aanvallen op Israël, resulterend in vuurgevechten tussen de Israëlische strijdkrachten (IDF) en het Jordaanse leger.

‘Telkens wanneer Hussein waarschuwde dat hij zou optreden, dreigde Arafat met geweld’, merkte Rubin op in zijn biografie van de PLO-terrorist uit 2003, ‘en de koning trok zich snel terug.’ Arafat had beloofd zijn aanvallen te coördineren met het Jordaanse leger om zijn belofte te negeren, waardoor ‘het land het risico loopt op een volledige oorlog met zijn sterkere buurman’.

Hoessein was zich er terdege van bewust dat de PLO-leider van plan was de monarchie te ondermijnen en dat de beschermheren van Arafat, Egypte en Syrië, controle over Jordanië zochten, maar ‘gezien de buitenlandse Arabische druk en veel van de opvattingen van zijn eigen volk, aarzelde de koning’ om hem uit te dagen, merkte Rubin op.

Wat de koning nog meer zorgen baarde: Arafat had aanhangers onder de Jordaanse oppositie en in de militaire en inlichtingendiensten van het land. De PLO was bezig met het opzetten van een ‘staat binnen een staat’ in Jordanië, zelfs met hun eigen politie die wegversperringen oprichtte, de toegang voor Jordaanse troepen blokkeerde en demonstraties hield.

In november 1969 braken er schermutselingen uit tussen het leger van Jordanië en de PLO. Gevechten op laag niveau gingen maandenlang met tussenpozen door, terwijl Hussein nog steeds wanhopig op zoek was naar een volledige confrontatie. De koning probeerde Arafat zelfs te kalmeren door hem een ​​regeringsfunctie aan te bieden, wat hij weigerde.

Op 1 september 1970 werd er geschoten op de autocolonne van Hussein. Vijf dagen later kaapten Palestijnse terroristen drie vliegtuigen, twee Amerikaanse en één Zwitserse. Ze brachten er een naar Egypte en de andere twee naar een verlaten vliegveld in Amman. Arafat weigerde de daad te veroordelen en eiste in plaats daarvan een regering van eenheid. Hussein koos er laat voor om in actie te komen door zijn troepen in te zetten om Arafat en zijn aanhangers te verpletteren.

De PLO riep op zijn beurt de omverwerping van de koning op. Er braken veldslagen uit in de straten van Jordanië terwijl een bezorgde Verenigde Staten van ver toekeken. Drie maanden eerder, met berichten over PLO-aanvallen op Amerikaanse burgers die het Witte Huis bereikten, had de regering van Nixon overwogen troepen te sturen om ‘Hussein te steunen en de dreiging van een door de Sovjet-Unie gesponsorde Syrisch-Irakese interventie’ te bestrijden, aldus historicus Robert Dallek. Na de vliegtuigkapingen in september begon minister van Defensie Melvin Laird met het inzetten van een aantal Amerikaanse militaire middelen in de regio.

Met de Amerikaanse geloofwaardigheid op het spel, maar de Amerikaanse troepen waren grotendeels in beslag genomen door Vietnam, dus het Witte Huis had weinig goede opties. Hoewel Nixon naar verluidt een bombardement overwoog, was de consensus dat directe actie van de VS ongewenst was. Erger nog, op 19 september staken elementen van het Syrische leger de noordelijke grens van Jordanië over om de PLO-strijders te helpen – wat de ergste angsten van de Amerikaanse regering bevestigde. De Verenigde Staten besloten een revolutionair besluit te nemen en wendden zich tot Israël voor hulp.

Het is een algemene, maar onjuiste veronderstelling dat de Verenigde Staten en Israël nauw hebben samengewerkt sinds de recreatie van de Joodse staat in 1948. Washington had het VN-verdelingsplan gesteund dat zowel een Arabische als een Joodse staat zou hebben gecreëerd uit het door de Britten geregeerde mandaat Palestina, maar toenmalig president Harry Truman deed dat vanwege de bezwaren van topadviseurs.

Inderdaad, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en het Pentagon hadden betoogd dat Amerikaanse steun aan Israël een strategische verplichting zou zijn. Amerika hield op zijn beurt Israël vaak op afstand, zowel door de Joodse staat te dwingen gebied op te geven dat in de Suez-oorlog tegen Nasser in 1956 was gewonnen, als door de verkoop van wapens tot 1962 te verbieden. Hoewel de betrekkingen hartelijk en zelfs vriendelijk waren, neigden de Verenigde Staten tot het beschouwen van Israël minder als een strategische partner en meer als een last.

