Het is nu officieel: Palestijnen sluiten zich aan bij het door Iran geleide anti-vredeskamp

Plaatje hierboven: Palestijnse demonstranten maken zich op om op 14 augustus 2020 een portret van de kroonprins van Abu Dhabi (VAE), sjeik Mohammed bin Zayed al-Nahyan, te verscheuren op het terrein van de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem [beeldbron: AFP/Getty Images]

De Palestijnen hebben de afgelopen maanden geprobeerd de internationale gemeenschap, inclusief de Arabische landen, te overtuigen om te voorkomen dat Israël zijn soevereiniteit toepast op delen van de Westelijke Jordaanoever.

Nu een van deze landen – de Verenigde Arabische Emiraten – erin slaagde een deal te sluiten met Israël, volgens welke het Israëlische plan om de Israëlische wet uit te breiden tot meer land zou worden opgeschort, voeren de Palestijnen een ongekende lastercampagne tegen de VAE en zijn de facto leider, kroonprins Mohammed Bin Zayed.

In plaats van de VAE te bedanken voor het opschorten van het Israëlische plan, protesteren de Palestijnen tegen de VAE vanwege het besluit om hun betrekkingen met Israël te normaliseren. Palestijnen hebben vlaggen van de VAE en foto’s van Bin Zayed in brand gestoken en hem beschuldigd van ‘verrader’, en hem ook beschuldigd van “het steken van de Palestijnen en Arabieren in de rug” en “het verraden van de Al-Aqsa-moskee, Jeruzalem en de Palestijnse zaak.”

De anti-VAE-campagne, aangevoerd door de Palestijnse Autoriteit (PA) en haar president, Mahmoud Abbas, wordt gevoerd onder de noemer ‘Normalisatie [met Israël] is verraad’. Dit is dezelfde Palestijnse Autoriteit wiens leiders in 1993 het Oslo-akkoord met Israël ondertekenden, bijna 20 jaar lang vredesbesprekingen voerden met Israëliërs, ogenschijnlijk het bestaansrecht van Israël erkenden en tot voor kort zelfs veiligheidscoördinatie voerden met de Israëlische veiligheidstroepen op de Westoever.

De regerende Fatah-factie van Abbas, door westerlingen vaak omschreven als een ‘gematigde’ en ‘pragmatische’ Palestijnse groep, heeft de Palestijnse ophitsingscampagne tegen de VAE en kroonprins Mohammed Bin Zayed geleid. In een reeks posts op sociale media heeft Fatah foto’s en video’s gepubliceerd van Palestijnen die foto’s van Bin Zayed vertrappen en verbranden, evenals een reeks cartoons waarin de deal tussen de VAE en Israël wordt afgebeeld als een daad van verraad en verraad van Arabieren en Palestijnen.

Fatah heeft zelfs gepocht dat een van de anti-VAE-protesten, waarin Palestijnen leuzen zongen waarin ze Bin Zayed als een ‘verrader’ aan de kaak stelden, plaatsvond tijdens het vrijdaggebed op het terrein van de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem. Leden van Fatah lijken verheugd te zien hoe Palestijnen de foto van een Arabisch islamitisch staatshoofd vertrappelen en verbranden op de derde heiligste plaats in de islam, na de steden Mekka en Medina in Saoedi-Arabië.

Door een politiek protest te houden op het terrein van de Al-Aqsa-moskee, ontheiligen Palestijnen niet alleen de heiligheid van de site, maar sturen ze ook een waarschuwing naar de burgers van de VAE om Jeruzalem of de moskee niet te bezoeken, zoals velen blijkbaar hadden gehoopt. Israëlische politieagenten die op de compound gestationeerd waren, waren de enigen die tussenbeide kwamen om te voorkomen dat de Palestijnen meer foto’s van vlaggen van de VAE en Bin Zayed in brand staken.

Het is ook een teken van de tijd dat Israëlische politieagenten moesten ingrijpen om te voorkomen dat moslims de heiligheid van een islamitisch heiligdom ontheiligden en een Arabische moslimleider beledigden. In de gezamenlijke verklaring van de Verenigde Staten, Israël en de VAE van 13 augustus wordt erop gewezen dat volgens de Visie voor Vrede van president Donald J.Trump ‘alle moslims die in vrede komen de Al-Aqsa-moskee en die van Jeruzalem mogen bezoeken en bidden.

Andere heilige plaatsen moeten open blijven voor vreedzame aanbidders van alle religies. ‘ De Palestijnen bedreigen echter al lang Arabieren die op uitnodiging van Israël Jeruzalem en de Al-Aqsa-moskee bezoeken. Vorig jaar werd een Saoedische journalist, Mohammed Saud, aangevallen door Palestijnen toen hij de site bezocht. Saud droeg zijn traditionele Arabische kleding en werd gefilmd terwijl hij de oude stad van Jeruzalem uit werd gejaagd terwijl Palestijnen plastic stoelen gooiden, hem beledigden en hem ervan beschuldigden een verrader en een zionist te zijn.

Door uit te komen tegen de VAE en andere Golfstaten, herhalen de Palestijnen de grote fout die ze maakten in 1990, toen ze de invasie van Saddam Hoessein in Koeweit steunden. Van de 400.000-450.000 Palestijnen die vóór de Iraakse invasie in Koeweit hadden gewoond, kwamen er ongeveer 360.000 in Jordanië terecht. Arabische leiders die nu zien dat Palestijnen de foto’s van kroonprins Ben Zayed verbranden, zullen tegen zichzelf zeggen: ‘Na al het geld en de banen die we ze de afgelopen decennia hebben gegeven, zijn deze Palestijnen ondankbaar.’

Door de oorlog te verklaren aan de VAE, heeft het Palestijnse leiderschap ervoor gekozen zich aan te sluiten bij degenen die de uitroeiing van Israël nastreven: Iran, Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad en Hezbollah. Het Palestijnse leiderschap heeft opnieuw laten zien dat het vastbesloten is op te treden tegen de belangen van zijn eigen volk, dat had kunnen profiteren van de overeenkomst tussen de VAE en Israël door financiële hulp te zoeken bij de Arabische landen en banen in de Golfstaten.

Tot voor kort werkte het Palestijnse leiderschap hard om het plan van Israël om zijn soevereiniteit over een groter deel van het land uit te breiden, te verijdelen. Nu het plan van tafel is, althans voor een tijdje, wijdt het Palestijnse leiderschap zijn energie aan het kalmeren van het door Iran geleide kamp dat de vrede tussen een Arabisch land en Israël dwarsboomt.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “It’s Official: Palestinians Join Iran-led Anti-Peace Camp” van 18 februari 2020 op de site van The Gatestone Institute

3 gedachtes over “Het is nu officieel: Palestijnen sluiten zich aan bij het door Iran geleide anti-vredeskamp

 1. Het is inderdaad: never miss an opportunity to miss an opportunity.

  In wezen diep en diep triest, met de EU incluis die maar niet af weten of willen af te schudden hun diepe haat voor alles wat Joods is.

  Geliked door 2 people

 2. Géén normalisatie!
  Géén onderhandelingen!
  Géén erkenning!
  Géén vrede!

  Zolang Europa deze professionele losers blijft steunen, samen met Iran & de Turkse hypocrieten met hun anti Israel rethoriek & 4.5 Biljoen zakendeals, zal er niets veranderen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.