Arabische Liga en Saoedi’s tegen normalisatie met Israël; Erdogan ontvangt Hamas delegatie in Istanboel

Plaatje hierboven: De secretaris-generaal van de Arabische Liga Ahmed Aboul Gheit (links) en de Palestijnse president Mahmoud Abbas (rechts) arriveren op de 29ste Arabische Top van 15 april 2018 in Dhahran, Saoedi-Arabië [beeldbron: Saudi Press Agency/EPA]

De voorzitter van de Arabische Liga zei zaterdag dat alomvattende en normale Arabisch-Israëlische vredesbetrekkingen alleen kunnen worden bereikt als het Palestijnse volk zijn vrijheid en onafhankelijkheid verkrijgt.

Secretaris-generaal van de Arabische Liga, Ahmed Aboul-Gheit, zei in een verklaring geciteerd door het persbureau Xinhua dat dit kan worden bereikt door middel van het “land voor vrede“-principe en de oprichting van een volledig soevereine en onafhankelijke Palestijnse staat langs de grenzen van vóór 1967 met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

De opmerkingen van Aboul-Gheit volgen op de overeenkomst van de Verenigde Arabische Emiraten met Israël die een volledige normalisatie van de betrekkingen inhoudt. De chef van de Arabische Liga zei dat de Palestijnse zaak een kwestie is van consensus onder alle Arabische staten en dat het beëindigen van de ‘Israëlische bezetting’ een centraal doel is van alle Arabische landen ‘zonder uitzondering’.

Een echte, duurzame, rechtvaardige en allesomvattende vrede met al zijn elementen blijft een strategische optie voor Arabische landen,” voegde Aboul-Gheit toe.

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft de overeenkomst tussen Israël en de VAE aan de kaak gesteld, waarbij PA-voorzitter Mahmoud Abbas het omschrijft als ‘een steek in de rug van de Palestijnen’. Hoofdonderhandelaar van de PA Saeb Erekat waarschuwde dat de overeenkomst tussen Israël en de VAE de tweestatenoplossing zou doden, ‘extremisten’ zou versterken en de ‘mogelijkheid van vrede’ zou ondermijnen.

Saoedi-Arabië
De opmerkingen van Aboul-Gheit volgen op opmerkingen van Prins Turki al-Faisal, een hooggeplaatst lid van de Saoedische koninklijke familie.

Turki al-Faisal zei op vrijdag dat de prijs van Saudi-Arabië voor het normaliseren van de betrekkingen met Israël de oprichting is van een soevereine Palestijnse staat met Jeruzalem als hoofdstad, bevestigde een hooggeplaatst lid van de Saoedische koninklijke familie vrijdag opnieuw, meldt Reuters.

Prins Turki al-Faisal reageerde blijkbaar op de Amerikaanse president Donald Trump, die eerder deze week zei dat hij verwachtte dat Saoedi-Arabië zich zou aansluiten bij een deal die vorige week door Israël en de Verenigde Arabische Emiraten is aangekondigd om de diplomatieke banden te normaliseren.

Turkije
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei eerder dat Turkije de diplomatieke betrekkingen met de Verenigde Arabische Emiraten zou kunnen opschorten in de nasleep van de deal tussen Israël en de Golfstaat. Erdogan zei volgens AFP tegen verslaggevers “Ik heb de minister van Buitenlandse Zaken een bevel gegeven. Ik zei dat we de diplomatieke betrekkingen met de regering van Abu Dhabi konden opschorten of onze ambassadeur konden terugtrekken.”

“De geschiedenis zal degenen die het Palestijnse volk verraden en de Palestijnse zaak uitverkopen niet vergeten”, tweette Ibrahim Kalin, woordvoerder van Erdogan, eerder op vrijdag. “Turkije zal het Palestijnse volk blijven steunen”, voegde hij eraan toe.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken beschreef de deal tussen de VAE en Israël eerder als een hypocriet verraad aan de Palestijnse zaak, meldde AFP. In het verleden heeft Erdogan Israël ervan beschuldigd een ‘terroristische staat’ te zijn, en premier Binyamin Netanyahu een ‘terrorist’ genoemd, nadat IDF-troepen het vuur hadden geopend op infiltranten tijdens een door Hamas geleide confrontatie aan de grens tussen Israël en Gaza.

