Hamas blijft vanuit Gaza willekeurige burgers van Israël bestoken met raketten en brandballonnen

Leven in Sderot onder de raketten van Hamas

IDF-tanks vielen zondagavond Hamas-observatieposten in de Gazastrook aan. De IDF-woordvoerder zei dat de aanval werd uitgevoerd als reactie op het afvuren van brandgevaarlijke ballonnen vanuit de Gazastrook op Israëlisch grondgebied en de verstoringen op het grenshek.

Op zondag braken 28 branden uit in gemeenschappen in de buurt van de Gazastrook als gevolg van brandgevaarlijke ballonnen die werden afgevuurd vanuit de kustenclave. Bovendien werd op het erf van een huis in Be’er Sheva een brandgevaarlijke ballon gevonden die vanuit de Gazastrook was afgevuurd. Politie-sappers neutraliseerden de explosieven.

Minister van Defensie Benny Gantz zei zondagochtend na een veiligheidsbeoordeling:

Elke ballon of raket die in Israël landt en zijn soevereiniteit schendt, is gemarkeerd met één adres: Hamas. Door de raketten en ballonnen te lanceren, snijden de Hamas-leiders de tak waarop de inwoners van de Gazastrook zitten, waardoor hun vermogen om waardig en veilig te leven wordt aangetast. De IDF zal krachtig reageren op elke schending van de soevereiniteit totdat de totale rust in het zuiden is hersteld. Als er geen vrede is in Sderot, zal er ook geen vrede zijn in Gaza.

Minister van Openbare Veiligheid Amir Ohana hield zondag een situatiebeoordeling in Givat Kobi in Sderot, in het licht van de toename van brandgevaarlijke ballonaanvallen en het raketvuur vanuit de Gazastrook. Ohana zei dat

[..] de IDF krachtig vanuit de lucht en over land reageerde op het brandstichtingsterrorisme. De waardevolle bezittingen van Hamas werden beschadigd op het gebied van ondergrondse oorlogsvoering, oorlogsvoering op zee en algemene intensivering. Dit zijn reacties die Hamas duidelijk maken dat we de export van terrorisme vanuit Gaza naar ons grondgebied niet zullen tolereren, noch in de vorm van raketten, noch in de vorm van ballonnen, noch in enige andere vorm.

De minister voegde eraan toe dat …

[..] we de komende dagen zullen weten of we te maken hebben met een bredere escalatie of een onderbreking, in het licht van de verwachte komst van een Egyptische delegatie naar Gaza. We hopen dat in de geest van deze tijd, in het licht van het historische vredesakkoord met een ander Arabisch land – de Verenigde Arabische Emiraten, naar wie we van hieruit een zegen van vrede sturen, en mogelijk degenen die later zullen komen, we de Einde van de gevechten hier ook. De inwoners van Sderot en de envelop van Gaza hebben recht op veiligheid zoals elke andere burger in Israël. De IDF, de Israëlische politie en de brandweer en reddingsdiensten zullen blijven werken om het aan onze burgers te verstrekken, samen met de lokale autoriteiten – en ik wil hen daarvoor bedanken namens de burgers van Israël.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “IDF attacks Hamas observation posts” en een artikel van Hezki Baruc “‘We will not condone terrorism from Gaza’” van 17 augustus 2020 en een artikelGantz: If there is no peace in Sderot, there will be none in Gaza either” van 16 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelIsrael strikes Hamas terror targets in Gaza in response to explosive, incendiary attacks and border terrorism” en een artikelRocket fired from Gaza toward Israel explodes at launch – Late-night riots along the border” van 16 augustus 2020 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelIron Dome fragment hits Sderot home as 2 rockets downed after IDF strikes Strip” van 16 augustus 2020 op de site van The Times of Israel