Hamas dreigt Tel Aviv in de as te leggen als Israël zich blijft verzetten tegen Palestijnse terreur

Terreurgroepen in Gaza hebben Israël gewaarschuwd om niet terug te keren naar een beleid van gerichte liquidaties [van Palestijnse terreurleiders en commandanten], door te zeggen dat er een grootschalige en gecoördineerde reactie zou komen, waaronder duizenden raketten die op Tel Aviv zouden worden afgevuurd, meldde een Libanese krant zaterdag.

Bronnen vertelden de pro-Hezbollah Al-Akhbar krant dat de ‘Joint Operations Room’ van Gaza-facties Israël via tussenpersonen op de hoogte bracht dat ‘het op een grote en krachtige manier zou reageren’ in het geval dat Israël een liquidatie zou plegen. Het rapport zei dat het zou worden gezien als een oorlogsverklaring ‘waarin het verzet Tel Aviv zou verbranden met duizenden raketten en dingen die de bezetting niet verwacht‘.

De doelgerichte liquidatie van een Palestijnse leider zoals bv. deze van Islamitische Jihad-commandant Baha Abu al-Ata in Gaza op 12 november 2019, is eerder een zeldzame gebeurtenis.

Echter zowel premier Benjamin Netanyahu als minister van Defensie Benny Gantz hebben gezinspeeld op een mogelijke terugkeer naar het beleid, met de laatste waarschuwing op donderdag dat de IDF in staat was om menselijke doelen te raken, evenals gebouwen en terreurinfrastructuur.

Minister van Defensie Gantz waarschuwde op vrijdag bovendien dat de IDF de terreurgroepen in Gaza een ‘zeer harde klap’ zal toebrengen als het geweld aanhoudt. “De IDF is klaar, het verdedigt en zal de inwoners van het zuiden blijven verdedigen en zal iedereen aanvallen die ons aanvalt en een zeer harde slag toebrengen,” zei Gantz na een ontmoeting met hoge IDF-officieren.

IDF-stafchef Aviv Kohavi had een ontmoeting met de chefs van het Zuidelijk Commando en “hoorde een situatiebeoordeling en gaf toestemming voor de plannen van het commando voor verschillende scenario’s“, zei de IDF. Gantz nam deel aan de briefing via een videoconferentie.

Op zaterdagochtend braken nieuwe branden ui in het zuiden, veroorzaakt door brandgevaarlijke ballonnen die vanuit Gaza naar Israël werden gelanceerd met een brand in een kas in Moshav Netiv HaAsara.

In de afgelopen weken zijn terroristen in de enclave opnieuw begonnen met het lanceren van door ballonnen verspreide brand- en explosieven naar het zuiden van Israël, waardoor tientallen branden ontstonden die schade aan het milieu en eigendommen in de regio veroorzaakten. Die aanvallen hebben geleid tot dagelijkse vergeldingsmaatregelen van Israëlische aanvallen tegen Hamas-installaties.

Vrijdagavond verwijderde de politie een ballon met een brandgevaarlijk apparaat van het dak van een huis in de stad Beersheba. Terwijl brandstichtingsballonnen de afgelopen weken tientallen branden hebben ontstoken in delen van Israël die grenzen aan Gaza, bevindt Beersheba zich op meer dan 32 kilometer van de Strip.

De spanningen namen de afgelopen weken toe met sporadisch raketvuur en honderden ballonnen met brandbommen die naar Israël werden gelanceerd, waarbij bijna dagelijks Israëlisch vergeldingsvuur werd afgevuurd.

Een huis in de Zuid-Israëlische stad Sderot liep aanzienlijke schade op bij een van de aanslagen. Foto’s van het huis toonden een uit elkaar geblazen keuken, ingeslagen ramen en grote gaten in muren en het dak. Uit rapporten bleek dat de schade waarschijnlijk was veroorzaakt door granaatscherven na een onderschepping.


Bronnen:

♦ naar een artikelGaza terror groups: Tel Aviv will burn if targeted killings are renewed” van 22 augustus 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Yaakov Katz “Surgical precision – The story behind Israel’s targeted killings” van 19 augustus 2020 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Hamas dreigt Tel Aviv in de as te leggen als Israël zich blijft verzetten tegen Palestijnse terreur

  1. Israël moet zich niet laten intimideren door dat tuig! Bij elke aanval moet keihard terugslaan de norm zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.