Toen Syrische troepen Jordanië binnenvielen, vroeg koning Hoessein om Amerikaanse luchtverkenning. Washington wendde zich tot de Israëli’s. Op 20 september vertelde Kissinger de Israëlische ambassadeur in de Verenigde Staten, de toekomstige premier Yitzhak Rabin, dat koning Hoessein had gevraagd om de Israëlische luchtmacht de Syrische indringers te laten aanvallen.

Een verbijsterde Rabin vroeg: ‘Beveel je aan dat we reageren op het Jordaanse verzoek?’ Kissinger weigerde een antwoord te geven en vertelde Rabin dat hij binnen een half uur een antwoord van Nixon zou krijgen. Na met Nixon gesproken te hebben, zei Kissinger tegen de Israëlische premier Golda Meir dat de Verenigde Staten ‘gunstig zouden staan ​​voor een Israëlische luchtaanval’.

Meir gaf opdracht tot verkenningsvluchten en Israël stuurde troepen naar de grens met Syrië. Ondertussen vlogen Israëlische jets laag over Syrische tanks in Jordanië en gaven een onmiskenbaar signaal dat Israël zou ingrijpen. ‘Met die steun,’ schreef Meir-biograaf Francine Klagsbrun, ‘gebruikte de koning zijn eigen lucht- en grondtroepen om de Syriërs terug te drijven naar hun eigen land.’

In juli 1971 werd de PLO in Jordanië neergeslagen en verdreven en Arafat vluchtte naar Libanon. Vervolgens vertelde Kissinger aan Rabin dat Amerika ‘het geluk had een bondgenoot als Israël in het Midden-Oosten te hebben’. De veiligheidssamenwerking tussen de twee landen zou blijven verbeteren, waarbij Israël had aangetoond dat het meer een goed dan een verplichting was.

Tegenwoordig genieten de naties een ongekende samenwerking en wordt Israël beschouwd als een belangrijke niet-NAVO-bondgenoot. De gebeurtenis had ook andere noodlottige gevolgen. De mislukte Syrische interventie leidde tot de opkomst van Hafez al-Assad, die zich als minister van Defensie ertegen had verzet.

De PLO zou het ondertussen herdenken als ‘Zwarte September’ en zou doorgaan met het creëren van een andere ‘staat binnen een staat’ in Libanon – wat nog jaren van oorlog zou doen ontbranden. Vandaag heeft een andere anti-Israëlische terreurgroep, Hezbollah, de plaats van de PLO in Libanon ingenomen. Elders heeft Hezbollah in Syrië ingegrepen om Bashar Assad, de genocidale zoon van Hafez, te steunen. ‘Geschiedenis is niet was’, schreef de Amerikaanse schrijver William Faulkner beroemd, ‘het is.’


Bronnen:

♦ naar een artikel van Sean Durns “Black September Remembered: How The PLO Forged The Modern Middle East” van 21 augustus 2020 op de site van The National Interest

2 gedachtes over “Zwarte September herinnerd: Hoe de PLO het Midden-Oosten zijn huidige vorm gaf

 1. Hoe de PLO het Midden Oosten zijn huidige vorm gaf.

  Een betere beeldspraak is er niet.

  Laten we bovendien niet vergeten dat de PLO de hele planeet zijn huidige vorm gaf……….vliegtuig/veld securitie & gebarikadiseerde ambassades/scholen/synagogen……..allemaal dank zij de PLO & oprichter Yasser Arafat.

  De Zwarte September toont ons bovendien de innige broederliefde in het ‘palestijnse volk’.

  Geliked door 1 persoon

 2. een follow-up… Jasser Arafat heeft in zijn leven 3x hetzelfde geflikt:
  1. in Jordanie een sub terreurstaat opgericht. Volgens goed Arabisch gebruik is hij er uitgeschoten in 1970
  2. in Libanon hetzelfde gedaan in de jaren 70 en begin jaren 80 totdat hij wederom volgens goed Arabisch gebruik er uitgeschoten werd door oa de Israeli’s
  (in Marroko is hem dat niet zo gelukt)
  3. en toen in de jaren ’90 was Israel zo stom om hem naar de WB te halen waar, voorals voor de *derde* keer hij weer een terreurstaat oprichtte.

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.