Iran heeft in 2013 ruim 670 ton ammoniumnitraat verkocht aan Hezbollah

Iran voorzag de Hezbollah-terreurgroep van Libanon van honderden tonnen ammoniumnitraat in 2013-2014, rond dezelfde tijd dat Libanon duizenden tonnen van de explosieve stof in beslag nam die jaren later leidde tot de dodelijke explosie van de haven van Beiroet, volgens een rapport van woensdag.

Het Duitse dagblad Die Welt noemde de westerse veiligheidsdiensten die bevestigden dat de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde-Qods Force (IRGC-QF) van Teheran halverwege en eind 2013 van ongeveer 670 ton ammoniumnitraat aan Hezbollah had verkocht en daarvoor ongeveer $ 72.000 in rekening bracht. De krant zei ook dat ze facturen voor de leveringen had gezien.

Uit het bewijsmateriaal dat door Libanese functionarissen is vrijgegeven, blijkt dat de explosie verband hield met 2750 ton zeer explosief ammoniumnitraat dat gedurende ongeveer zes jaar zonder toezicht in de haven werd achtergelaten. Het materiaal kan zowel als meststof worden gebruikt als om bommen van te maken.

Het ammoniumnitraat dat op 4 augustus in de haven explodeerde, waarbij 180 mensen omkwamen, duizenden gewond raakten en delen van de Libanese hoofdstad verwoestte, werd in beslag genomen van een schip dat stopte in Beiroet terwijl het van Georgië naar Mozambique voer.

Havenambtenaren hielden het schip en de lading vast vanwege verschillende technische defecten en het niet betalen van vergoedingen. Daarna lag het jarenlang in een onveilige opslag in de haven, ondanks talloze oproepen van ambtenaren om de gevaarlijke stof uit de stad te verwijderen.

Hezbollah’s leider Hassan Nasrallah heeft ‘categorisch’ ontkend dat zijn groep wapens of explosieven had opgeslagen in de haven van Beiroet. “Ik zou alles wat ons toebehoort in de haven absoluut, categorisch willen uitsluiten. Geen wapens, geen raketten, of bommen of geweren of zelfs maar een kogel of ammoniumnitraat,” zei Nasrallah. “Geen cache, niets. Nu niet, nooit.”

Die Welt erkende dat er geen bewijs was dat Hezbollah verantwoordelijk was voor het ammoniumnitraat dat naar de haven kwam. Maar het suggereerde dat de interesse van de terreurgroep in het materiaal zou kunnen hebben bijgedragen aan het feit dat de autoriteiten het niet uit de haven hadden verwijderd.

Hezbollah heeft eerdere verbindingen met ammoniumnitraat, waaronder incidenten in Duitsland en het VK, beide destijds wijdverspreid, waarbij naar verluidt zijn agenten werden gevonden met aanzienlijke hoeveelheden van het materiaal. In Londen in 2015, na een Mossad-tip, vond de Britse inlichtingendienst naar verluidt vier Hezbollah-agenten met 3 ton ammoniumnitraat in meelzakken. Een soortgelijk proces leidde tot de ontdekking in Duitsland van Hezbollah-agenten met voldoende ammoniumnitraat “om een ​​stad op te blazen”.

Een Channel 13-rapport eerder deze maand beweerde dat Hezbollah van plan was om de ammoniumnitraatvoorraad te gebruiken die de explosie in de haven van Beiroet tegen Israël veroorzaakte in een ‘Derde Libanonoorlog’. Er werden geen bronnen genoemd.

Een westerse veiligheidsexpert vertelde ook dat Die Welt Hezbollah mogelijk ammoniumnitraat had gezocht voor aanvallen op Israël, waarbij hij opmerkte dat de organisatie op dat moment bezig was met het graven van talloze aanvalstunnels naar Israël, en stelde dat het van plan was de explosieven in te zetten voor aanvallen met die tunnels.

De Libanese autoriteiten verlengden tot 18 september de noodtoestand die in de nasleep van de explosie werd uitgeroepen. De ramp leidde tot eisen in binnen- en buitenland voor een internationaal onderzoek, oproepen die zijn afgewezen door de politieke leiders van Libanon, die op grote schaal worden beschuldigd van nalatigheid die tot de explosie heeft geleid.

Veel Libanezen geven de schuld aan decennia van corruptie en nalatigheid door de heersende klasse van Libanon – grotendeels bestaande uit ex-krijgsheren uit de burgeroorlog van 1975-1990.

Plaatje hierboven: Teheran, Iran, februari 2019. Van links naar rechts: Chef van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde-Qods Force (IRGC-QF) generaal Qassem Soliemani, die op 3 januari 2020 werd geliquideerd door de VS; de Syrische dictator president Bashar al-Assad (midden); achter hem de Libanees Mohammad Qasir, een top-functionaris van Hezbollah die de geldtransacties tussen Iran, Syrië, Hezbollah en Hamas organiseert; en helemaal rechts de Iraanse president Hassan Ruhani [beeldbron: AFP]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Report: Hezbollah received ammonium nitrate from Iran” van 20 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelReport: Iran sold Hezbollah hundreds of tons of ammonium nitrate in 2013” van 20 augustus 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Daniel Dylan Böhmer “Die explosive Spur führt zur Hisbollah” van 19 augustus 2020 op de site van Die Welt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.