VS veroordelen Turkije voor ontvangst van Hamasleiders in Istanboel

Plaatje hierboven: President Recip Erdogan droomt hardop van de heropstanding van het Turks-Ottomaanse Rijk, dat Jeruzalem vier eeuwen lang bezette (van 1516 tot 1917), op een niet zo vredelievende wijze [beeldbron: Ataturk]

De Verenigde Staten hebben de Turkse regering veroordeeld voor het ontvangen van twee leiders van de terreurorganisatie Hamas in Istanbul tijdens het weekend.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Morgan Ortagus, verklaarde:

De Verenigde Staten hebben sterk bezwaar tegen de Turkse president Erdogan die op 22 augustus twee Hamas-leiders in Istanbul ontvangt. Hamas wordt door de VS en de EU aangemerkt als een terroristische organisatie en beide functionarissen [waaronder Saleh al-Arouri] die worden gehost door president Erdogan staan wereldwijd speciaal opgelijst als [gezochte] terroristen. Het Amerikaanse Rewards for Justice-programma zoekt informatie over een van de individuen vanwege zijn betrokkenheid bij meerdere terroristische aanslagen, kapingen en ontvoeringen.

Ortagus voegde eraan toe:

Het voortdurende contact van president Erdogan met deze terroristische organisatie dient alleen om Turkije te isoleren van de internationale gemeenschap, schaadt de belangen van het Palestijnse volk en ondermijnt wereldwijde inspanningen om terroristische aanslagen vanuit Gaza te voorkomen. We blijven ons zorgen maken over de relatie van de Turkse regering met Hamas op het hoogste niveau uiten. Dit is de tweede keer dat president Erdogan dit jaar het leiderschap van Hamas in Turkije verwelkomt met de eerste bijeenkomst op 1 februari.

Plaatje hierboven: Hamasleider Saleh al-Arouri heeft sinds 14 november 2018 een prijs van 5 miljoen dollars op zijn hoofd staan. Arouri is een van de oprichters van de Izzedine al-Qassam Brigades, de militaire vleugel van Hamas [beeldbron: J-Post]

Hamas in Turkije
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontving op zaterdag 22 augustus een grote Hamas-delegatie aan de vooravond van het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aan Israël. De Hamas-bijeenkomst was de laatste in een reeks spraakmakende Hamas-bijeenkomsten in Turkije die allemaal werden gepusht door Erdogan en zijn team.

Turkije is een aanhanger van Hamas. Hamas is beschuldigd van het beramen van aanvallen op Israël in Turkije en Turkije heeft Hamas-leden het burgerschap gegeven, volgens media-accounts in het Verenigd Koninkrijk. Zowel Hamas als de regerende partij van Turkije hebben wortels in de Moslimbroederschap, een extreemrechtse religieuze extremistische organisatie. Leden van de Broederschap zijn beschuldigd van antisemitische opvattingen.

Hamas prees de ontmoeting met Erdogan zaterdag in een Persbericht. Het zei dat de delegatie Hamas plaatsvervangend hoofd Saleh al-Arouri, hoofd van Hamas in het buitenland Maher Salah en hoofd van Hamas Arabische en islamitische religies Ezzat al-Rihiq en Hamas-vertegenwoordiger in Turkije Jihad Yaghmor omvatte.

Arouri is een gezochte terrorist. Hamasleider Ismail Haniyeh feliciteerde Erdogan met de komst van een nieuw Hijri-jaar, de ontdekking van een nieuw aardgasveld en de heropening van de Aya Sofia-moskee. De moskee werd geopend in wat een museum en een historische kerk was geweest. Het is een van de twee oude kerken die het regime van Ankara onlangs in een moskee heeft veranderd.

Hamas zegt dat het Erdogan heeft ingelicht over de ‘Palestijnse zaak’ en heeft geklaagd over de annexatieplannen van Israël. Die plannen liggen nu in de wacht nadat Israël en de VAE hebben afgesproken om de banden te normaliseren. Hamas, Iran en Turkije verzetten zich tegen de Israëlische vredesovereenkomst met de VAE. Hamas zei dat het werkte tegen de ‘judaïsering van Jeruzalem’ door Israël.

Plaatje hierboven: Istanboel, 22 augustus 2020. Hamasdelegatie o.l.v. Saleh al-Arouri (3de van links) en Ismail Haniyeh op visite bij Turks president Recip Erdogan [beeldbron: i24News]


Bronnen:

♦ naar een artikelUS condemns Turkey for hosting Hamas leaders” van 25 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Seth J. Frantzman “Turkey’s Erdogan hosts large Hamas delegation with wanted terrorist” van 23 augustus 2020 en een artikelHamas leader meets Turkey’s Erdogan in Istanbul” van 22 augustus 2020 en een artikel van Anna Ahronheim “U.S offers $5 M. reward for the capture of Hamas leader Saleh al-Arouri” van 14 november 2018 op de site van The Jerusalem Post