Chef van Atoomagentschap (IAEA) naar Teheran, op zoek naar illegale nucleaire opwerkingsinstallaties

De chef van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) van de Verenigde Naties zal volgende week naar Teheran reizen om de Iraanse autoriteiten onder druk te zetten om toegang te verlenen tot locaties waar het land vermoedelijk niet-aangegeven nucleair materiaal heeft opgeslagen of gebruikt.

Het zal het eerste bezoek aan Iran zijn van de directeur-generaal Rafael Grossi van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) sinds hij afgelopen december aantrad. De focus van het bezoek zal liggen op toegang tot locaties waarvan wordt aangenomen dat ze dateren uit het begin van de jaren 2000, voordat Iran de nucleaire deal van 2015 met wereldmachten ondertekende.

Iran beweert dat de IAEA-inspecteurs geen wettelijke basis hebben om de locaties te inspecteren. Grossi zei in een verklaring geciteerd door AP:

Mijn doel is dat mijn bijeenkomsten in Teheran zullen leiden tot concrete vooruitgang bij het aanpakken van de openstaande vragen die het agentschap heeft met betrekking tot waarborgen in Iran en, in het bijzonder, om de kwestie van toegang op te lossen. Ik hoop ook een vruchtbaar en coöperatief kanaal van directe dialoog met de Iraanse regering tot stand te brengen, dat nu en in de toekomst waardevol zal zijn.

Het IAEA bracht onlangs een rapport uit waarin het zijn ‘ernstige bezorgdheid’ uitsprak over het feit dat Iran inspecties blokkeert op twee locaties waar mogelijk in het verleden nucleaire activiteiten hebben plaatsgevonden. Het IAEA dringt al maanden bij Teheran aan op informatie over het soort activiteiten dat wordt uitgevoerd op een niet-aangegeven locatie waar de uraniumdeeltjes zijn gevonden.

Hoewel het IAEA de locatie in kwestie niet heeft geïdentificeerd, wordt aangenomen dat het de Turquzabad-faciliteit is die door premier Binyamin Netanyahu tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN in 2018 werd geïdentificeerd als een ‘geheim atoommagazijn’.

Iran heeft geleidelijk zijn naleving van de overeenkomst van 2015 teruggeschroefd als reactie op de terugtrekking van de Amerikaanse president Donald Trump uit de overeenkomst in mei 2018. De voorraad verrijkt uranium van Iran heeft thans bijna acht keer de limiet overschreden die in het akkoord is vastgelegd, volgens een onlangs gepubliceerd IAEA Beoordeling. Het niveau van verrijking is echter nog steeds ver beneden wat nodig zou zijn voor een kernwapen.

Plaatje hierboven: Premier Benjamin Netanyahu heeft 30 april 2018 overtuigend bewijs getoond van het geheime kernwapenprogramma dat Iran jarenlang in de geheime nucleaire archieven verborgen heeft gehouden voor de internationale gemeenschap [beeldbron: PM]


Bronnen:

♦ naar een artikelIAEA chief to visit Iran, ask for access to restricted sites” van 23 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van David Rising “IAEA chief to make 1st Iran trip, seeking more access to nuclear sites” van 22 augustus 2020 op de site van The Times of Israel (TOI)

♦ naar een artikel “Iran seeking to expand atomic, biological, chemical weapons of mass destruction” van 28 mei 2019 op de site van Behind The News

♦ naar een artikel PM Netanyahu reveals the Iranian secret nuclear program” van 30 april 2018 op de site van PM’s Office

2 gedachtes over “Chef van Atoomagentschap (IAEA) naar Teheran, op zoek naar illegale nucleaire opwerkingsinstallaties

  1. Die inspectie zal een wassenneus zijn. Laat Israel zijn gang maar gaan. Op het kritieke moment zullen de kerninstallaties van iran vernietigd worden met de iraniers erbij.

    Like

  2. Oefffff…….nu is de wereld een pak zekerder!

    De Iraniers slepen deze watjes precies naar de plaatsen waar ze niets zullen vinden. Daar kan je vast op rekenen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.