Is het soevereiniteitsplan van tafel of niet? Super Bibi: niet van tafel maar ‘opgeschort’

Ligt ‘het’ nog op tafel of is het eraf?

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat zijn plan om Israël’s soevereiniteit toe te passen op delen van Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, nog steeds ‘op tafel ligt’, ondanks het feit dat hij ermee instemde om het plan op te schorten als onderdeel van het Abraham Akkoord om formele banden aan te knopen met de Verenigde Arabische Emiraten op donderdag.

Netanyahu zei op een persconferentie in Jeruzalem nadat de overeenkomst was aangekondigd:

Er is geen verandering in mijn plan om soevereiniteit toe te passen, onze soevereiniteit, in Judea en Samaria, in volledige coördinatie met de VS. Ik ben eraan toegewijd, dit is niet veranderd. Ik was degene die de soevereiniteit in Judea en Samaria op tafel legde. Deze kwestie blijft op tafel liggen.

Hij merkte op dat president Donald Trump vroeg dat ‘Israël tijdelijk wacht’ om door te gaan met soevereiniteitsplan, zei Netanyahu, eraan toevoegend dat hij van plan is eraan te voldoen.

Uren later zei Trump op een persconferentie in Washington in antwoord op de vraag van een journalist over de huidige status van het plan, “dat het plan van tafel is”:

Op dit moment kan ik alleen maar zeggen: het is van tafel. Ik kan niet praten over enige tijd in de toekomst, dat is een grote uitspraak, maar op dit moment is het van tafel.

Maar Trump wendde zich tot David Friedman, de ambassadeur van zijn regering in Israël, om zijn beschrijving te bevestigen. “Is dat een juiste verklaring, meneer de ambassadeur?” vroeg Trump aan Friedman, die bij hem was in de briefingruimte.

Ja, het woord‘ opschorten ’is zorgvuldig gekozen door alle partijen,” zei Friedman. “‘Opschorten’, zoek het per definitie op, betekent tijdelijke stop, het is nu van de tafel, maar het is niet permanent van de tafel.

De donderdag aangekondigde overeenkomst, aka het Abraham Akkoord, legt het kader voor het aangaan van diplomatieke banden tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. Het is pas de derde overeenkomst die is ondertekend door Israël en een Arabisch land (na Egypte en Jordanië).

Hieronder in een tweet legt de Amerikaanse ambassadeur David Friedman uit waarom de deal het Abraham Akkoord werd genoemd:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Netanyahu says West Bank annexation ‘remains on the table’ following Israel-UAE agreement” van 14 augustus 2020 en een artikel van Josefin Dolsten “In a diplomatic breakthrough, Israel suspends West Bank annexation and United Arab Emirates agrees to normalization” van 13 augustus 2020 op de site van The Jewsh Telegraphic Agency (JTA)