I24News Arabic corrigeert leeftijd van de recent gevonden doopvont uit het Byzantijnse tijdperk

Plaatje hierboven: De civiele administratie is erin geslaagd een zeldzaam artefact terug te vinden. De christen doopvont die dateert uit ca. 500 na Christus ten tijde van de Byzantijnse bezetting van het Heilig Land (313-636), werd ongeveer 20 jaar geleden gestolen [beeldbron: i24News]

Voor Israëli’s en Palestijnen zijn er maar weinig onderzoeksgebieden, wetenschappelijke studies of culturele interesses die zo politiek geladen zijn als archeologie.

De ontdekking van een 1500 jaar oude Byzantijnse christelijke doopvont vorige maand, die de Israëlische autoriteiten vonden in de achtertuin van een burgemeester van een dorp op de Westelijke Jordaanoever, was geen uitzondering.

Met de hulp van Israëlische troepen brachten Israëlische functionarissen het ontbrekende relikwie terug naar de oorspronkelijke locatie op de archeologische vindplaats van Tel Tekoa.

De Israëlische autoriteiten, samen met liefhebbers van geschiedenis, beweerden dat de verblijfplaats van het zware stenen item onbekend was sinds de diefstal in 2000 vanuit Tel Tekoa ’.

De Palestijnse Autoritei beweerde van zijn kant dat de doopvont al in 2002 was teruggevonden bij de schuldige dieven en vervolgens in de privétuin van de burgemeester Tayseer Abu Mafrahn, een lid van Al-Fatah, was geplaatst. De Palestijnse autoriteiten beschuldigden Israëlische functionarissen van het stelen van het item van de werf van Abu Mafrah.

Geïnterviewd door journalist Khaleel Moussa van de de met al-Fatah gelieerde Independent Arabia, benadrukte Abu Mafrah dat de 18 jaar durende locatie in feite een voorlopige oplossing was om te voorkomen dat het kostbare item opnieuw zou worden gestolen voordat er een echt dorpsmuseum kon worden gebouwd.

Van de vele Arabisch-talige rapporten over de kwestie, werd misschien wel de enige die Israëlische bronnen samen met Palestijnse bronnen citeerde gevonden op de website van i24 News, een privételevisiekanaal dat uitzendt in het Frans, Engels en Arabisch, met hoofdkantoren in Tel Aviv-Jaffa en Luxemburg.

In het rapport van i24 stond oorspronkelijk echter dat de doopvont werd gedateerd op ongeveer 500 v. Chr in plaatst van na Chr.. Na communicatie met CAMERA, corrigeerden de redacteuren op lovenswaarduge wijze de datering op 9 augustus.


Bronnen:

♦ naar een artikelI24News Arabic corrects age of recently found Byzantine era baptismal font” van 19 augustus 2020 op de site van Camera.org

♦ naar een artikelRestauratie van een zeldzaam artefact dat 20 jaar geleden werd gestolen in het gebied van Bethlehem” van 9 augustus 2020 op de site van i24News

♦ naar een artikelIsrael says ancient baptismal font, stolen 20 years ago, retrieved in West Bank” van 20 juli 2020 op de site van The Times of Israel