Hamas vuurt opnieuw enkele raketten naar Israël; IDF bestookt vervolgens terreurnesten in de Strook

In de nacht van zaterdag op zondag werden twee raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook op het zuiden van Israël en werden onderschept door het raketafweersysteem van de Iron Dome, zei het leger. Een andere raket sloeg in op een tuin van een huis in de zuidelijke stad Sderot en verwondde een man licht, volgens berichten in de Hebreeuwse taal.

De raketbeschietingen kwamen nadat Israël laat op zaterdag luchtaanvallen had gepleegd in de Gazastrook, na voortdurende lanceringen in Israël van door ballonnen meegevoerde brandbommen vanuit de Palestijnse enclave en de hernieuwde nachtelijke botsingen langs het grenshekken.

De raketten lieten rond 1 uur ’s nachts sirenes afgaan in de zuidelijke stad Sderot, waardoor duizenden zich haasten om te schuilen. Twee projectielen werden neergeschoten door de Iron Dome, bevestigde het leger.

Hebreeuwse rapporten zeiden later dat een projectiel werd gevonden in Sderot en schade veroorzaakte aan een nabijgelegen huis. Een 58-jarige man raakte licht gewond door glas en verschillende mensen werden behandeld voor shock of voor lichte verwondingen die opliepen tijdens het rennen naar opvangcentra, aldus medici.

De Israel Defense Forces zeiden eerder dat gevechtsvliegtuigen gericht waren op ‘een militaire installatie en ondergrondse infrastructuur van de terreurgroep Hamas’, eraan toevoegend dat het de terreurorganisatie verantwoordelijk houdt voor elk geweld vanuit de Strip. De aanvallen op verschillende Hamas-locaties waren een vergelding voor de luchtaanvallen en rellen langs de grens, zei het leger.

De invallen kwamen toen de aan Hamas gelinkte nieuwssite zei dat ongeveer 800 Palestijnen in botsing kwamen met Israëlische troepen aan de grens als onderdeel van ‘nachtverwarring-eenheden’, die eerder gewelddadige demonstraties hebben gehouden langs het veiligheidshek, maar de afgelopen maanden niet actief zijn geweest.

Sommige Palestijnen gooiden explosieven naar Israëlische soldaten, zeiden Hebreeuwse media. Het door Hamas geleide gezondheidsministerie zei dat twee mensen gewond raakten door scherpe kogels, blijkbaar tijdens de grensgevechten, en voor behandeling werden overgebracht naar het al-Shifa ziekenhuis in Gaza-stad.

De hernieuwing van de late grensconflicten kwam te midden van toenemende spanningen tussen Israël en Hamas, de islamistische terreurgroep die Gaza controleert. Zaterdag was de vijfde opeenvolgende avond dat Israël terroristische doelwitten bestookte in Gaza, nadat gedurende de dag ten minste 19 branden in het zuiden waren aangewakkerd door brandgevaarlijke objecten in de lucht die vanuit de Strook werden gevlogen.

Eerder waarschuwde Hamas voor een ‘gevaarlijke escalatie’ nadat twee kinderen naar verluidt licht gewond waren geraakt bij de Israëlische aanvallen. Geïmproviseerde brandbommen die aan trossen ballonnen of vliegers waren bevestigd, hebben de afgelopen week meer dan 100 branden in Israël aangestoken, waarbij landbouwvelden en struiken in brand werden gestoken. Ambtenaren zeiden dat de meeste kleine branden waren, maar sommige veroorzaakten schade.

Volgens een rapport van vrijdag in het Haaretz-dagblad heeft Israël meegedeeld dat het de overdracht van een maandelijks bedrag van $ 30 miljoen van Qatar naar Gaza niet zal toestaan, tenzij de golf van brandgevaarlijke ballonaanvallen stopt. Het rapport, dat geen bron vermeldde, voegde eraan toe dat de Qatari-gezant zelf “niet erg enthousiast” is om naar de Strip te gaan totdat de escalatie voorbij is.

Palestijnse analisten zeggen dat aanvallen vanuit Gaza er vaak op gericht zijn Israël onder druk te zetten om groen licht te geven voor de overdracht van de financiële hulp van Qatar naar de Strip. Als reactie op de aanslagen heeft Israël zijn vrachtoversteekplaats met de Strip in Kerem Shalom  al gesloten, met uitzonderingen voor voedsel en humanitaire hulp, en heeft het ook de toegestane kustvisserijzone van het grondgebied verkleind.

De praktijk van het lanceren van door ballonnen verspreide brandbommen en explosieven vanuit de Gazastrook richting Israël is de afgelopen twee jaar in de was gezet en afgenomen, met een opleving sinds eind vorige week.

De schade aan het huis in Sderot als gevolg van granaatscherven van de onderscheppingsraket (Iron Dome). De 2 raketten werden met succes worden onderschept:


Bronnen:

♦ naar een artikel2 Gaza rockets intercepted after Israel strikes Strip; Gazans riot on border” en een artikel “After rocket fire, Israel renews Gaza airstrikes, closes enclave’s fishing zone” van 16 augustus 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelIsraeli airstrikes hit rockets depot in Gaza in response to 2 rockets fired toward Sderot” van 16 augustus 2020 en een artikelIsrael strikes Hamas terror targets in Gaza in response to explosive, incendiary attacks” van 15 augustus 2020 op de site van Behind The News (BTN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.