Peiling toont aan dat vredespact met VAE de positie van Netanyahu niet heeft verbeterd

Als het team van premier Benjamin Netanyahu verwachtte dat het aanstaande vredesakkoord met de Emiraten zich zou vertalen in een sterke stijging van het aantal mandaten bij de volgende verkiezingen, zou een Panels Politics-peiling die donderdagochtend in Maariv werd gepubliceerd, de mensen op Balfour Street waarschijnlijk teleurstellen.

De peiling werd woensdag gehouden na de publicatie van rapporten over een mogelijke verkoop van stealth F-35-vliegtuigen aan de VAE, en ook na het ontslaan van een woordvoerder van het Soedanese ministerie van Buitenlandse Zaken, die een vredesakkoord met Israël voorstelde zonder dit eerst te vragen aan de Soedanese regering.

Het is waarschijnlijk dat van deze twee incidenten de mogelijkheid dat een Arabisch land in het Midden-Oosten zou worden uitgerust met hetzelfde ultramoderne vliegtuig als de Israëlische luchtmacht, het enthousiasme van het publiek deed afkoelen – als er al ooit zo’n enthousiasme was in de eerste plaats.

Als de verkiezingen vandaag hadden plaatsgevonden, zou de Likud-partij volgens de peiling 29 zetels hebben gekregen. Het is een stijging ten opzichte van de 27 zetels die Likud vorige week nam volgens dezelfde peiling, maar het is nog steeds 7 minder dan het huidige aantal zetels van Likud in de Knesset, en toont nulkommanul opbrengst van Netanyahu’s veel gevierde VAE-deal, evenals de beloofde deals met Bahrein en Oman.

Voorspellingen van een diepe recessie waar de israëlische economie aan begint en de dreiging van een algemene sluiting tijdens de hoogseizoen lijkt ook hun deel te doen. Om het in perspectief te plaatsen: afgelopen mei was de verwachting dat Likud maar liefst 42 mandaten zou winnen, vandaag is het met 12.

Volgens de peiling heeft Yair Lapid’s Yesh Atid het stokje overgenomen van Benny Gantz’s Blue & White partij als het politieke alternatief voor Netanyahu, met een verwachte 20 zetels bij de nieuwe verkiezingen. Lapid wordt op de voet gevolgd door Yamina-voorzitter Naftali Bennett, die 19 zetels pakt, één meer dan in de vorige peiling door dezelfde outfit. Na een decennium van beproevingen en fouten wordt Bennett eindelijk door het publiek gezien als een levensvatbaar alternatief voor Netanyahu aan het roer.

Netanyahu heeft Bennet zen ​​enorme dienst bewezen door hem en zijn partij naar de oppositiebanken te werpen, want hoewel de premier de volledige verantwoordelijkheid draagt ​​voor de verspreiding van de pandemie, de instortende economie en de verschuiving tegen de militaire macht van Israël, wordt Bennett herinnerd als een effectieve minister van Defensie en een bekwame strijder tegen de verspreiding van het coronavirus.

Zijn hartstochtelijke toespraak vanaf het Knesset-podium, waarin hij tegen de coalitieregering schreeuwde om te stoppen met het vernietigen van de levens van gewone Israëli’s, heeft ook veel geholpen.

De Joint Arab List daalt met één Knesset-stoel naar 14. Blue & White blijft ver achter op het gebied van één cijfer, met negen stoelen. Libermans Yisrael Beiteinu is stabiel met 9 zitplaatsen, net als Shas, met 8 zitplaatsen. Het verenigde Thora-jodendom behoudt ook zijn macht met 7 zetels.

Meretz, het laatste overblijfsel van Israëls ooit mythische linkerzijde, telt slechts 5 zetels, vergeleken met 7 in de vorige peiling. De schijnbare verdeling van blokken in de volgende Knesset geeft Likud en de Haredi-partijen slechts 44 mandaten, terwijl een Lapid-Arabieren-Meretz-blok 48 zetels zou hebben.

Yamina en Yisrael Beiteinu zouden, als ze ervoor kiezen om een ​​blok te vormen, 28 zetels samen hebben, genoeg om Netanyahu te dwingen in te stemmen met elke denkbare eis van hun kant. Arbeid blijft op 2,1%, Otzma Yehudit op 1,9%, Gesher op 0,3%, Habayit Hayehudi op 0,2% en Derech Eretz op 0,2% – allemaal ruim onder de drempel van 3,25%.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Poll Shows Peace Deal Didn’t Improve Netanyahu’s Election Prospects” van 20 augustus 2020 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Peiling toont aan dat vredespact met VAE de positie van Netanyahu niet heeft verbeterd

 1. We kennen de waarde van de polls.

  Het zijn momenten opnamen van een groepje ‘representatieven van ong. 500 – 1000 mensen, waarvan je nog maar moet geloven dat ze je de juiste info geven.

  Hoog tijd om deze onzin statistieken op te doeken.

  De enige échte poll is de verkiezing…….wat dan weer niet betekent dat winnende partijen, door het gekonkel van verliezers, ook inderdaad aan de macht komen.

  M.a.w. …..het hele politieke bestel (inclusief de polls) is ziek en werkt voor geen meter.

  Belgie is een goed voorbeeld van deze zieke patient.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.