Marokkaanse premier verwerpt normalisatie met Israël: ‘schendt rechten van het Palestijnse volk’

Plaatje hierboven: Rabat, Marokko, zondag 23 juni 2019. Demonstranten verscheuren een geïmproviseerde Israëlische vlag tijdens een protest in de Marokkaanse hoofdstad, gericht tegen de door de VS geleide economische conferentie in Bahrein met als doel om Palestijnse welvaart te verhogen in ruil voor vrede met Israël [beeldbron: AFP]

De Marokkaanse premier Saad-Eddine El Othmani ontkende zondag dat de Noord-Afrikaanse natie binnenkort de banden met Israël zal normaliseren, temidden van speculaties dat Rabat het volgende Arabische land zou kunnen zijn dat een deal met Jeruzalem ondertekent.

We weigeren elke normalisatie met de zionistische entiteit omdat dit haar aanmoedigt om verder te gaan in het schenden van de rechten van het Palestijnse volk“, zei El Otmani tegen zijn islamistische PJD-partij, aldus persbureau Reuters.

De opmerkingen kwamen vóór een verwachte reis naar Israël, Marokko en verschillende Golfstaten volgende week door senior adviseur en schoonzoon Jared Kushner van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij zal in de regio worden voorgegaan door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Pompeo is maandagochtend in Israël geland en zal deze week ook Soedan, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten bezoeken, omdat de regering-Trump probeert te profiteren van het momentum van de historische overeenkomst tussen Israël en de VAE om diplomatieke betrekkingen aan te knopen.

Vorige week meldden Hebreeuwse media dat Marokko waarschijnlijk een van de volgende Arabische staten zou zijn die de diplomatieke banden met Israël zouden normaliseren. Onder verwijzing naar niet bij naam genoemde Amerikaanse functionarissen, zei de openbare omroep van Kan dat Marokko werd gezien als een waarschijnlijke kandidaat omdat het al toeristische en handelsbanden heeft met Israël.

De splinter en de balk
Het rapport noemde ook de bescherming van zijn kleine Joodse gemeenschap door het Noord-Afrikaanse land. Het aangaan van formele diplomatieke banden met Israël zou ook de betrekkingen van Marokko met de VS kunnen verbeteren.

Het rapport zei dat Rabat in ruil daarvoor de Amerikaanse erkenning van zijn soevereiniteit over het betwiste grondgebied van de Westelijke Sahara zocht. Marokko bezette in 1975 grote delen van de Westelijke Sahara toen Spanje zich terugtrok uit het gebied en later de gebieden annexeerde in een beweging die niet internationaal werd erkend.

“Waarom kijkt ge naar de splinter in het oog van uw broeder en slaat ge geen acht op de balk in uw eigen oog? Hoe kunt ge tot uw broeder zeggen: Broeder, laat mij de splinter uit uw oog halen, terwijl ge de balk in uw eigen oog niet opmerkt? Huichelaar, haal eerst die balk uit uw eigen oog; dan zult ge scherp genoeg zien om de splinter te kunnen verwijderen die in het oog van uw broeder zit.” (Lucas 6:39-42)

Marokko wordt beschouwd als een bondgenoot van de Verenigde Staten en onderhoudt lange tijd informele maar nauwe inlichtingenbetrekkingen met Israël. Hoewel de landen geen formele betrekkingen hebben, heeft Marokko Israëlische leiders ontvangen, en Israëli’s mogen daar een bezoek brengen.

In 2012 had Marokko ongeveer 2.250 joden, een fractie van het aantal van vóór de oprichting van Israël in 1948, maar nog steeds de grootste Joodse gemeenschap in de Arabische wereld. In haar bloeiperiode woonden er ruim 250.000 Joden in Marokko.

Naast Marokko zijn ook Bahrein, Oman en Soedan aangeprezen als naties die de VAE zouden kunnen volgen bij het aangaan van relaties met Israël. Zowel Bahrein als Oman prezen de aankondiging dat Jeruzalem en Abu Dhabi de banden zouden normaliseren.

Plaatje hierboven: Israël, oktober 1955. Berber Joden in een transitkamp, nadat zij ontkwamen aan de pogrom van Sidi Kacem (Petit Jean), 20 km van Meknes. Op 3 augustus 1954 werden zes Joden vermoord en velen gewond en ontheemd. Vijfentwintigduizend Marokkaanse Joden lieten zich meteen registreren bij het Joodse Agentschap voor emigratie naar Israël [beeldbron: Point of no Return]


Bronnen:

♦ naar een artikelMoroccan prime minister says Rabat ‘refuses’ normalization with Israel” van 24 augustus 2020 op de site van The Times of Israel (TOI)

♦ naar een artikel van Elad Benari “Moroccan PM rejects normalization with Israel” van 24 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van EoZ “Jews are still fleeing Arab countries – 20% of Moroccan Jews moved to Israel in 8 years” van 7 november 2019 op de site van Elder of Ziyon

2 gedachtes over “Marokkaanse premier verwerpt normalisatie met Israël: ‘schendt rechten van het Palestijnse volk’

 1. Nu word ook duidelijk waarom Arabieren/Moslims met zoveel oogziekten te kampen hebben.

  Verder is het grootste deel van de planeet zoals we hem vandaag kennen ontstaan door oorlog & bezetting.

  Deze landen lopen vandaag niet met een splinter in hun oog maar met een balk voor hun kop om maar niet hun bloedige expansie politiek te moeten terugdraaien.

  De énigen die tot nog toe geen restitutie van hun héle eigen & legitieme grondgebied hebben ontvangen zijn de Joden……daar de
  rest van de planeet er grote stukken van bezet houd.

  “De schending van de rechten van het palestijnse volk”……door de Joden.

  Toon ons eens de bewijzen a.u.b want het geblabber eromheen kennen we namelijk al.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.