‘Heil Hitler’ en ‘Juden’ geklad op een joods huis in Lyon, Frankrijk

‘Heil Hitler’ en ‘Juden’ werden gespoten op een Joods huis. Het had een verhaal uit de jaren veertig kunnen zijn, maar dit gebeurde op 19 augustus 2020 in het stadscentrum van Lyon, Frankrijk. Deze twee zinnen werden dinsdagochtend ontdekt op een huis dat eigendom was van een joodse familie in Lyon, terwijl de familie op vakantie was.

De Liga tegen Racisme en Antisemitisme (LICRA), een Franse ngo, kondigde via sociale media aan dat ze de zaak voor de rechter zullen brengen, waarin ze uitleggen dat “de neonazi’s zijn vijanden van de Republiek en haar waarden. Ze moeten worden bestreden als met alle middelen van de wet“:

Burgemeester van Lyon, Gregory Doucet, van de Franse groene partij d’Europe Écologie Les Verts (EÉLV), veroordeelde van zijn kant deze daad ‘krachtig’ en tweette dat ‘de daders van deze gruwelijke daden de humanistische geest van onze stad verontreinigen en ons allemaal in gevaar brengen‘:

Thomas Rudigoz, betrokken districtsvertegenwoordiger in de Nationale Vergadering, wees erop dat ‘racistische en antisemitische daden toenemen‘, verwijzend naar de verschillende incidenten die zich de afgelopen maanden hebben voorgedaan.

Rudigoz reageerde ook op de veroordeling van de LICRA door te benadrukken dat ‘we allemaal – de regering, de stad Lyon, de Nationale Vergadering – moeten vechten tegen het fascisme en extreem-rechts.’

Dit incident vond plaats tijdens een golf van racistische en antisemitische incidenten in zowel Lyon als in andere delen van Frankrijk. In juni werden antisemitische symbolen ontdekt op de campagneposters van David Kimefeld voor de verkiezingen voor het stadsbestuur van Lyon. Vorige week werd in Parijs een jonge joodse man gewelddadig aangevallen in het 19e district van de hoofdstad.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Sarah Chemla “‘Heil Hitler’ and ‘Juden’ tagged on a Jewish-owned house in Lyon, France” van 19 augustus 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “‘Heil Hitler’ en ‘Juden’ geklad op een joods huis in Lyon, Frankrijk

Reacties zijn gesloten.