Het opnieuw op één lijn brengen van het Midden-Oosten: dank u, Barack Obama

De Barack Obama doctrine

In een van de grote recente voorbeelden van de Wet van Onbedoelde Gevolgen, moet Barack Obama substantieel krediet krijgen voor zijn bijdrage aan het voorbereiden van de recente aankondiging van de vredesovereenkomst tussen de VAE en Israël, en de grote kans op vervolgakkoorden.

Zoals goed geïnformeerde en scherpzinnige waarnemers van het Midden-Oosten hebben opgemerkt, slaagde Obama’s omhelzing van de Iraniërs en de Moslimbroederschap erin om het daglicht uit het soennitische blok te doen schrikken. In een oogwenk veranderden de VS van een trouwe verdediger van mooi weer in een wispelturige vriend.

Ogenschijnlijk verdwenen was de Amerikaanse cavalerie, om zo te zeggen, de ruggengraat van de afschrikking tegen een steeds agressiever en imperialer Iran. Slechts één land zette zijn consistente en onbeschaamde oppositie tegen de Iraanse overheersende aspiraties voort, en dat land was Israël.

Met dit besef zou het normalisatieproces serieus beginnen. Gaandeweg begonnen de meer pragmatische, innovatieve en grootschalige landen, zoals de VAE, te erkennen dat de betrekkingen met Israël veel meer betekenden dan alleen het leveren van ballast tegen Iran. Israël biedt de VAE en anderen een manier om een ​​sprong voorwaarts te maken naar de 21e eeuw, met technologische partnerschappen en mogelijke investeringen in een breed scala aan geavanceerde toepassingen.

Verbazingwekkend genoeg vertegenwoordigt de deal met de VAE ook een diepgaande berisping van de mantra-achtige veronderstelling van Obama en de EU en veel van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat vrede in het Midden-Oosten alleen mogelijk is als gevolg van een Israëlisch-Palestijns vredesakkoord.

Sommigen zullen proberen de window dressing-uitspraken van Israël af te leggen over de tweestatenoplossing en de mogelijkheid van een Palestijnse staat, hetzij als een reificatie van die voorwaarde, of als een uitverkoop door Israël aan de oprichting van een Palestijnse staat.

Het is echter waarschijnlijker dat dit alles een oppervlakkig knikken van het hoofd vertegenwoordigt en de hoed kantelt naar het idee van een Palestijnse staat, als een manier om de bonafiden van de VAE te projecteren en te beschermen en andere zouden vredespartners zijn die ze geven nog steeds o zo veel om de toekomst van de Palestijnse Arabieren.

Niemand begrijpt waarschijnlijk de schijn van aard van deze bezorgdheid dan Mahmoud Abbas zelf, aangezien hij nu het Iraanse blok verkent als zijn beste kans om in de toekomst relevant te blijven. De Iraniërs zijn misschien geïnteresseerd om Abbas het hof te maken, niet omdat ze geven om de PA, maar eerder om de mogelijkheid om zichzelf zo veel dichter bij Israël te insinueren.

Juist vanwege dat vooruitzicht zal het hoogstwaarschijnlijk niet uitkomen, aangezien de Israëli’s het nooit zouden tolereren en dergelijke poging tot insinuatie zouden kunnen gebruiken als een manier om Abbas te straffen. Afgezien van de PA, zijn de pro-forma knikken van Israël naar een Palestijnse staat in overeenstemming met het beleid van Netanyahu van na 2009 om een ​​Palestijnse staat te erkennen die sterk lijkt op Denemarken. Met andere woorden, het is geen op handen zijnde, noch een vooruitzicht op middellange termijn om je zorgen over te maken.

De VAE en anderen zijn waarschijnlijk aan het wroeten voor een Trump-herverkiezing, omdat zij, en met een goede reden, vrezen: Chinese handel en investeringen. Dat een Biden-presidentschap een terugkeer zou zijn naar de status quo ante van het Obama-tijdperk. Biden heeft inderdaad gezegd dat hij zou proberen terug te keren naar de JCPOA, de gevreesde deal met Iran, en alleen dit vooruitzicht zou de soennitische ruggen doen rillen.

Deze stand van zaken zou de banden tussen het emiraat en Israël natuurlijk alleen maar sterker maken, want opnieuw zou Israël zijn consistentie behouden en zou het ook op gespannen voet komen te staan ​​met de regering-Biden. De grote ironie van dit alles is dat het Obama’s wens was om Israël te straffen, om een ​​kritische afstand te scheppen tussen de VS en Israël, evenals traditionele soennitische bondgenoten van de VS, dat hij heeft geholpen om het Midden-Oosten te prijzen in een nieuw rijk van allianties met voormalige vijanden.

Wat Obama en de verlichte typen van het State Department misten, was de verborgen veerkracht en het pragmatisme van de spelers. Obama zag statische spelers, afhankelijk van de vrijgevigheid en veiligheid van de VS. Hij zag hun verplichte beschuldigingen van Israël als oprecht en kon zich geen scenario voorstellen waarin voormalige vijanden een gemeenschappelijke basis zouden vinden.

De deal tussen de VAE en Israël is daarom een ​​teken van een nieuwe geopolitieke volwassenheid in het Midden-Oosten, en de voorbode van een veel grotere regionale zelfredzaamheid. De mogelijkheden voor uitgebreide handel en investeringen met de VAE en anderen bieden Israël een tegenwicht terwijl het overweegt zichzelf te spenen van het tweesnijdend zwaard van Chinese handel en investeringen.

De deal ondersteunt ook de geloofwaardigheid van de VS als betrouwbare partner in de regio, iets dat alleen een krachtige boodschap kan sturen naar China / Rusland / Turkije / Iran. Er is meer dan één manier om kracht en leiderschap uit te stralen en de regering-Trump heeft daar zojuist een krachtig voorbeeld van gegeven aan degenen die proberen de VS uit de regio te bevriezen.

Zoals premier Netanyahu opmerkte, is de deal tussen de VAE en Israël een voorbeeld van vrede sluiten uit kracht, niet uit dwang. Realistisch gezien geven beide partijen weinig of niets op en winnen ze veel. De VS kunnen zichzelf beschouwen als een trotse vader van de deal, en zullen ook een begunstigde zijn.

En te bedenken dat dit allemaal komt doordat Barack Obama ons probeerde te straffen. Degenen die op zoek zijn naar de aanwezigheid, de prevalentie en de kracht van mida kneged mida, maat voor maat, in de wereld, hoeven zich alleen maar te verwonderen over deze gang van zaken om te zien dat er iets groots voortkomt uit opzettelijke boosaardigheid.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Douglas Altabef “The newly re-aligning Middle East: Thank you, Barack Obama; Obama tried to punish Israel and encourage Iran, leaving America’s Sunni allies with only Israel to turn to” van 18 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Het opnieuw op één lijn brengen van het Midden-Oosten: dank u, Barack Obama

  1. Obama & EU hadden een goed plan voor Iran, ‘palestina’, Syrie en het ‘politieke’ Hezbollah.

    En dat snode scenario loopt nu helemaal in de soep.

    De eieren blijken beter gekookt dan de nu geslachte kip.

    Trump, Netanyahu & pragmatische nieuwe Arabische leiders zijn een paar maten te groot voor hen en hun achterbakse plannetjes.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.