Weduwe van Yasser Arafat verontschuldigt zich bij VAE over beledigend gedrag van Palestijnen

Plaatje hierboven: De weduwe van PLO-terreurleider Yasser Arafat, Suha Arafat (57j.) leeft tegenwoordig met hun enige dochter, de 25-jarige Zahwa Arafat (links) in Malta [beeldbron: Ynet/AFP]

Suha Arafat, de weduwe van voormalig PLO-leider Yasser Arafat, heeft zijn excuses aangeboden voor het verbranden van de vlaggen van de Emiraten uit protest tegen de normaliseringsovereenkomst tussen de VAE en Israël.

De verontschuldiging, die verscheen op het Instagram-account met de naam ‘officersuhayasserarafat’, werd verwelkomd door sommige burgers van de VAE, maar bekritiseerd door verschillende Palestijnen.

De thans 57-jarige Suha schreef, zich tevens richtend tot de Palestijnen:

Ik wil mijn excuses aanbieden, in naam van de eerbaren onder het Palestijnse volk, aan het Emirati-volk en hun leiderschap voor de ontheiliging en verbranding van de vlag van de VAE in Jeruzalem en Palestina, en voor het beledigen van de symbolen van de geliefde VAE. Dit zijn niet onze waarden, moraal en tradities. Onze generaties moeten de geschiedenis goed lezen om erachter te komen hoe de VAE het Palestijnse volk en de zaak in het verleden en het heden steunden. Ik bied mijn excuses aan de mensen en het leiderschap van de VAE aan voor alle schade die Palestijnen hebben toegebracht aan dit genereuze en vriendelijke [Emirati] volk, dat ons altijd heeft verwelkomd.

Suha bood ook gaae excuses aan aan Fatima bint Mubarak, de moeder van kroonprins Mohammed bin Zayed. Fatima, de derde echtgenote van sjeik Zayed bin Sultan al-Nahyan, de oprichter en president van de VAE, die de ‘moeder van de sjeiks’ en de ‘moeder van de VAE’ wordt genoemd.

Suha’s verontschuldiging kwam nadat Palestijnse demonstranten vlaggen van de VAE en foto’s van bin Zayed in brand hadden gestoken als reactie op de deal tussen de VAE en Israël om hun relaties te normaliseren. Palestijnen hebben de kroonprins ook bestempeld als een ‘verrader’.

Suha’s verontschuldiging kreeg echter scherpe kritiek van andere Palestijnen, waaronder hoge functionarissen op de Westelijke Jordaanoever, die zeiden dat ze niet het recht had om namens het Palestijnse volk te spreken.

Munir al-Jaghoub, een hoge functionaris bij de regerende Fatah-factie, zei dat hij zichzelf niet rekende voor wie Suha Arafat zijn excuses aanbood aan het Emirati-volk. Al-Jaghoub schreef op Twitter:

Ik heb niemand gemachtigd om namens mij excuses aan te bieden aan de VAE nadat deze zijn betrekkingen [met Israël] had genormaliseerd. Ik denk dat veel Palestijnen zich niet willen verontschuldigen [aan de VAE] en niemand toestemming hebben gegeven om zich [in hun plaats] te verontschuldigen.

Verschillende Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook uitten hun verontwaardiging over Suha’s verontschuldiging en zeiden dat ook zij haar gevoelens niet delen. “Wie heeft deze vrouw gevraagd om namens de Palestijnen te spreken?“, merkte een hoge PLO-functionaris op in Ramallah. “Ze laat het lijken alsof degenen die kritiek hebben geleverd op de Verenigde Arabische Emiraten geen eerbare mensen zijn. Ze moet haar mond houden.

Sommige Palestijnen beweerden dat de verontschuldiging een teken was van de nauwe relatie tussen Suha Arafat en Mohammed Dahlan, de afgezette Fatah-agent die fungeert als speciaal adviseur van bin Zayed. Dahlan, gevestigd in Abu Dhabi, wordt beschouwd als een aartsrivaal van Abbas.

