Dader gevat die leider van Joodse gemeenschap in Graz aanviel met een knuppel

Een man die wordt beschuldigd van een reeks antisemitische misdaden in Graz, de op een na grootste stad van Oostenrijk, is gearresteerd, vertelde de politie aan de lokale media. De crimineel had brute pech dat hij werd gefilmd door een bewakingscamera (plaatje hierboven).

Update van dinsdag 25.8 om 15u51:

Het gaat om een werkloze asielzoeker, een 31-jarige moslim Syriër, die in 2013 via Turkije en door smokkelaars illegaal in Oostenrijk is aanbeland. Daar is hij verder geradicaliseerd tot een felle antisemiet en homofoob. Volgens de onderzoeksrechter “wijst hij de Oostenrijkse samenleving af en wil ertegen vechten.” Voor de aanslag op de synagoge had de vermeende dader ook een katholieke kerk en een club van de RosaLila_Pantherinnen aangevallen. Hij bekende alle feiten en gaf toe dat hij een groot aantal muren had bespoten en besmeurd. Zijn motief: hij haatte Joden. en homoseksualiteit is niet normaal en komt niet overeen met zijn religie.

Een aanslag op een Joodse gemeenschapsleider in Graz en vandalisme aan de synagoge van de stad behoren tot de zeven overtredingen waarvoor de man wordt vastgehouden, meldde het persbureau APA zondag, daarbij verwijzend naar een politiewoordvoerder.

De president van de kleine joodse bevolking in Graz, Elie Rosen, werd zaterdagavond op straat aangevallen door een vreemdeling die met een honkbal knuppel zwaaide, maar raakte niet gewond. De synagoge werd vorige week ook beklad met een pro-Palestijnse slogan.

Elie Rosen, voorzitter van de Jüdischen Gemeinde Graz, geboren in Wenen in 1971, was als tiener toegewijd aan joodse kwesties. Samen met de schilder Georg Chaimowitz, een achterneef, slaagde hij erin de sloop van de synagoge in Baden bij Wenen en de ontbinding van de plaatselijke joodse gemeenschap eind jaren tachtig te voorkomen.

In 1998 werd hij gekozen tot voorzitter van de Joodse gemeenschap in Baden. Soortgelijke problemen plagen hem thans in Graz, waar hij sinds 2016 leiding geeft aan de joodse gemeenschap, hoewel hij zich via culturele evenementen openstelt voor de buitenwereld.

Er wonen slechts ongeveer 150 Joden in Graz. President Alexander Van der Bellen veroordeelde de incidenten op Twitter ‘in de sterkst mogelijke bewoordingen’ en zei dat ‘antisemitisme geen plaats heeft in onze samenleving’.

Premier Sebastian Kurz zei ook dat hij ‘geschokt’ was door de aanval op Rosen. In 2019 waren er in heel Oostenrijk ongeveer 550 antisemitische incidenten. De synagoge van Graz werd in 1938 door de nazi’s verwoest en rond de millenniumwisseling herbouwd.


Bronnen:

♦ naar een artikelSuspect arrested in assault on Austrian Jewish leader; Man accused of multiple anti-Semitic crimes in Graz, Austria” van 24 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelMit stein vor synagoge: Attacke auf Elie Rosen: Täter wurde gefilmt” van 23 augustus 2020 op de site van Kronen Zeitung

♦ naar een artikel “Elie Rosen kann knapp entkommen” van 23 augustus 2020 op de site van Taz.de

♦ een artikel op deze blogOostenrijk: In Graz werden synagoge en gemeenschapshuis beklad met pro-Palestijnse leuzen” van 22 augustus 2020

5 gedachtes over “Dader gevat die leider van Joodse gemeenschap in Graz aanviel met een knuppel

 1. Wat Eli Rosen ook mag zijn, rabbijn, jurist, of een vz. van de Joodse gemeente van Graz, dat maakt de aanval niet minder erg. Het laat overduidelijk zien dat Allah en zijn beesten beginnen in snel tempo de overhand te krijgen in heel Europa: van Hammerfest tot de Straat van Gibraltar. Niemand staat ze in de weg. De angst voor zgn. “racisme” smaakt bij deze primitieve bloeddorstige mensen (of liever gezegd monsters) naar meer.

  Zij richten zich vooral op Joden, maar ook niet Joden worden slachtoffers op dagelijkse basis. Zie hier en hier en hier en hier.

  In het Nederlands is een treffende spreekwoord: “een gewaarschuwd mens telt voor twee”. Joodse gemeenten zijn meer dan gewaarschuwd! Zij vangen keer op keer klappen. De vraag is: waarom beschermen zij zich niet op adequate wijze? Waarom leiden ze geen groep van hun sterke jonge kerels niet in gevechtssporten?

  Nog een betere vraag: Waarom worden deze jonge kerels niet, tijdens de zomervakantie, naar Israël gestuurd voor een opleiding zelf- en groepsverdediging die door commando experts wordt gegeven? Als Eli Rosen zou naast hem zo’n opgeleide gozer gehad, zou de moslimheld veranderen in een schnitzel; kant en klaar voor bezorging bij de plaatselijke politie. Maar mensen die niet voor zichzelf zorgen, zouden steeds meer klappen krijgen. Slappelingen zijn makkelijke doelen.

  Like

 2. Geachte radactie,
  Eli Rosen is, AFAIK, geen ” Rabbijn”. His is jurist en voorzitter van de ” Israelitische Kultusgemeinde ” in Graz/Oostenrijk. De rabbijn van de “Joodse Gemeente ” is Rabbijn Shlomo Hofmeister. p.k.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.