Israël begrijpt eindelijk dat ‘zonder de Palestijnen’ alles weer mogelijk wordt in de Arabische wereld

Israël’s minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi sprak gisteren via de telefoon met zijn tegenhanger uit de Golfstaat Oman. De twee bespraken de deal die gisteren tussen Israël en de VAE werd ondertekend, evenals de recente ontwikkelingen in de regio.

Eergisteren (zondag) besprak Ashkenazi de nieuw ondertekende bilaterale overeenkomst met zijn Emirati-tegenhanger, sjeik Mohamed bin Zayed Al Nahyan.

Midden-Oosten-expert Dr. Moti Kedar ziet het VAE-Israël akkoord als een doobraak en hoopt dat vrij snel nog vele Arabische landen zullen volgen. Joodse Amerikanen die trouw zijn aan Joe Biden en de Democratische Partij, kunnen op 3 november aanstaande voor de hartverscheurende keuze komen te staan wie de zaak van Israël het beste dient:

Wat zal een Jood die Biden steunt zeggen tegen een Amerikaanse president die de Israëlische premier de hand ziet schudden met de leiders van de Verenigde Arabische Emiraten en de vorstendommen?

Kedar is ervan overtuigd dat, hoewel de overeenkomst niet alles is in de ogen van de joodse kiezer in de Verenigde Staten, de oudere generatie onder de joodse gemeenschap van standpunt kan veranderen of liever helemaal niet stemt. Dr. Kedar voegde eraan toe:

Nu de radicale Arabische staten verdwijnen en de Arabische Liga niet meer functioneert, voelen ze zich vrij om te doen wat hun belangen past, vooral terwijl de radicale Arabische wereld wordt bezet door Iran. Er zijn geen Arabische axioma’s meer. De Arabische wereld bestaat niet meer. De Arabische wereld voelt de haat en woede jegens de Palestijnen vanwege hun voortdurende fraude buiten de afpersing van de Arabische zak. De Palestijnen hebben oprecht hun haat verdiend. Ze steunden Saddam Hoessein, Gaddafi, steunden de vernietiging van Libanon, werkten samen met alle schurken waarvan niemand wil horen, dus vandaag huilen ze dat de Emiraten hen verraden?

Het ‘Abraham-akkoord’, met kennelijk nog meer van dergelijke overeenkomsten in zicht, is een pijnlijke les, zegt Tal Schneider. De dramatische aankondiging van een vredesakkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) werd op de ouderwetse manier op televisie gedaan, maar luidt een nieuw tijdperk in.

Als er geen wereldwijde pandemie was geweest, en als we niet in de hitte en vochtigheid van augustus waren geweest, had het een ontroerende ceremonie kunnen en moeten zijn met vlaggen en de Jordaanse en Israëlische bergkammen op de achtergrond. En misschien komt dat moment binnenkort, als de partijen erin slagen een ceremonie te organiseren met slechts een paar deelnemers, zoals de huidige omstandigheden dat vereisen.

Veel leiders in het Midden-Oosten slaakten een zucht van verlichting, vooral de koning van Jordanië na het sluiten van het Abraham Akkoord.

President Trump, kroonprins Mohamed Bin Zayed en premier Benjamin Netanyahu veegden annexatie van de onmiddellijke agenda, verklaarden de Al-Aqsa-moskee van Jeruzalem tot een toeristische bestemming voor de Arabische wereld, en, wat koning Abdullah II van Jordanië betreft, verwijderden ze de binnenlandse Palestijnse dreiging, een reële bedreiging voor de stabiliteit van het Hasjemitisch koninkrijk.

Nu er wordt gepraat over andere staten die willen meedoen: Bahrein, Oman, en er zijn er die Marokko en Saoedi-Arabië noemen, leren de Palestijnen een pijnlijke les: de Arabische wereld zal niet eeuwig op hen wachten. Het wil vooruitgang, met of zonder hen.

Een woordvoerder van Abu Mazen noemde de overeenkomst “een verraad aan Jeruzalem, Al-Aqsa en de Palestijnse zaak”. De Palestijnse Autoriteit moet haar paradigma veranderen. Abu Mazen staat aan het hoofd, maar hij is niet up-to-date. In de hitte van augustus droomt iedereen van een beetje ijs. Abu Mazen let op: het ijs is gebroken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Shimon Cohen “Dr. Moti Kedar: ‘Trump will add as many states to agreement as possible’” en een artikelAshkenazi in contacts with Oman” van 17 augustus 2020 en een artikel UAE Minister: We want to move forward quickly” van 15 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Tal Schneider “Palestinians need to change paradigm” van 14 augustus 2020 op de site van Globes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.