Na raketbeschieting bestoken Israëlische jets de basis van de terreurgroep Hamas in Gaza

Plaatje hierboven: Rook en vlammen stijgen op nadat oorlogsvliegtuigen van het Israëlische leger op 18 augustus 2020 luchtaanvallen hebben uitgevoerd op Gaza-stad nadat Hamas eerder een raket afvuurde naar Ashkelon [beeldbron: Mahmud Hamas/AFP/TOI]

Israëlische oorlogsvliegtuigen voerden dinsdagavond laat een reeks luchtaanvallen uit in de Gazastrook, nadat de Palestijnen een raket hadden afgevuurd en verschillende brandstichtingsballonnen naar Israël hadden gestuurd, waardoor een reeks branden ontstond, aldus de Israel Defense Forces.

De nachtelijke aanvallen waren gericht op Hamas-locaties in de Gazastrook, waaronder een militaire compound van een elite-eenheid van de terreurgroep, zei het leger, eraan toevoegend dat het Hamas verantwoordelijk houdt voor al het geweld dat uit de strook komt. Videobeelden gepubliceerd door de aan Hamas gelinkte Gaza-nieuwssite Shebab leken te laten zien dat Israëlische jets op doelen in de Strip schoten.

De hernieuwde luchtaanvallen kwamen uren nadat terroristen in Gaza dinsdagavond een raket hadden afgevuurd op Israëlische gemeenschappen ten noorden van de enclave, zei de IDF.

Er waren geen onmiddellijke meldingen van inslag in bevolkte gebieden, wat erop wijst dat het projectiel een open veld trof. De raket activeerde sirenes in de stad Ashkelon, ten noorden van Gaza, en in de nabijgelegen gemeenschap van Kibbutz Zikim, en stuurde tienduizenden mensen naar schuilkelders.

Twee meisjes raakten lichtgewond terwijl ze naar schuilkelders renden, zei de ambulancedienst van Magen David Adom. Een 10-jarig meisje liep een verwonding op aan een van haar ledematen en een 7-jarig meisje raakte gewond aan haar gezicht en een van haar ledematen.

“Beiden werden behandeld en werden door MDA-teams naar het Barzilai-ziekenhuis gestuurd voor verdere zorg”, aldus medici. De raketaanval was de tweede van de week en kwam te midden van oplopende spanningen tussen Israël en terreurgroepen in de Gazastrook.

Plaatje hierboven: Zicht op schade aan een huis in de Zuid-Israëlische stad Sderot die werd veroorzaakt door fragmenten van een Iron Dome onderscheppingsraket, die werd afgevuurd om inkomend raketvuur vanuit de Gazastrook neer te schieten, op 16 augustus 2020 [beeldbron: Flash90/TOI]

Op zondag schoten terroristen in de Strook twee raketten af ​​op het zuiden van Israël, die beide werden onderschept door het Iron Dome-raketafweersysteem. Fragmenten van een Iron Dome-interceptor troffen buiten een huis in de stad Sderot, waarbij schade aan de structuur werd veroorzaakt en een 58-jarige man licht gewond raakte.

In de afgelopen week zijn terroristen in de enclave opnieuw begonnen met het lanceren van door ballonnen verspreide brand- en explosieven in het zuiden van Israël, waardoor tientallen branden ontstonden die schade aan het milieu en eigendommen in de regio veroorzaakten.

Dinsdag kondigden Gaza-functionarissen aan dat de enige elektriciteitscentrale van de Strook geen brandstof meer had en zou stoppen met werken. Israël heeft afgelopen donderdag brandstoftransfers via de Kerem Hashalom-grensovergang stopgezet als strafmaatregel na de raketadvertentieballonaanvallen.

Eerder op dinsdag zei premier Benjamin Netanyahu  tegen lokale leiders van gemeenschappen in het Gaza-gebied dat Israël op dezelfde manier zou reageren op brandstichtingsaanvallen vanuit de lucht als raketaanvallen, en waarschuwde dat er nog een grote uitbarsting zou kunnen komen:

We hebben hetzelfde antwoord op brandstichting aangenomen als op raketten. We zijn tien dagen op rij bezig geweest om de infrastructuur van Hamas en de andere terroristische organisaties te bombarderen. We leggen ook verschillende sancties op in gebieden die ook belangrijk zijn voor Hamas. Helaas bereiden we ons ook voor op het uitbreken van een nieuwe ronde of rondes [van conflict]. We hopen dat het zover niet zal komen, maar we zijn niet bereid om het gebruik van deze tactiek [van het sturen van ballonnen over de grens om branden en explosies te veroorzaken] te accepteren, waarvoor overigens geen rechtvaardiging bestaat voor. Hamas zal een hele grote fout maken als het hiermee doorgaat. Het krijgt al een indicatie van waar dit toe zal leiden, het zal zeker onthouden waar het toe geleid heeft en ik hoop dat de Islamitische Jihad zich ook zal herinneren waar het toe leidde.

Balloons from Gaza filled with lots of Jew-hate…


Bronnen:

♦ naar een artikelAfter rocket fire, Israeli airstrikes target Hamas special forces base in Gaza” van 19 augustus 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelIsraeli fighter jets bomb Hamas terror targets in response to a rocket attack from Gaza” en een artikelRockets fired by Muslim terrorists from Gaza at Israeli civilians in Ashkelon” van 18 augustus 2020 op de site van Behind The News (BTN)