De fabels van Aesopus in het Midden-Oosten: de vader, de zoon en de ezel

Herinnert u zich deze wijze fabel nog?

Versie I: proberen te behagen
Een vader en zijn zoon liepen ooit met hun ezel naar de markt. Terwijl ze langs zijn zijde liepen, passeerde een landgenoot hen en zei: “Jullie dwazen! Waar dient een ezel anders voor dan om er op te rijden?” Dus de vader zette zijn zoon op de ezel en ze gingen op weg.

Maar al snel passeerden ze een groep mannen, van wie er één zei: “Kijk die luie jongeman – hij laat zijn vader lopen terwijl hij rijdt”. Dus de vader beval zijn zoon om af te stappen, en klom er zelf op. Maar ze waren nog niet ver toen ze twee vrouwen passeerden, van wie de een tegen de ander zei: “Schaam die luie vent zich niet om zijn arme zoontje te laten sjokken”.

Dus de vader, die niet wist wat hij moest doen, tilde uiteindelijk zijn zoon op en reden samen op de ezel. Tegen die tijd waren ze in de stad gekomen, en de voorbijgangers begonnen te spotten en naar hen te wijzen. De vader stopte en vroeg waar ze de spot mee hielden.

De mannen zeiden: “Schaam je je niet voor het overbelasten van die arme ezel van je – jij en je kolossale zoon?” De vader en zoon stapten allebei van hun ezel en probeerden te bedenken wat ze moesten doen. Ze dachten en dachten, en tenslotte hakten ze een paal om, bonden de poten van de ezel eraan vast, tilden de paal op en droegen hun ezel op hun schouders.

Ze liepen verder te midden van het gelach van allen die hen ontmoetten tot ze bij Marktbrug kwamen, toen de ezel, die een van zijn poten had verzwikt, uithaalde waardoor de zoon met zijn achterwerk op de paal viel. In het tumult viel de ezel van  de brug, en zijn voorpoten aan elkaar vastgebonden, verdronk hij.

Een oude man die hen had gevolgd, zei: “Dat zal je leren: als je probeert iedereen een plezier te doen, dan zal je niemand behagen”.

Versie II: Waarheid en logica
Dus liepen ze terug naar hun dorp, kregen een nieuwe ezel en gingen terug naar de markt. “Deze keer”, zei de vader tegen zijn zoon, “zullen we alles wat we doen aan iedereen uitleggen. We zullen ze allemaal precies vertellen waarom we doen wat we doen, en op die manier zullen ze ons allemaal begrijpen en ons recht ondersteunen om te doen wat we doen”.

Dus gingen ze inderdaad weer op weg naar de markt, soms allebei lopend, soms om de beurt rijdend, soms beiden rijdend, soms met hun ezel. En de vader droeg een enorme megafoon, waar hij de uitleg schreeuwde waarom ze deden wat ze deden.

Maar lang voordat ze de markt bereikten, werden ze omringd door een enorme, dreigende menigte. “Waarom schreeuw je door die megafoon?”, schreeuwden ze tegen de vader. “Je maakt zo’n vreselijk kabaal, het is duidelijk dat je niets goeds van plan bent”.

Dus legde de vader zijn megafoon neer en schreef in plaats daarvan grote borden die hij om de ezel plaatste, zodat iedereen hun uitleg kon lezen. Maar binnen enkele minuten werden ze omringd door dierenrechtenactivisten die hen uitscholden omdat ze hun arme ezel hadden gemarteld, de vader en de zoon wegduwden en de ezel van hen weghaalden om hem te bevrijden.

Maar er waren zoveel dierenrechtenactivisten die allemaal graag de ezel wilden bevrijden, dat ze hem in één keer alle kanten op trokken. Sommigen grepen zijn oren en trokken, anderen grepen zijn staart, anderen trokken aan zijn poten. Binnen enkele minuten trokken de dierenrechtenactivisten in hun gerechtvaardigde woede de arme ezel uit elkaar, en hij stierf langzaam in grote pijn.

En toen vielen de dierenrechtenactivisten de vader en de zoon aan en beschuldigden hen ervan dit arme onschuldige dier dood te martelen. De vader en de zoon gingen dus te voet verder naar de markt en bereikten uiteindelijk hun marktkraam. Maar het nieuws over hun ezel had de markt al bereikt en toen ze hun marktkraam begonnen op te zetten, werden ze omringd door een krankzinnige, hysterische menigte, die borden omhooghield om hen en hun kraam te boycotten, te desinvesteren en te bestraffen.

De BDS-menigte kwam steeds dichter bij de vader en de zoon en dreigde hen voor altijd van de markt te verdrijven, hun huis in brand te steken en hen en hun hele gezin te vermoorden. En, voor de goede orde, om nieuwe ezels die ze ooit zouden kopen, dood te martelen.

De oude man die hen had gevolgd, zei eerder: “Je hebt nog steeds niet geleerd wat ik je vertelde, toch? Als je iedereen probeert te behagen, zal je niemand behagen.”

Versie III: Joden vechten ook
De vader en de zoon ontsnapten uit de menigte, liepen terug naar hun dorp en kregen een nieuwe ezel. Maar deze keer, voordat ze teruggingen naar de markt, monteerden ze een machinegeweer op de rug van de ezel, geladen met duizenden kogels en trainden ze de ezel om kwaadaardig uit te halen naar iedereen die in de buurt kwam.

En ja hoor, toen ze de markt naderden, begon de bekende vijandige menigte zich om hen heen te verzamelen. De ezel begon te schoppen, en nadat een stuk of tien mensen rondslingerden met schedelbreuken en gebroken benen, lieten de meeste mensen ze met rust. Slechts enkele van de meest fanatieke dierenrechtenactivisten blijven proberen de vader, de zoon en hun ezel te vermoorden.

Dus de vader laadde de kogelgordel in het machinegeweer en vuurde een korte stoot in de menigte. Onmiddellijk trokken die activisten zich terug (nou ja, de meesten van hen, degenen die nog konden lopen.) En dus kwamen de vader en zoon eindelijk vredig naar de markt en stelden hun machinegeweer op om zichzelf, hun ezel en hun marktkraam te verdedigen.

En vanaf die dag bespotte niemand ze meer en niemand bedreigde ze ooit meer. En ook al was er af en toe een spottende en kleinerende opmerking, het kon ze niet langer schelen, want hun kraam was de meest vredige en welvarende op de hele markt.

En de oude man die hen had gevolgd zei eerder: “Dit zal je leren: als je niet de moeite neemt om iemand een plezier te doen, dan zal in ieder geval iedereen je met rust laten.”

Moraal: dat is de manier hoe de fabels van Aesopus werken in het Midden-Oosten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Pinner “Aesop’s fables in the Middle East: The father, the son and the donkey” van 19 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “De fabels van Aesopus in het Midden-Oosten: de vader, de zoon en de ezel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.