In beeld: massieve aanval met Molotov-cocktails in Ramallah en executie in Gaza +video

Op maandagochtend 24 augustus 2020 voerden een groep jongeren van de Palestijnse Autoriteit een massale aanval met brandbommen (Molotov-cocktails) uit op een konvooi militaire wagens van de IDF in Ramallah.

Enkele dagen eerder, in de nacht van woensdag op donderdag, was volgens Kan een Palestijn omgekomen tijdens rellen bij Ramallah. De Palestijn werd naar verluidt neergeschoten door een IDF-soldaat.

Riots in Ramallah

Op 13 augustus deed de Amerikaanse president Donald Trump een out-of-the-blue aankondiging van een akkoord tussen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om de banden tussen hun landen te normaliseren.

De volgende dag vertrappelden boze demonstranten op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook portretten van Trump, Sheikh Mohammed en Netanyahu. Sindsdien braken er zowat alle dagen rellen uit in Ramallah en in andere Arabische steden en dorpen in Judea & Samaria.

Intussen heeft op dinsdag 18 augustus 2020  de rechtbank van eerste aanleg in Khan Yunis (Gaza) een doodvonnis laten uitvoeren tegen SH (31) uit Rafah nadat zij hem op 18 augustus 2018 had veroordeeld voor de moord op (MH) in een familiegeschil in al-Shaboura Vluchtelingenkamp in Rafah. Hij werd nog dezelfde dag opgehangen.

Dit is de 14e doodstraf in zijn soort die in 2020 is uitgesprokenwaarmee het totale aantal doodvonnissen sinds 1994 uitgekomen op 228; 30 op de Westelijke Jordaanoever en 198 in de Gazastrook, waarvan 140 zijn afgegeven na 2007 en geen enkele meer sinds 2015 op de Westelijke Jordaanoever.

EU boos
De EU-missies in Jeruzalem en Ramallah veroordelen het doodvonnis dat op 18 augustus 2020 in de Gazastrook is uitgevaardigd. De EU-missies in Jeruzalem en Ramallah herinneren aan hun ferme oppositie onder alle omstandigheden tegen de toepassing van de doodstraf. De EU is van mening dat de afschaffing van de doodstraf bijdraagt ​​tot de bescherming van de menselijke waardigheid en de geleidelijke ontwikkeling van de mensenrechten.

Het beschouwt de doodstraf als wreed en onmenselijk, dat het crimineel gedrag niet afschrikt, en vormt een onaanvaardbare ontkenning van de menselijke waardigheid en integriteit. De de facto autoriteiten in Gaza moeten afzien van executies van gevangenen en zich houden aan het moratorium op executies dat is ingesteld door de Palestijnse Autoriteit, in afwachting van de afschaffing van de doodstraf in lijn met de wereldwijde trend en na de ondertekening van de Tweede Facultatief protocol bij het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten.


Bronnen:

♦ naar een artikelWatch: Arabs carry out mass firebomb attack against IDF soldiers” van 25 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelEU Missions in Jerusalem and Ramallah condemn death sentence issued in Gaza” van 21 augustus 2020 op de site van Death Penalty News

♦ naar een artikelNew Death Sentence Issued in Gaza: PCHR Calls for Respecting Palestine’s International Obligations and Abolishing the Death Penalty” van 18 augustus 2020 op de site van The Palestinian Centre for Human Rights (PCHR)