Suha, die geen officiële functie bekleedt bij de Palestijnse Autoriteit, woont al tien jaar op Malta. Na de dood van haar man in 2004 verhuisden zij en haar dochter, Zahwa, naar Tunesië en kregen ze het Tunesische staatsburgerschap. In 2007 heeft Tunesië haar staatsburgerschap ingetrokken.

Vier jaar later vaardigde de rechtbank van eerste aanleg van Tunis een internationaal arrestatiebevel uit voor haar in verband met een corruptieschandaal waarbij de voormalige Tunesische first lady, Leila Ben Ali, betrokken was. Verschillende kranten in de VAE benadrukten de verontschuldiging van Suha Arafat, terwijl veel gebruikers van sociale media uit de Emiraten haar prezen om haar ‘moed’.

Plaatje hierboven: Suha en Yasser Arafat in Spanje in 1994. Op 24 juli 1995 kregen ze in Neuilly-sur-Seine, Frankrijk, samen hun enige kind, hun dochter Zahwa [beeldbron: EPA/DW]

Mevrouw Yasser Arafat
Suha Arafat werd geboren als Suha Daoud Tawil in Jeruzalem op 17 juli 1963 in een welvarend rooms-katholiek gezin dat in Nablus en vervolgens in Ramallah woonde (beide steden waren destijds onder Jordaans bestuur). Suha ontmoette Arafat met haar moeder en zussen voor het eerst in 1985. Toen hij in 1989 Frankrijk bezocht, trad zij op als tolk bij de bijeenkomsten met bezoekers en Franse overheidsfunctionarissen.

Kort na zijn vertrek uit Parijs vroeg Arafat Suha om met hem te komen werken in Tunesië (waar de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie een toevluchtsoord had opgezet). Suha trouwde in het geheim met Arafat op 17 juli 1990, toen ze 27 was en hij 61 was. Hun enige kind, dochter Zahwa, werd geboren op 24 juli 1995 in Neuilly-sur-Seine, Frankrijk. Zahwa is vernoemd naar de moeder van Arafat.

Suha bekeerde zich tijdens haar huwelijk tot de soennitische islam. Veel Palestijnen geloven echter dat haar bekering vals is. Na de dood van Arafat woonden Suha en Zahwa van 2004 tot 2007 in Tunesië. Suha had ook in Tunesië gewoond voordat ze met Arafat trouwde. Ze verkregen het Tunesische staatsburgerschap in september 2006. Zahwa ging naar de American Cooperative School of Tunisia. Vanaf 1998 woonde ze af en toe in Tunesië en Frankrijk en sinds 2011 bij haar moeder in Malta.

 

Plaatje hierboven: Zuha en Yasser Arafat samen met president Bill Clinton en First Lady Hillary Clinton op 14 december 1998 in Gaza tijdens de inhuldiging van de Internationale Luchthaven van Gaza. Amper drie jaar later was het sprookje van de 60 miljoen dollars kostende Palestijnse luchthaven in Gaza weer verleden tijd.

Nadat in september 2000 de tweede Palestijnse Intifada-opstand was ingezet door Arafat, braken in december 2001 Israëlische gepantserde bulldozers de bijna 3,5 kilometer lange landingsbaan op in meer dan een dozijn stukken, als reactie op een aanslag waarbij vier Israëlische soldaten werden vermoord. Israëlische F16-jets bombardeerden het radarcentrum van de luchthaven en het camerabeveiligingssysteem aan de buitenkant. [beeldbron: AP]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Yasser Arafat’s widow apologizes to UAE over insults, burning of flags” van 22 augustus 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Weduwe van Yasser Arafat verontschuldigt zich bij VAE over beledigend gedrag van Palestijnen

  1. Arrafat en Clinton, 2 smeerkezen samen op de foto. Jammer dat die arrafat nog nazaten heeft verwekt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.