Vorig jaar veroordeelde Erdogan Netanyahu’s bevestiging van Israël als de natiestaat van het Joodse volk als ‘flagrant racisme’. Hij verklaarde ook dat zijn land zich zal verzetten tegen iedereen die Israël steunt en dat Turkije de Palestijnse zaak zal blijven promoten, ongeacht pogingen om het te ondermijnen, voornamelijk door aanhangers van het Israëlische regime. Eerder dit jaar bekritiseerde Erdogan het vredesplan in het Midden-Oosten van Washington voor het Israëlisch-Palestijnse conflict als ‘verraad’.

Plaatje hierboven: Istanboel, 22 augustus 2020. Hamasdelegatie o.l.v. Saleh al-Arouri (3de van links) en Ismail Haniyeh op visite bij Turks president Recip Erdogan [beeldbron: i24News]

Hamas in Turkije
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontving op zaterdag 22 augustus een grote Hamas-delegatie aan de vooravond van het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aan Israël. De Hamas-bijeenkomst was de laatste in een reeks spraakmakende Hamas-bijeenkomsten in Turkije die allemaal werden gepusht door Erdogan en zijn team.

Turkije is een aanhanger van Hamas. Hamas is beschuldigd van het beramen van aanvallen op Israël in Turkije en Turkije heeft Hamas-leden het burgerschap gegeven, volgens media-accounts in het Verenigd Koninkrijk. Zowel Hamas als de regerende partij van Turkije hebben wortels in de Moslimbroederschap, een extreemrechtse religieuze extremistische organisatie. Leden van de Broederschap zijn beschuldigd van antisemitische opvattingen.

Hamas prees de ontmoeting met Erdogan zaterdag in een Persbericht. Het zei dat de delegatie Hamas plaatsvervangend hoofd Saleh al-Arouri, hoofd van Hamas in het buitenland Maher Salah en hoofd van Hamas Arabische en islamitische religies Ezzat al-Rihiq en Hamas-vertegenwoordiger in Turkije Jihad Yaghmor omvatte.

Arouri is een gezochte terrorist. Hamasleider Ismail Haniyeh feliciteerde Erdogan met de komst van een nieuw Hijri-jaar, de ontdekking van een nieuw aardgasveld en de heropening van de Aya Sofia-moskee. De moskee werd geopend in wat een museum en een historische kerk was geweest. Het is een van de twee oude kerken die het regime van Ankara onlangs in een moskee heeft veranderd.

Hamas zegt dat het Erdogan heeft ingelicht over de ‘Palestijnse zaak’ en heeft geklaagd over de annexatieplannen van Israël. Die plannen liggen nu in de wacht nadat Israël en de VAE hebben afgesproken om de banden te normaliseren. Hamas, Iran en Turkije verzetten zich tegen de Israëlische vredesovereenkomst met de VAE. Hamas zei dat het werkte tegen de ‘judaïsering van Jeruzalem’ door Israël.


Bronnen:

♦ naar een artikelArab League: Peace with Israel only if Palestinian state is established” van 23 augustus 2020 en een artikel van Elad Benari “Saudi official: The price for ties with Israel is a Palestinian state” van 21 augustus 2020 en een artikelErdogan threatens to suspend ties with UAE” van 14 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Seth J. Frantzman “Turkey’s Erdogan hosts large Hamas delegation with wanted terrorist” van 23 augustus 2020 en een artikelHamas leader meets Turkey’s Erdogan in Istanbul” van 22 augustus 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Arabische Liga en Saoedi’s tegen normalisatie met Israël; Erdogan ontvangt Hamas delegatie in Istanboel

 1. “The N-word”……….verboden!!!!

  Waar we bij de Arabische Liga & de Saudi’s ‘altijd op kunnen vertrouwen is hun erewoord.

  De nieuwe generatie Arabische leiders is afgestudeert en niet gek, wél pragmatisch en weten precies wat verkoopt.

  Laten we de feiten er eens bijhalen………hoeveel $$ hebben de Liga & Saudies de laatste jaren bijgedragen aan het Palestijnse project?

  Precies…….nada!!

  Mondelijke steun? Onuitputtelijk!

  Zoals gezegd….pragmatisch en pragmatische leiders gooien geen paarlen voor de zwijnen……..daar zijn Europeanen voor.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.