Na nacht van raketten en Gaza-aanvallen, zegt Hamas dat Israël een ‘prijs zal betalen’

De IDF breidt zijn aanwezigheid in Zuid-Israël vrijdag uit en bereidt zich voor op een nieuwe ronde van gevechten met terroristen die opereren vanuit de door Hamas geregeerde Gazastrook, nadat Hamas Israël had gewaarschuwd dat het voorbereid is op een groter conflict.

De terreurgroep Hamas waarschuwde vrijdag dat Israël ‘de prijs zal betalen’ voor zijn acties tegen de Gazastrook, na een nacht waarin 12 raketten op Israël werden afgevuurd en drie ronden van vergeldingsbombardementen door Israëlische gevechtsvliegtuigen.

In een verklaring zei Hamas:

Israël moet de gevolgen dragen en de prijs betalen voor de aanhoudende agressie tegen Gaza, de aanscherping van de belegering, de ontwrichting van het leven van de inwoners en het bombarderen van verzetsfaciliteiten. Het verzet maakt duidelijk dat het niet zal aarzelen om campagne te voeren tegen Israël als de escalatie en bombardementen doorgaan.

Vrijdagochtend zag een hernieuwde branden in het zuiden veroorzaakt door brandgevaarlijke ballonnen die vanuit Gaza naar Israël werden gelanceerd. Twee branden in het gebied onder de jurisdictie van de regionale raad van Hof Ashkelon werden onder controle gebracht door brandweerlieden.

De Israel Defense Forces zei dat het ’s nachts en in de vroege uren van de ochtend drie reeksen aanvallen uitvoerde als reactie op raketbeschietingen, gericht op ondergrondse infrastructuur van Hamas, een cementfabriek die wordt gebruikt om materialen te leveren voor tunnels die zijn gegraven door terreurgroepen in Gaza en een site waar raketten worden geproduceerd.

Afgelopen nacht van vrijdag op zaterdag vuurde Hamas opnieuw een raket af naar Israël waarop Israëlische tanks andermaal terreurposten van Hamas beschoot:

De IDF publiceerde later beelden van de aanvallen en zei dat het vliegtuigen liet zien die Hamas ‘militaire faciliteiten, wapenproductielocaties en ondergrondse infrastructuur’ bombardeerden. Het nieuwsbericht van Shehab, dat een link heeft met Hamas, meldde dat ten minste één persoon gewond is geraakt tijdens de aanvallen ten oosten van Khan Younis, in het zuiden van Gaza. Het ministerie van Volksgezondheid van Gaza heeft geen gewonden gemeld.

Rook stijgt op in de verte nadat gevechtsvliegtuigen van het Israëlische leger op 21 augustus 2020 vroeg in de ochtend luchtaanvallen hadden uitgevoerd op Khan Yunis, in de zuidelijke Gazastrook. ’s avonds en in de vroege uren van vrijdagochtend, zei de IDF. Negen van hen werden onderschept door het raketafweersysteem van de Iron Dome, aldus het leger.

“We houden Hamas verantwoordelijk voor alle terreuractiviteiten die uit Gaza komen”, voegde het leger eraan toe. De raketten markeerden een grote escalatie, zelfs toen de spanningen de afgelopen weken zijn toegenomen met sporadisch raketvuur en honderden ballonnen met brandbommen die naar Israël werden gelanceerd, waarbij bijna dagelijks Israëlisch represaillevuur werd afgevuurd. Een huis in de Zuid-Israëlische stad Sderot liep aanzienlijke schade op bij een van de aanslagen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “IDF carries out three waves of airstrikes as 12 rockets launched from Gaza” van 21 augustus 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelAfter night of rockets and Gaza strikes, Hamas says Israel will ‘pay price’” en een artikelIron Dome intercepts rocket fired from Gaza; IDF tanks hit Hamas positions” van 21 augustus 2020 op de site van The Times of Israel (TOI)

♦ naar een artikel “IDF prepares for escalation as Hamas threatens Israel” van 21 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.