VN-Tribunaal veroordeelt Hezbollah voor moord op Libanese premier Rafik Hariri in 2005

Een tribunaal van de Verenigde Naties heeft een lid van de terroristische organisatie Hezbollah veroordeeld voor de moord in 2005 op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri.

Salim Ayyash (plaatje hieronder) werd door het Speciaal Tribunaal voor Libanon schuldig bevonden aan de zelfmoordaanslag op vrachtwagens waarbij Hariri werd vermoord. 21 andere mensen werden gedood en 226 mensen raakten gewond bij de aanval.

Salim Ayyash

Drie andere Hezbollah-leden, Assad Sabra; Hassan Oneissi en Hassan Habib Merhi werden door het tribunaal vrijgesproken bij de moord op Hariri. Het tribunaal verklaarde ook dat er geen bewijs was dat de leiders van Hezbollah of de Syrische regering bij de moord betrokken waren.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei dinsdag dat de Verenigde Staten de veroordeling door het door de VN gesteunde Speciale Tribunaal voor Libanon van Hezbollah-lid Salim Ayyash verwelkomden in verband met samenzwering om de voormalige Libanese premier Rafik al-Hariri te vermoorden bij een bomaanslag in 2005.

“Deze terreurdaad eiste ook het leven van 21 extra slachtoffers en resulteerde in verwondingen aan 226 anderen. Hoewel Ayyash op vrije voeten blijft, onderstreept de uitspraak van de STL het belang van gerechtigheid en het beëindigen van straffeloosheid, wat absoluut noodzakelijk is om de veiligheid, stabiliteit en soevereiniteit van Libanon te waarborgen”, zei Pompeo in een verklaring.

Hij wees erop dat

[..] de overtuiging van Ayyash bevestigt wat de wereld steeds meer erkent – dat Hezbollah en zijn leden geen verdedigers van Libanon zijn zoals ze beweren te zijn, maar een terroristische organisatie vormen die zich inzet om de kwaadaardige sektarische agenda van Iran te bevorderen. Terwijl het Libanese volk lijdt door een verpletterende economische crisis, bedreigen Hezbollah’s uitbuiting van het financiële systeem van Libanon, de degradatie van Libanese instellingen en zijn provocerende en gevaarlijke acties het Libanese volk en brengen het financiële welzijn en mogelijk herstel van Libanon in gevaar. Zoals ik al vaker heb gezegd, tonen de terroristische en illegale activiteiten van Hezbollah in Libanon en de rest van de wereld aan dat het zich meer bezighoudt met zijn eigen belangen en die van zijn beschermheer, Iran, dan met wat het beste is voor Libanon en het Libanese volk.

Ayyash werd door het Speciaal Tribunaal voor Libanon schuldig bevonden aan de zelfmoordaanslag op vrachtwagens waarbij Hariri werd vermoord. 21 andere mensen werden gedood en 226 mensen raakten gewond bij de aanval.

Drie andere Hezbollah-leden, Assad Sabra, Hassan Oneissi en Hassan Habib Merhi, werden door het tribunaal vrijgesproken van de moord op Hariri. De verdachten zijn nog steeds op vrije voeten, omdat Libanon heeft gezegd dat het hen niet kan lokaliseren. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah heeft gezworen hen nooit in te leveren.

De terreurgroep heeft de rechtbank afgedaan als een Amerikaans-Israëlische samenzwering.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “US welcomes conviction of Hezbollah member” van 19 augustus 2020 en een artikel van Gary Willig “UN tribunal convicts 1 Hezbollah member for killing of Lebanon PM” van 18 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Najja Houssari “Lebanon tribunal convicts Hezbollah member Salim Jamil Ayyash for Hariri assassination” en een artikel van Bahaa Hariri “There is no role for Hezbollah in Lebanon’s future” van van 18 augustus 2020 op de site van Arab News