Eén keer teveel ‘NEEN’ gezegd tegen vrede: de Palestijnen eindelijk buiten spel gezet

De regelrechte weigering van de vertegenwoordigers van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), de Palestijnse Autoriteit (PA), om met Israël te onderhandelen over het Visie voor Vrede plan van de Amerikaanse president Trump, heeft ervoor gezorgd dat Trump de PLO aan de kant zette door een vredesakkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) te sluiten.

De spectaculaire doorbraak van Trump ziet nu drie Arabische staten – Egypte, Jordanië en de VAE – die de PLO zouden kunnen vervangen in de onderhandelingen met Israël over het vredesplan van Trump om een ​​einde te maken aan het Joods-Arabische conflict dat na 100 jaar nog steeds niet is opgelost.

De verklaring van het Witte Huis die de diplomatieke toenadering aankondigde, heeft onheilspellende voortekenen voor de PLO:

De Verenigde Staten en Israël herinneren zich met dankbaarheid aan de verschijning van de Verenigde Arabische Emiraten tijdens de receptie van het Witte Huis op 27 januari 2020, waarop president Trump zijn visie presenteerde en uiten hun waardering voor de ondersteunende verklaringen van de Verenigde Arabische Emiraten. De partijen zullen hun inspanningen in dit verband voortzetten om tot een rechtvaardige, alomvattende en duurzame oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict te komen.

Er wordt geen melding gemaakt van het creëren van een onafhankelijke Palestijns-Arabische staat tussen Israël en Jordanië – de twee opvolgerstaten van het Mandaat voor Palestina van de Volkenbond van 1922. Het Brits mandaat had de basis gelegd voor de oprichting van: een Arabische staat – Transjordanië – (nu Jordanië) in 78% van het voormalige Palestina in 1946 en een Joodse staat – Israël – in 17% in 1948 met soevereiniteit nog steeds niet opgelost in de resterende 5% – Judea en Samaria (ook bekend als ‘Westelijke Jordaanoever’) en Gaza. Trump’s vredeplan bood de PLO Gaza en mogelijk 70% van Judea en Samaria aan voor een tweede Arabische staat in voormalig Palestina – naast Jordanië.

Abbas – die de afgelopen 25 jaar 100% eist – maakte zijn ongenoegen kenbaar in termen die hem niet geliefd moeten hebben gemaakt bij Trump: “Ik zeg tegen Trump en Netanyahu: Jeruzalem is niet te koop; Al onze rechten zijn niet te koop en niet voor een koopje. En je deal, de samenzwering, zal niet slagen … We zeggen duizend nee’s tegen de deal van de eeuw,” lijkt het aanbod van Trump – zo afwijzend afgewezen door Abbas – nu voorbestemd voor de vuilnisbak van de geschiedenis.

Het aandringen van de VN en de Europese Unie dat de ‘tweestatenoplossing’ de enige oplossing was die een einde kon maken aan het Joods-Arabische conflict, is ontkracht nu Israël en de VAE de weg naar vreedzaam samenleven beginnen. De betrokkenheid van Jordanië en Egypte na een afwezigheid van 53 jaar wordt steeds meer mogelijk.

Israëls geplande toepassing van soevereiniteit in de 30% van Judea en Samaria die in het plan van Trump zijn aangewezen, is opgeschort – zoals Trump opmerkte in zijn zorgvuldig geformuleerde verklaring van het Witte Huis:

Als resultaat van deze diplomatieke doorbraak, en op verzoek van de president Trump, met de steun van de Verenigde Arabische Emiraten, zal Israël de soevereiniteitsverklaring over de gebieden die zijn uiteengezet in de Visie voor Vrede van de president opschorten en zijn inspanningen nu richten op het uitbreiden van de banden met andere landen in de Arabische en moslimwereld. De Verenigde Staten, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten zijn ervan overtuigd dat aanvullende diplomatieke doorbraken met andere landen mogelijk zijn, en zullen samenwerken om dit doel te bereiken.

Het operatieve woord is “opschorten” niet “verlaten”. Een belangrijke concessie in het nastreven van vrede door de uitbreiding van de soevereiniteit in het bijbelse hart van het Joodse volk op te schorten – specifiek aangewezen voor de wederopbouw van het Joods Nationaal Huis door het mandaat en tot op de dag van vandaag bewaard door artikel 80 van het Handvest van de Verenigde Naties.

Een groter geheel lonkt nu andere Arabische staten binnenkort het besluit van de VAE zouden kunnen volgen en diplomatieke betrekkingen met Israël zouden kunnen aangaan. Trumps ongelooflijke inspanningen van de afgelopen drie jaar om vrede tussen Joden en Arabieren te bereiken, zouden zijn meest scherpe critici bescheiden taart moeten zien eten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Singer “Saying no one time too many: The PLO sidelined” van 19 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.