Ambassadeur aan de VN Gilad Erdan waarschuwt: Hezbollah kan Libanon vernietigen

Plaatje hierboven: Hezbollah-leider Hassan Nasrallah hield op 7 augustus 2020 een televisietoespraak na de explosie van dinsdag in het havengebied van Beiroet [beeldbron: screenshot Al-Manar/ Reuters]

Maandag stuurde de Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, een officiële klachtbrief naar de leden van de Veiligheidsraad met inlichtingenmateriaal waaruit bleek dat Hezbollah-terroristen vorige maand Israël waren binnengedrongen.

De foto die bij de klacht is gevoegd, toont het bewijs van de route van de terroristische cel van Libanon naar het Mount Dov-gebied in Israël via de Blauwe Lijn, in tegenstelling tot de valse beweringen van Hezbollah-secretaris-generaal Hassan Nasrallah dat een dergelijke infiltratie niet heeft plaatsgevonden.

Ambassadeur Erdan verklaarde:

De terroristische operaties van Hezbollah, die in strijd zijn met de resoluties van de Veiligheidsraad, kunnen tot een ramp leiden en grote schade aanrichten in Libanon. De rol van de UNIFIL-troepenmacht is om deze operaties te voorkomen en te voorkomen dat Hezbollah Zuid-Libanon verandert in zijn eigen terroristische basis. Als UNIFIL deze missie niet kan vervullen, moet aan zijn bestaan ​​worden getwijfeld.

Het verzoek van ambassadeur Erdan komt nu de Veiligheidsraad de besprekingen voortzet over de voortzetting van het mandaat van UNIFIL, dat eind deze maand afloopt. In parallelle discussies leiden Israël en de Verenigde Staten een gezamenlijke diplomatieke inspanning om het mandaat van UNIFIL te wijzigen, zodat het functioneert als een effectieve kracht, inclusief het verbreden van toegangs- en toezichtscapaciteiten in gebieden waar Hezbollah actief is.

Internationaal Strafhof
Als we Hezbollah’s matige reactie tegen Israël na het grensincident bij de berg Dov twee weken geleden buiten beschouwing laten, en de beschuldigende vinger van veel Libanezen over de dodelijke explosie die delen van Beiroet verwoestte, zal de terreurgroep de komende dagen voor een veel grotere uitdaging staan, dit keer tegenover het Internationaal Strafhof (ICC in Den Haag).

De enorme ramp die de Libanese hoofdstad teisterde, heeft tientallen doden, gewonden en ontheemden achtergelaten, waardoor het ICC zijn beslissing in het onderzoek naar de moord op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri in 2005 met 10 dagen heeft uitgesteld. Onder internationale en interne Libanese druk werd het speciale tribunaal gevormd door het ICC om te bepalen wie Hariri had vermoord.

Meer dan 3.000 documenten en 700 getuigen werden onderzocht, waarbij het panel zelfs telefoongesprekken kon reconstrueren tussen het hoofd van de Syrische inlichtingendienst en een Hezbollah-inlichtingenagent – die destijds bewust informatie verborg over de twee IDF-soldaten die door de terreurgroep in de grensoverschrijdende inval in 2006 die voorafging aan de Tweede Libanonoorlog.

Vrede met Israël?
De Libanese president Michel Aoun, bondgenoot van Israëls aartsvijand Hezbollah, lijkt thans de deur open te laten voor eventuele vrede met de Joodse staat, in een interview met de Franse nieuwszender BFMTV.

Libanon is technisch gezien al tientallen jaren in oorlog met buurland Israël, met sporadisch laaiende spanningen in het grensgebied in het zuiden van Libanon, een bolwerk van de sjiitische moslim Hezbollah-beweging. Gevraagd in een interview op BFMTV op zaterdag of Libanon bereid zou zijn vrede te sluiten met Israël, antwoordde Aoun: “Dat hangt ervan af. We hebben problemen met Israël, we moeten ze eerst oplossen.

Zijn verklaring volgde op een donderdag aankondiging dat Israël de betrekkingen met de Verenigde Arabische Emiraten zou normaliseren, de enige derde Arabische staat die sinds zijn oprichting in 1948 volledige diplomatieke banden met Israël zou aanknopen. “Het is een onafhankelijk land“, zei Aoun over de VAE.

Aoun’s Christelijke Vrij Patriottische Beweging is al jaren politiek verbonden met Hezbollah, waardoor ze het parlement en de regering kunnen domineren, die maandag aftrad te midden van verontwaardiging over nalatigheid die leidde tot de dodelijke explosie in de haven van Beiroet die de hoofdstad verwoestte.

Hezbollah-chef Hassan Nasrallah zei vrijdag over de overeenkomst tussen Israël en de VAE dat “het verraad is aan Jeruzalem en het Palestijnse volk. Het is een mes in de rug.”


Bronnen:

♦ naar een artikelAmb. Erdan presents evidence of Hezbollah infiltration to UN” en een artikelErdan warns: Hezbollah may destroy Lebanon” van 17 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Itzhak Levanon “The ICC holds Hezbollah’s future in its hands” van 15 augustus 2020 en een artikelLebanese president hedges over eventual peace with Israel in interview” van 16 augustus 2020 op de site van Ynet News

♦ naar een artikel van Seth J. Frantzman ““Why Lebanon won’t make peace with Israel so long as Hezbollah is around” van 16 augustus 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Ambassadeur aan de VN Gilad Erdan waarschuwt: Hezbollah kan Libanon vernietigen

  1. Kan Libanon vernietigen?
    Dat is al jaren geleden gebeurd. Eerst door de PLO en Hezbollah gaat al langer over lijk heen wat ooit eens een prachtig land was met de naam Libanon.
    Beirut werd de parel van het Midden-Oosten genoemd in de jaren 70…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.