Twee websites verkopen T-shirts met opdruk ‘Maak van Israël opnieuw Palestina’

Dezelfde e-commerce website die vorig jaar T-shirts verkocht met ‘Zyklon B’ erop, verkoopt nu merchandise met de tekst “Make Israel Palestine Again” (‘Maak van Israël opnieuw Palestina‘). Redbubble, gevestigd in Australië, is een van de twee sites die het shirt samen met Etsy verkopen.

De Anti-Defamation Commission (ADC), een Australische mensenrechtenorganisatie, zei dat de T-shirts oproepen tot de vernietiging van Israël en riep de twee sites op om de verkoop ervan stop te zetten, zo meldde Australian Jewish News.

Dvir Abramovich, voorzitter van de ADC, vertelde aan de krant:

Deze shirts roepen duidelijk en eenvoudig op tot de eliminatie van Israël en de vervanging ervan door een Palestijnse staat. Elk product dat expliciet de vernietiging bevordert van een land waar bijna 50% van de Joden in de wereld wonen, is antisemitisme van de ergste soort en is nergens mee te vergelijken. En hoewel mensen vrij zijn om dergelijk materiaal te produceren, zouden Etsy en Redbubble geen forum moeten bieden voor iemand die genocidale taal gebruikt die gericht is op Joden.

Zyklon B was een van de chemicaliën – kristallijn waterstofcyanide – die de nazi’s gebruikten om miljoenen te vermoorden in de gaskamers van het vernietigingskamp. Vorig jaar werd Redbubble ook onder druk gezet om minirokjes te verwijderen die bedrukt waren met het Arabische woord voor God, ‘Allah’, na een storm van kritiek op Twitter.

Ook vorig jaar verwijderde de site, na een klacht van het personeel van het concentratiekampmonument Auschwitz in Polen, minirokjes en handtassen met afbeeldingen van het vernietigingskamp.

Etsy verkoopt ook een Make Israel Great Again T-shirt. De beschrijving van het shirt zegt dat het “iedereen zal laten weten dat je dol bent op de verhuizing van de ambassade naar de heilige stad Jeruzalem. Bedankt meneer de president voor het herstellen van de hoofdstad. Israëli’s en Palestijnen vechten al jaren, maar vrede in het Midden-Oosten is mogelijk!

Een jaar geleden was een rode baseballpet met de zin Make Israel Palestine Again in de stijl van de Make America Great Again-hoed van president Donald Trump trending op Etsy:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcy Oster “2 websites selling Make Israel Palestine Again T-shirts” van 24 augustus 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ een artikel op deze blogNazi website verkoopt nootjes in Zyklon-B blikken en andere neonazi-rommel” van 18 augustus 2018