Frankrijk: Oorlogsmonument van Oradour-sur-Glane beklad met negationistische slogans

De Franse president Emmanuel Macron heeft zaterdag gezworen dat er alles aan zou worden gedaan om erachter te komen wie het oorlogsgedenkteken in Oradour-sur-Glane heeft beschadigd.

In Oradour vond op 10 juni 1944 een van de ergste enkele bloedbaden plaats in Frankrijk door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op het bord van het monument werd met witte verf het woord ‘martyr’ (martelaar) doorgestreept en beklad met negationistische slogans.

Er werd zaterdag een blauw zeil over het bord geplaatst, maar op afbeeldingen op de sociale media blijkt dat het woord ‘menteur‘ (het Franse oord voor ‘leugenaar’) ernaast was toegevoegd samen met andere slogans zoals ‘A quand la verité?‘ (voor wanneer de waarheid?)  die suggereren dat het bloedbad nooit heeft plaatsgevonden.

De inscripties werden vrijdagochtend ontdekt toen het herdenkingscentrum werd geopend, vertelde president Fabrice Escure aan AFP. Politici uit het hele spectrum hekelden de ontheiliging van het hoofdingangsteken voor het monument in Oradour-sur-Glane in centraal Frankrijk, waar op 10 juni 1944 642 mensen werden afgeslacht door een Duitse SS-divisie.

‘Het is een complete verontwaardiging’, zei hij, eraan toevoegend dat er al een juridische klacht was ingediend en dat beveiligingscamera’s mogelijk bewijs kunnen leveren.

Op 10 juni 1944 sloten de nazi-troepen het dorp af na berichten dat een hoge SS-commandant gevangen was genomen door het Franse verzet. Ze verzamelden alle mannen van het dorp in schuren en schoten ze neer en dwongen vervolgens de vrouwen en Kinderen in een kerk die in brand werd gestoken.

Na de oorlog beval verzetsleider en later president Charles de Gaulle om het dorp niet te herbouwen, maar in puin achter te laten als herinnering. In de buurt werd een nieuw dorp gebouwd. Het herinneringscentrum, dat nu jaarlijks door 300.000 bezoekers wordt bezocht, werd later gebouwd om bezoekers te informeren.

“Alles zal worden gedaan om ervoor te zorgen dat de auteurs hiervan voor de rechter worden gebracht”, zei Macron in een verklaring van het Elysee Palace, eraan toevoegend dat hij deze ‘onuitsprekelijke’ daad in de meest heftige bewoordingen veroordeelde.

‘Het schenden van deze plaats van reflectie is ook het schenden van de nagedachtenis van onze martelaren’, voegde premier Jean Castex toe:

Het incident komt te midden van groeiende bezorgdheid in Frankrijk over de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, na herhaalde vandalisme-aanvallen op Joodse begraafplaatsen.

De thans 95-jarige Robert Hebras, de laatste man die nog in leven is tussen een half dozijn mannen uit het dorp die het bloedbad hebben overleefd, zei:

Wat me schokt, is dat we ons niet realiseren dat kinderen en vrouwen het leven lieten in ondragelijke pijn. Wat ik vrees is dat iedereen nu 48 uur over Oradour zal praten en dan dat we stoppen en dan zullen we het vergeten.

Video: het drama van Oradour-sur-Glane

 


Bronnen:

♦ naar een artikelFrance expresses outrage after Nazi massacre memorial vandalized” van 23 augustus 2020 en een artikelMemorial wall at site of Nazi massacre in French village defaced with word ‘lie’” van 22 augustus 2020 op de site van The Times of Israel (TOI)

♦ naar een artikelProfanation: Des inscriptions révisionnistes à Oradour-sur-Glane” van 21 augustus 2020 op de site van Le Populaire

Een gedachte over “Frankrijk: Oorlogsmonument van Oradour-sur-Glane beklad met negationistische slogans

  1. Wij zijn er ooit geweest, en je voelt die pijn, die angst.
    Mensen die zulke dingen ontkennen, ook over de holocaust zijn mensen zonder gevoel, leugenaars tegen zichzelf.
    Moge die mensen maar snel opgepakt worden en een jaartje opgesloten worden met een potige geschiedenisleraar.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.