Verenigde Naties steunen de ‘grootste sponsor van het terrorisme in de wereld’, aka Iran

Je zou denken dat het een van de gevaarlijkste dingen zou zijn om, wat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt ‘de ergste staatssponsor van terrorisme ter wereld’, Iran, vrijelijk geavanceerde wapens te laten kopen, verkopen, importeren en exporteren. Toch is dit precies wat de Verenigde Naties zojuist hebben besloten te doen.

De VN-Veiligheidsraad stemde op 14 augustus om het 13-jarige wapenembargo tegen het Iraanse regime te laten aflopen. Zelfs de heersende mullahs schijnen niet te geloven dat ze zo’n grote beloning hebben ontvangen. De Iraanse president Hassan Rouhani was erg enthousiast over dit VN besluit en zei:

Ik kan me niet herinneren [in het verleden] dat de VS maandenlang een resolutie hebben voorbereid om de Islamitische Republiek Iran een klap te geven, en het levert maar één stem op [de Dominicaanse Republiek]. Dit was een vernedering en slag voor de VS.

Iraanse politici en de media vieren ook feest. Zoals de kop van de Iraanse krant Etemad in het Perzisch (Farsi) luidde: ‘US is Defeated in Home Game: Attempts in New York to Convince the UNSC Member States Fail‘. Iran schreeuwt, dankzij de vorige Amerikaanse regering, om de overwinning.

Onder de vele concessies die de regering-Obama-Biden de heersende mullahs van Iran deed, was een datum vastgesteld waarop het wapenembargo van Iran zou worden opgeheven. President Obama stemde ermee in om een ​​bepaling toe te voegen aan de nucleaire deal – die Iran overigens nooit heeft ondertekend – voor het verdwijnen van het wapenembargo.

Hoewel de VS onlangs een resolutie hebben opgesteld om het wapenembargo tegen Iran te verlengen, hebben Rusland en China hun veto’s van de VN-veiligheidsraad uitgeoefend. De overige 11 leden onthielden zich van stemming. De Russische leiders leken meer dan bereid Iran te helpen.

Vladimir Zhirinovsky, leider van de Russische Liberale Democratische Partij, zei in januari 2020 dat Rusland ‘Iran een overeenkomst over militaire samenwerking moet aanbieden en dringend de modernste wapens moet verkopen, zodat niemand iets in de richting van Iran durft te gooien‘.

De Europese leiders waren ook niét voor een verlenging van het wapenembargo. Ze hebben beweerd dat ze de nucleaire deal willen behouden. Welke deal? De deal die Iran nooit heeft getekend? De deal die Iran toch heeft geschonden? Volgens het laatste rapport van de nucleaire waakhond van de VN, de International Atomic Energy Agency (IAEA), heeft Iran hoe dan ook alle beperkingen van de JCPOA overtreden.

Ook Israël verzamelt al jaren bewijzen van het bedrog van Iran. De Europese Unie heeft echter afgezien van het bekritiseren van het Iraanse regime, ook al heeft het zijn totale voorraad laagverrijkt uranium vergroot van 1.020,9 kilogram naar 1.571,6 kilogram – ongeveer acht keer meer dan wat het regime mocht handhaven onder de JCPOA-deal.

Volgens de voorwaarden van het JCPOA mocht Iran een voorraad van 202,8 kilogram aanhouden en uranium verrijken tot 3,67%. Iran verrijkt nu uranium tot een zuiverheid van 4,5% en beschikt over veel meer zwaar water dan volgens de nucleaire overeenkomst is toegestaan.

De Europese mogendheden hebben ook een recent verzoek van de buren van Iran om het wapenembargo te verlengen genegeerd, evenals een recente verklaring van de IAEA-directeur-generaal Rafael Mariano Grossi, die ernstige bezorgdheid uitte over mogelijke clandestiene en niet-aangegeven nucleaire sites in Iran.

De Samenwerkingsraad van de Golf van zes landen – Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten – diende een pleidooi in bij de VN-Veiligheidsraad om het Iraanse wapenembargo te verlengen.

In de brief stond nauwkeurig:

Iran heeft niet gestopt of afgezien van gewapende interventies in buurlanden, rechtstreeks en via organisaties en bewegingen die bewapend en getraind zijn door Iran … Als zodanig is het ongepast om de beperkingen op het verkeer van conventionele wapens naar en vanuit Iran totdat het zijn destabiliserende activiteiten in de regio opgeeft en ophoudt wapens te leveren aan terroristische en sektarische organisaties.

Het besluit van de VN om het wapenembargo van Iran op te heffen, vormt een kritieke bedreiging voor de regionale en internationale stabiliteit. Zoals de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi opmerkte:

Het extremistische regime in Iran financiert niet alleen terrorisme: het neemt actief deel aan terrorisme via zijn afdelingen over de hele wereld en gebruikt het als een politiek instrument. Dit gedrag vormt een gevaar voor de regionale en internationale stabiliteit.

De besluiten van de VN om ‘”’s werelds ergste staatssponsor van terrorisme” vrijelijk een onbeperkte toeleveringsketen van conventionele wapens toe te staan, kunnen helaas de geschiedenis ingaan als een van de gevaarlijkste daden tegen stabiliteit en wereldvrede.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Majid Rafizadeh “UN Supports ‘World’s Worst State Sponsor of Terrorism,’ Iran” van 21 augustus 2020 op de site van The Gatestone Institute

2 gedachtes over “Verenigde Naties steunen de ‘grootste sponsor van het terrorisme in de wereld’, aka Iran

  1. Het zijn de VN & EU die opnieuw de verantwoordelijkheid zullen moeten dragen voor de vele (huidige & toekomstige) doden (in Iran & daarbuiten) door dit terreur regime & haar proxi’s (Hezbollah, Hamas etc.etc.etc.) te blijven steunen.

    Europa mag werkelijk het woord beschaving uit haar vocabulair schrappen daar ze zelfs de spelling ervan nog steeds niet onder de knie hebben en de pretentie niet hebben deze ook te leren.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.