Europese DRIE weigeren Iran te sanctioneren wegens niet naleven van nucleair pact

Plaatje hierboven Lausanne, Zwitserland 2 april 2015. Minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Mohammad Javad Zarif (rechts) en Federica Mogherini (links), gezant inzake buitenlandse kwesties voor de Europese Unie, halen de buit binnen ten koste van Israël. Op 8 mei 2018 stapten de VS uit het nucleair akkoord. Europa gaat zonder de VS verder met Iran, samen met Rusland en China.

De Verenigde Staten hebben niet het recht om op te roepen tot het terugdringen van VN-sancties tegen Teheran, wat in strijd is met de inspanningen om het voortbestaan ​​van de Iran-deal te verzekeren, zeiden de leden van de VN- Veiligheidsraad Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk op donderdag.

De acties van de VS zijn onverenigbaar met onze huidige inspanningen om het gezamenlijke alomvattende actieplan te ondersteunen“, zeiden de drie Europese landen die bekend staan ​​als de »E3«.

De landen merkten op dat de VS, die een van de ondertekenaars was van de oorspronkelijke deal van 2015, niet meer in staat was om de clausule in het document uit te oefenen die ondertekenaars toestond de VN-sanctie te herstellen wegens niet-naleving.

De drie toonaanvoerende landen van Europa, Frankrijk, Duitsland en inclusief het Verenigd Koninkrijk dat in 2015 één van de ondertekenaars was van het pact met Iran, verklaarden:

We blijven ons inzetten voor het JCPOA ondanks de aanzienlijke uitdagingen die worden veroorzaakt door de terugtrekking van de VS. Wij zijn van mening dat we de huidige kwestie van systematische Iraanse niet-naleving van zijn JCPOA-verplichtingen moeten aanpakken door middel van een dialoog tussen JCPOA-deelnemers, onder meer via de gezamenlijke commissie en door gebruik te maken van het geschillenbeslechtingsmechanisme. Om de overeenkomst te behouden, dringen we er bij Iran op aan om alle maatregelen die in strijd zijn met zijn nucleaire verplichtingen ongedaan te maken en onverwijld terug te keren naar volledige naleving.

De »E3« spraken zich uit nadat de Amerikaanse secretaris Mike Pompeo de VN in New York had bezocht en eerder de snapback had aangevraagd, een proces dat 30 dagen duurt. Een dergelijke stap zou in feite een einde maken aan de deal om het nucleaire programma van Teheran te beteugelen dat in 2015 werd ondertekend tussen Teheran en de zes wereldmachten: de VS, Rusland, China, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

De voormalige Amerikaanse waarnemend directeur van inlichtingen, Richard Grenell, heeft een scherpe aanklacht ingediend tegen de Duitse regering wegens het niet stemmen voor een uitgebreid wapenembargo tegen het Iraanse regime, een dodelijke tegenstander van de Verenigde Staten, Israël en het Westen.

Grenell, een voormalige ambassadeur in Duitsland, schreef afgelopen donderdag in zijn column in The Hill:

Dit was een bijzonder verontrustende beslissing van Duitsland, dat onlangs de moedige stap nam om het EU-beleid te omzeilen door Hezbollah in zijn geheel aan te merken als een terroristische organisatie. Duitsland bevestigt ook regelmatig zijn bijzondere inzet voor de veiligheid van Israël, het land dat het meest wordt bedreigd door Iraanse wapens.

Video: Netanyahu in de VN over de bedreigingen van Iran
1 oktober 2015


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “E3 say cannot support US move to restore UN sanctions on Iran” van 21 augustus 2020 en een artikel van Benjamin Weinthal “Former US intel director slams Germany for lifting Iran arms embargo” van 23 augustus 2020 op de site van The Jerusalem Post

4 gedachtes over “Europese DRIE weigeren Iran te sanctioneren wegens niet naleven van nucleair pact

  1. Hier toont de E.U met haar handlangers haar ware aard. Smerig volk deze ongekozen eu.dictators. Op naar BLEXIT en NEXIT

    Like

  2. De onvoorwaardelijke steun van Europa aan Iran & UNWRA, het blijven financieren van anti Israel NGO’s en het blijven bouwen aan illegale projecten op andermans grondgebied etc.etc.etc. laat zien aan welke kant zij hun boterham besmeren…….aan de onderste beschimmelde kant!

    Dit ondanks al hun gewouwel over ‘oplossingen & vrede…..waarmee zij bedoelen het oplossen van de Joodse staat om daarvoor in de plaats een staat zonder Joden op te richten!

    Daar woorden geen betekenis hebben maar alléén daden, is hun standpunt duidelijk!

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.