Japanse gemeente organiseert benefiet om Sugihara, redder van duizenden Joden, te herdenken

Plaatje hierboven: Tokio, Japan, januari 1985. De dan al 85-jarige Chiune Sugihara (2de van links, zittend) ontvangt hoog bezoek uit Israël met name van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken en latere premier Yitzhak Shamir. Dit naar aanleiding van zijn erkenning in 1984 als ‘Rechtvaardige onder de Naties’ door Yad Vashem, Jeruzalem. Sugihara is de enige Japanner die deze eer te beurt viel [beeldbron: Nobuki Sugihara/TOI]

Een gemeente in Japan vierde de 80ste verjaardag van de redding van Joden door een plaatselijke diplomaat met een verkoop van gebak.

Het initiatief dat deze week begon in het Japanse Gifu-district, zal doorgaan tot 10 september en de opbrengst zal worden besteed aan de herdenking van de acties van Chiune Sugihara (1900-1986) in Japan, Litouwen en daarbuiten, meldde Kyodo News donderdag.

De wijk had gepland om een ​​benefietconcert te houden, maar moest vanwege  de sociale afstandsmaatregelen die verband houden met het coronavirus, overstappen op een online verkoop van cupcakes.

Van 18 juli tot 28 augustus 1940 gaf Sugihara, een inlichtingenofficier en consul die in Litouwen diende, duizenden visa af aan Joodse vluchtelingen, velen van hen uit Polen die aldus de nazi’s konden ontvluchten.

Zijn visa, in combinatie met fictieve bestemmingsvisums, werden afgegeven door zijn Nederlandse tegenhanger in Litouwen, Jan Zwartendijk (1896-1976). Zwartendijk werd (evenals Sugihara in 1984) in 1997 door Yad Vashem erkend als ‘Rechtvaardige onder de Naties’.

Sugihara handelde in strijd met de bevelen van zijn superieuren in Japan, dat een bondgenoot was van nazi-Duitsland. De stad Yaotsu in het Gifu-district, waarvan velen denken dat het de geboorteplaats van Sugihara was, heeft een museum ter ere van zijn daden, net als de stad Kaunas in Litouwen, waar hij de visa uitreikte.

Beide instellingen zullen profiteren van de opbrengst van de verkoop van het bakken, waarbij cupcakes met bessen uit Litouwen voor ongeveer $ 28 per mand zullen worden verkocht, meldde Kyodo. Als alle 600 sets zijn verkocht, levert het voordeel ongeveer $ 16.000 op.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Japanese municipality holds benefit to commemorate savior of Jews” van 21 augustus 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “Japan’s ‘Schindler’: A genuine hero tangled in a web of myth” van 4 januari 2018 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.